xcounter
Calendar Icon

Навіть у Києві: сейсмолог попередив, де в Україні можуть статися сильні землетруси

В Україні сильні землетруси можуть статися, зокрема, у Києві та Криму. Землетруси у Туреччині виникли у сейсмоактивному поясі, до якого належить й Україна. Про це розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

"Безумовно може бути (сильний землетрус у Києві, — Ред.). Усе залежить від того, про який землетрус ми говоримо. Зокрема, ці землетруси з вогнищами в зоні Вранча, з джерелами в зоні Вранча, яка на території Румунії. Від цих землетрусів сейсмічні хвилі підходять й викликають коливання і у Києві, і в Москві, і у Санкт-Петербурзі. Люди пам’ятають сильні землетруси, які були в зоні Вранча у 1977, 1986 та 1990 роках. Пам’ятають, як у Києві з високих будинків мешканці вибігали на вулицю, бо боялися, що їхні будинки можуть зруйнуватися", — нагадав Кендзера.

Також він зазначив, що сильні землетруси можуть статися у Криму, який має власні сейсмоактивні зони, зокрема, південне узбережжя.

Читайте також: Землетрус у Туреччині: сейсмологи пояснили, чому він був таким сильним, і до чого готуватися в майбутньому
"Там у 1927 році відбувся такий сильний землетрус, що він фактично все узбережжя зруйнував", — сказав сейсмолог.

Він додав, що землетрус у Туреччині стався у сейсмоактивному поясі, до якого належить й Україна.

"Просто землетруси відбулися на південно-західній окраїні цього пояса, а ми лежимо на північно-східній частині", — зазначив Кендзера.

Окрім того, сейсмолог розповів як діяти людям при сильному землетрусі.

"Усе залежить від того, де ви знаходитеся. Якщо ви перебуваєте в сучасному будинку, який є сейсмостійким, то тоді вам не потрібно нікуди виходити. Якщо мова йде про панельні будинки, які можуть скластися так, як це показали турецькі умови, то в такому випадку з нижніх поверхів можна встигнути втекти. Якщо мова про високі поверхи, то навряд людина встигне за одну хвилину зібратися й вибігти. Хоча старатися зробити це потрібно. Людина може загинути або травмуватися не лише тоді, коли весь будинок руйнується, а й коли необачно ставлять важкі речі на шафу, які починають падати й можуть травмувати", — зазначив Кендзера.

Також він зазначив, що у разі перебування на вулиці біля висоток потрібно ховатися у місцях, де сходяться стіни, або там де несучі стовби, адже, наприклад, можна травмуватися уламками від вікон.

Як раніше писав FaceNews.ua, Кількість загиблих в Туреччині та Сирії може зрости у 8 разів: наразі дістали тіла 5 тисяч загиблих
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини