xcounter
Calendar Icon

Обережно, транс-жири: непомітний ворог здоров'я у вашій тарілці

11.06.2020 12:35
Светлана Фус, «Facebook»

​Дослідження довели: транс- жири, або затверділі рослинні жири, - це небезпечні для нашого здоров'я сполуки. Вияснилося, що вони відповідальні за інсульт, серцеві напади, атеросклероз, збільшують ризики раку товстої кишки, порушують обмін речовин, провокують ожиріння.

У харчуванні сучасної людини транс-жирів, на жаль, багато. Транс-жири - це молекули жиру зі зміненою формою. Під впливом водню молекула жиру змінює форму і отримує нові властивості: зберігає твердість при кімнатній температурі, повільніше окислюється (значить, довше зберігає свіжість). Вони дуже широко використовуються у харчовій промисловості, так як дешевші і доступніші ніж тваринний жир.

У мінімальних кількостях транс-ізомери жирних кислот можуть зустрічатися в багатьох продуктах, однак в результаті кулінарної переробки олій, при смаженні їх відсоток може піднятися до значних 20-50. Кожен день ми можемо споживати їх з солодощами, солоним печивом, піцою, обсмаженим м'ясом, сухими сніданками тощо.

В світі хочуть повністю заборонити використання транс-жирів у харчовій промисловості. Тоді з наших магазинів зникнуть продукти типу чіпсів, печива, миттєвих супів у пакетах та інше.

Багато країн прийняло рішення про обмеження або повну заборону використання транс-жирів, серед них Данія, Швейцарія, Канада, Великобританія та США. Сподіваюсь, що і в нашій країні теж дослухаються до цих рекомендацій. Адже здоров’я людини - це безцінний дар.

Для безпеки свого здоров’я не купуйте продукти, до складу яких входить «частково гідрогенізовані жири», промислово перероблені жири. Взагалі відмовтеся від фастфуду: за статистикою найбільше транс-жирів використовується в Індустрії швидкого харчування. Вони є в маргарині, спреді та в будь-яких продуктах харчування, до яких входять. Також велика частина транс-жирів буде в любій їжі, яку смажать на рафінованій рослинній олії. І чим вище температура нагріву та довше тривалість смажіння, тим більше небезпечних трансгенних жирів ви отримаєте. Замініть смажіння на користь тушкованих і варених страв. Вибирайте продукти, якомога менш перероблені, звертайте увагу на їх склад. Варто виробити звичку уважно читати етикетки.

Скільки транс жирів можна з’їдати в день – мінімум і максимум? Люба кількість транс- ізомерів шкідлива для здоров’я. Для них не існує верхніх і нижніх безпечних кордонів.

Будьмо здорові!

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини