xcounter
Calendar Icon

Український пошук Google має стати справді українським

11.08.2022 15:55 (Оновлено 11.08.2022 в 15:55)
Тарас Міщенко, «Facenews»

Google відносить Україну до російськомовних країн, тому міксує пошукову видачу двома мовами, попри всі налаштування пошуку та вибору української.

Пошук Google є вікном в інтернет для мільйонів українців, а для декого з них він і сприймається як сам інтернет. Тому без перебільшення можна сказати, що пошук Google є стратегічним ресурсом, що є основою для отримання українцями інформації. Проте дуже часто це інформація надається російською мовою, або взагалі з російськомовних джерел, іноді навіть пропагандистських.

Це дуже велика та давня проблема, яка полягає в тому, що Google відносить Україну до російськомовних країн та намагаючись надати якнайбільше релевантних результатів, міксує пошукову видачу двома мовами, попри всі налаштування пошуку та вибору української. Для користувачів, які розуміють дві мови – це зручно, проте носіїв російської більше, контенту російською більше, і це завжди спричиняло надзвичайно негативні наслідки для україномовного інтернету.

Це при тому, що Google часто не розуміє, якою саме мовою відбувається пошуковий запит, адже, наприклад, в українській, болгарській та російській є однакові слова, тобто прив’язка йде до місцеперебування користувача, яке визначається за IP-адресою або мобільним оператором та GPS-координатами смартфона.

Як і будь-який інший видавець, ми по собі добре знаємо, що розповсюджувати контент українською мовою завдяки Google важче, бо ви не просто конкуруєте з українськими виданнями, ви конкуруєте також з російськими. Для прикладу, візьмемо пошуковий запит «iPhone 14», який зовсім скоро буде дуже актуальним. При моїх налаштуваннях пошуку в першому екрані три з чотирьох головних новин показані російською, два з них є російськими сайтами.

Попри те, що у всіх налаштуваннях пошуку Google я видалив російську та обрав українську, це ніяк не впливає результати.

Той самий запит в режимі інкогніто виявляється іншим, вже дві з чотирьох новин російською з одним російським джерелом. Приємно, що підтягнуло новину з Mezha.Media, я досі не розумію, як працюють «Головні новини Google», схоже, в компанії також. Можливо та історія про штучний інтелект таки не була фантазією інженера Google, хто зна.

Але не будемо відриватися. Ми нещодавно писали, що російська «Вікіпедія» втрачає в Україні аудиторію, аж мінус 17 млн переглядів на місяць, українська ж навпаки стрімко зростає. Новина дуже гарна, якщо не вдаватися в деталі, адже російська «Вікіпедія» в Україні за липень 2022 року отримала 95 млн переглядів, а українська – 50 млн. Багато хто в коментарях до новини здогадався чому так, пошук Google часто ставить російську «Вікіпедію» вище української, а люди просто натискають на той результат, що вище у видачі, бо за логікою він має бути релевантнішим.

Лише один приклад із запитом «iPhone 14» не дуже показовий, але якщо його ввести, то українську статтю на «Вікіпедії» Google взагалі не показує на перших сторінках видачі, хоча така стаття є.

Якщо уточнити запит, то маємо результат, де російська «Вікіпедія» знову вище.

Можливо «iPhone 14» не найкращий запит, проте якщо ввести в пошук Google звичайне слово «чай», то результати здивують не менше. В блоці «Головні новини» дві з трьох новин російською.

Одна з них взагалі на відверто пропагандистський ресурс Life, якщо ввести його назву в пошук, то Google сам же й підкаже завдяки українській «Вікіпедії».

В сам розділ «Новини» за запитом «чай» взагалі краще не заходити, там «иван-чай» і все таке. Дуже «релевантний» контент для нашої країни.

Я знаю, що Google докладає багато зусиль для того, щоб українці не бачили в пошуку російської пропаганди, проте українському інтернету, а отже й українському Google потрібні фундаментальні зміни, які при цьому не потребують надзусиль. Корпорація просто має змінити свою політику щодо українського пошуку.

Сьогодні українці докладають надзвичайні зусилля та зазнають важких втрат, виборюючи своє право на існування, захищаючи власну державу та власну культуру. Багато українців відмовляються від російської, тому я закликаю Google надати українській мові пріоритет у пошуку та відмовитися від демонстрації в новинах для України російських ресурсів.

Джерело: Mezha.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини