xcounter
Calendar Icon

Схуднути в одному місці неможливо: як отримати бажану фігуру

03.04.2019 15:58 (Оновлено 03.04.2019 в 16:01)
Назар Іванчук , «ТСН»

З настанням весни все більше людей замислюються, як би позбутись кількох зайвих кілограмів — адже пляжний сезон не за горами.

Проблема в тому, що у багатьох ці пара-трійка кіло розподілені не рівномірно по усьому тілу, а розташовуються на певних частинах — животі, стегнах, сідницях. Тому часто схуднути намагаються саме в тих місцях. Не здогадуючись, що це абсолютно хибний підхід.

Адже насправді схуднути лише в певному місці просто неможливо. Чому так і як тоді досягти бажаної форми, — розповідаю у матеріалі.

Чому жир накопичується в певних місцях

Спочатку трохи теорії. Жир в нашому організмі міститься у вигляді хімічної речовини тригліцериду у жирових клітинах ліпоцитах. Щоб жир відклався, спочатку людина має спожити калорій більше, ніж витратити. Якщо ви з'їли три бургери з картоплею і потім сіли на диван на весь день, організм запускає процес ліпогенезу — це коли в жирових клітинах тригліцерид утворюється з жирних кислот і гліцерину.

І тільки в такому вигляді накопичений жир звільняє клітини і кровоносними судинами прямує до пункту свого призначення, щоб виконати закладену природою задачу — створити "запас" на випадок складних часів, аби тоді організм міг перетворити його на енергію. Найбільша кількість цих клітин, ліпоцитів, розташована саме на животі, стегнах і сідницях — саме вони в процесі еволюції були обрані в якості "кладових" для жиру.

Отже, якщо ви створюєте надлишок калорій, по-перше, організм запускає процес ліполізу, тобто створення жиру, по-друге, цей жир передусім буде відкладатись у "кладових", і вже потім — в інших місцях. А під час схуднення — саме звідти зникне в останню чергу. Через фізіологічні особливості у випадку чоловіків мова йде переважно про ділянку живота, жінок — зону сідниць та стегон.

Хоча, звісно, людина індивідуальна і форма її фігури залежить від багатьох факторів: генетичної схильності, гормонального фону, обміну речовин та способу життя. Тож буває, що у чоловіків жир спочатку накопичується на грудях і спині, а у жінок — на животі.

Чому неможливо схуднути в одному місці

Кожна частина нашого тіла функціонує в тісному взаємозв’язку з цілим організмом. Саме тому хоча організм дійсно має спеціальні місця для запасів жиру, тим не менш прибрати зайві відкладення з якоїсь ділянки неможливо — це просто суперечить людській фізіології.

Запам’ятайте: наш організм або втрачає підшкірну жирову клітковину з усіх ділянок рівномірно, або не втрачає її взагалі. Організм буде рівномірно та поступово їх забирати з усіх своїх жирових запасів.

Ось вам яскравий приклад: якщо згинати вказівний палець 1000 разів протягом дня, як ви думаєте, від цього ваш вказівний палець схудне? Звісно що ні, тому і від сотень скручування на прес ваш живіт пласким не стане — ваш свіжонакачаний прес надійно прикриватиме шар жиру, який нікуди не подінеться.

Тому і такі нині розрекламовані методи, як обмотування харчовою плівкою, антицелюлітні креми чи масажі, різноманітні апарати для схуднення, жироспалювачі чи чаї для схуднення —ніколи не принесе омріяного результату. Схуднути вони допоможуть тільки вашому гаманцю.

Як отримати бажану фігуру

Передусім потрібно створити дефіцит калорій. Тільки тоді може запуститись процес вивільнення жиру з жирових клітин з подальшим транспортуванням до м’язів і врешті — їхнього згоряння. Отож, по-перше, потрібно зменшити кількість калорій, який споживаєте (мова в жодному разі не про жорсткі дієти, інакше є ризик сповільнити обмін речовин).

По-друге, додайте у свій порядок денний фізичної — таким чином ви збільшите витрати енергії. Чим більше у вправі, яку ви виконуйте, залучається м’язових груп, тим більша витрата калорій.

Але і вправи потрібно підбирати із розумом. Наприклад, під час тренування пресу працюють лише м’язи пресу і м’язи-стабілізатори спини. Натомість, коли ви присідаєте, а особливо, коли ці присідання з додатковою вагою — залучаються практично всі м’язи вашого тіла. У такому випадку витрата калорій є максимальною, а ефект, відповідно, більшим.

Тому потрібно зрозуміти просту істину — щоб схуднути, приміром, в ділянці живота, набагато ефективніше зробити 20 присідань, ніж 20 разів качати прес.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини