Як у зимовий період отримати вітамін D і навіщо він потрібен
В холодну пору року сонячна активність низька, наш організм не здатний в достатній кількості синтезувати вітамін Д під дією сонячного проміння.
Зрештою, його запасів, що накопичувались в жировій тканині весною та літом, часто не вистачає на весь зимовий період.
Але є ще другий шлях засвоєння вітаміну Д - в формі D2 (ергокальциферолу), Ми його отримуємо виключно з їжею. Тому потреба в збалансованому харчуванні з достатнім вмістом вітаміну D2 в їжі буде особлива.
D2 можна знайти в жирних сортах риби, печінці тріски, яловичій печінці, яйцях, сирі, сметані.
Це важливо з багатьох причин.
- вітамін D тримає під контролем засвоєння кальцію, фосфору. Наприклад, без нього засвоюється лише 10-15% кальцію з їжі.
- зміцнює кісткову і м'язову тканину,
- допомагає боротися з депресією, протистояти вірусам і бактеріям, шкірним захворюванням і діабету.
За різними оцінками від 50 до 90% дітей і дорослих мають його нестачу.
Добові дози для профілактики дефіциту вітаміну D:
- дорослим у віці 18-50 років і підліткам – не менше 600-800 МО.
- після 50 років рекомендується отримувати не менше 800-1000 МО вітаміну D на добу.
Літнім людям, вагітним, в період лактації, жінкам, що планують вагітність потрібно знати концентрацію вітаміну D в крові - у них можливий його дефіцит.
Рекомендую здати аналіз на 25 (ОН)D і і обговорити з лікарем причини можливої нестачі вітаміну.
У зимовий час це особливо актуально - саме зараз гіповітаміноз зустрічається частіше.