Calendar Icon

​Справжня кутя: рецепт, за яким готували ще у XII столітті

02.01.2020 11:09 (Обновлено 02.01.2020 в 11:09)
Светлана Фус, «Facebook»

Кутя - страва, з якої в Україні починають трапезу в Святий вечір.

Справжня кутя повинна бути з пшениці.

Про кутю вперше згадують на початку XII століття в літописі Повісті минулих літ.

У старі часи кутю готували найчастіше з пшениці, рідше з ячменю. Спочатку кутю готували з медом. У пізніші часи в кутю стали додавати макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, а також подрібнені горіхи.

Продукти, з яких готується кутя мають символічне значення:

- Зерно є символом воскресле життя.

- Мед вважається символом здоров`я і благополучного побуту (солодкого життя).

- Мак символізує достаток у сім`ї.

Вважають, що чим багатша (тобто смачніша і ситніша) кутя, тим кращими будуть врожай і достаток у сім`ї. Виходячи з цих міркувань в Україні в переддень Різдва (в Святий вечір) кутю називали багатою і робили її дуже смачною.

Продукти, необхідні для приготування пшеничного куті:

- 1 склянка зерен пшениці;

- 100 г маку;

- 100 г ядер волоських горіхів;

- 1-3 столові ложки меду;

- 100 г родзинок.

На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, прохолоджують, підсолоджують за смаком. Окремо розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, все перемішують і додають до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип`яченою водою. Родзинки обдати окропом, воду злити, перебрати, видаляючи плодоніжки. В кінці додають товчені ядра волоських горіхів. Для підсолоджування краще використовувати тільки мед.

Темы публикации:
загрузка...
Популярные видео на YouTUBE
Материалы по теме
А-9830,64 грн./литр
А-95+27,95 грн./литр
А-9526,73 грн./литр
А-9225,68 грн./литр
ДТ26,09 грн./литр
LPG12,73 грн./литр
Это интересно
Самые читаемые новости
Лучшие видео с YouTUBE
Популярные блоги
Погода и гороскоп
Автоновости