Йод для організму - що їсти, аби не було йододефіциту
Термічна обробка продуктів зменшує кількість йоду приблизно на 50 %.
Де знаходиться найбільше йоду?
Людина отримує йод переважно з їжі. Рослинна їжа дає 30% всього йоду, продукти тваринного походження 60%. Невелика кількість йоду надходить також з повітрям і водою.
Найбільший рівень йоду знаходиться в морській воді, тому у мешканців прибережних територій менше ризиків виникнення дефіциту - місцеві продукти багаті на природний йод. Чим далі від моря, тим більша потреба в захисті від дефіциту йоду та його наслідків.
Основними джерелами йоду у харчуванні є продукти моря:
морська риба - палтус, тріска, лосось, кора, оселедець, макрель; риб'ячий жир та морські молюски і водорості. Наприклад, 100 гр. сухої ламінарії (морської капусти) повністю покриває добову дозу йоду для людини. Це не означає, що кожен день слід з'їдати її саме таку кількість, адже йод міститься і в інших продуктах.
Зі звичних нам продуктів багаті йодом червоне м'ясо, яйця, молоко (рівень йоду залежить від використання йодованого корму), овочі і фрукти. Штучно збагачені йодом продукти - йодована сіль, столова та мінеральна вода. В 1 г йодованої солі міститься 40 мкг йоду. Вживання її у рекомендованій кількості до 5 г на добу дозволяє забезпечити потреби організму в йоді.
Термічна обробка продуктів зменшує кількість йоду приблизно на 50 %. Тому сіль, збагачену йодом, слід додавати у вже готову страву.
За даними ВООЗ, одна третя частина населення планети має йододефіцит та підвищений ризик розвитку захворювань, пов'язаних з ним. Це також поширене явище у нас в Україні.
Забезпечення йодом організму особливо важливе для вагітних та мам, що годують грудьми. Дефіцит йоду в їх харчуванні може привести до незворотних порушень в психічному та фізичному розвитку дитини.
Занадто низький вміст йоду в раціоні підлітків може приводити до порушення концентрації уваги, труднощів у навчанні, перепадів настрою, швидкої втоми та надмірної ваги.
Захворювання щитоподібної залози дуже поширені, особливо серед жінок, які хворіють у кілька разів частіше, ніж чоловіки.
Скільки йоду потрібно?
Йод у необхідних кількостях потрібен кожній людині щодня протягом всього життя.
Добова кількість залежить від віку.
- 90 -120 мкг/день потрібно дітям до 12 років,
- для дорослих - 150 мкг йоду в день,
- вагітні та жінки, які годують грудьми повинні отримати 200 - 250 мкг/добу цього елемента.


Скарб у надрах Землі: чому світ почав полювання на білий водень
НАБУ вийшло на слід «двушки в Москву» Міндіча: слідство розглядає ознаки державної зради
«Брудний секрет» цифрового світу: автор YouTube-каналу заявив, що індустрія дорослого контенту прискорила розвиток VHS, онлайн-платежів і комп’ютерного зору
Вашингтон змінює правила місячних перегонів: NASA обере того, хто першим підготує посадковий модуль — SpaceX Маска чи Blue Origin Безоса
Гонка за штучний інтелект: чому битва точиться не лише за чіпи, а й за електрику та дата-центри
Китай нарощує запаси нафти на тлі падіння світових цін: що це означає для ринку
Пляжний теніс: 25 фактів, які змінять ваше уявлення про цей вид спорту
Юлія Левченко зізналася, що хотіла відмовитися від Олімпіади: як вона пройшла кризу і перезапустила кар’єру








