xcounter
Calendar Icon

Естонія висилає посла Росії та планує закрити Фінську затоку

Естонія висилає посла Росії із країни. Це стало кроком у відповідь на аналогічні дії Кремля в понеділок, 23 січня. Про це повідомляє МЗС Естонії у Twitter.

"Ми дотримуємося принципу паритету у відносинах з Росією, що означає, що російський посол поїде тоді ж, коли й естонський посол із Росії", – говориться в повідомленні.

Також уряд Естонії збирається ввести прибережну "прилеглу зону" у Фінській затоці, яка дозволить перекрити російське судноплавство по ній. Це дає можливість перевіряти дотримання естонського законодавства в межах 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря Естонії, заявив глава естонського МЗС Урмас Рейнсалу.

"Прилегла зона – це морська зона, прилегла до територіального моря, яка може бути встановлена внутрішньодержавним правом, і де прибережна держава має право здійснювати контроль, а також карати за різні порушення своїх правових актів", - пояснив лектор юридичного факультету Тартуського університету Олександр Лотт.

За його словами, право держави в "прилеглій зоні" поширюється на митні та податкові питання, а також на санітарні та імміграційні правила.

Офіційно Естонія заперечує, що збирається ввести "прилеглу зону", щоб ефективніше застосовувати санкції проти Росії. Але, за словами Лотта, це один із прихованих мотивів. При цьому Естонія зможе переслідувати порушників за межами кордону територіального моря. Фактично це дозволить Естонії оглядати російські військові кораблі і цивільні судна, які виходять з портів Ленінградської області і з Кронштадта. У разі відмови буде можлива заборона на прохід через затоку.

Нагадаємо, 23 січня в МЗС Росії було викликано Посла Естонії Лайдре. Йому заявлено рішучий протест у зв'язку з діями естонської влади. Послу Естонської Республіки слід залишити Російську Федерацію 7 лютого 2023 року.

Читайте також: Забудьте про "денацифікацію і провокації НАТО": Путін зізнався у справжній цілі війни в Україні (відео)
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини