xcounter
Calendar Icon

Нафтогаз переміг у Газпрому: чи виплатить Росія $3 млрд боргу

29.11.2019 15:00 (Оновлено 29.11.2019 в 15:00)
Олександр Мусієнко, «fakty.com.ua»

​27 листопада Нафтогаз переміг у першій апеляції Газпрому.

Апеляційний суд округу Свеа у Швеції виніс рішення на користь української компанії на рішення Стокгольмського арбітражу, яке обнулило зобов’язання щодо положень контракту за принципом бери або плати.

Рішення суду не може бути оскаржене. Воно звільняє Нафтогаз від оплати $80 млрд.

Наша перемога та поразка Росії – дуже важливі. РФ рухається двома шляхами. Перший – політичний, тобто вона хоче обнулити всі вимоги за Стокгольмським арбітражем, натомість пропонуючи Україні газ за зниженою ціною. Другий – правовий. Росія намагається оскаржити перемоги Нафтогазу. Й Україна чудово ламає плани Російської Федерації у правовому полі, – розповідає політолог Олександр Мусієнко.

В контексті майбутньої зустрічі у нормандському форматі та переговорів щодо газу та його транзиту через Україну така перемога української компанії є надзвичайно важливою, оскільки вона підтверджує нашу позицію та правоту. Це дає право вимагати від Газпрому відшкодування заборгованості, а це майже $3 млрд, і створює хороші умови для переговірних позицій.

Але Україна не повинна обнуляти вимоги, що вже існують, та погоджуватись на підписання мирної угоди про те, що забуває про борг та отримує газ за зниженою ціною.

Чи виконуватиме Газпром рішення Стокгольмського арбітражу? З часом компанія буде змушена задовільнити всі рішення суду. Оскільки систематичне ігнорування є приводом для звернення до Європейської комісії та інших міжнародних організацій з проханням про накладання додаткових санкцій як проти Газпрому, так і проти Росії.

Читайте: Нафтогаз vs Газпром: чи погодиться Україна на пропозицію Газпрому і яка альтернатива

Газпром – це корпорація, яка має певні зобов’язання у рамках міжнародного приватного права. І якщо рішення Стокгольмського арбітражу не виконуватимуться, справа переходитиме до арешту їхніх активів за кордоном.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини