xcounter
Calendar Icon

Відлуння землетрусу в Туреччині дійшло до двох українських АЕС

08.02.2023 16:17 (Оновлено 08.02.2023 в 16:17)

Українські атомні електростанції зафіксували відлуння землетрусів у Туреччині, проте вони здатні витримати підземні поштовхи потужністю до семи балів за шкалою Ріхтера.

Як повідомляє пресслужба НАЕК "Енергоатом" з посиланням на президента компанії Петра Котіна, всі українські АЕС проектувалися з урахуванням сейсмічної активності регіону.

"Відлуння землетрусу в Туреччині та інших регіонах світу відчули й в Україні. Незначні поштовхи зафіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Південноукраїнської АЕС", - йдеться в повідомленні.

За інформацією компанії, обладнанням, яке фіксує поштовхи земної кори, оснащені всі АЕС України. У режимі реального часу головний центр спеціального контролю відстежує і реєструє будь-яке відхилення від норми сейсмічної стійкості в районі розташування атомних станцій.

"При виборі майданчиків для будівництва вибиралися ті ділянки, де найбільш безпечно. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетруси потужністю до семи балів", - повідомив Котін.

Також на українських АЕС працює аварійний захист енергоблоків: при шести балах блоки терміново зупиняються і переводяться в безпечний стан.

Зазначається, що роботи з дослідження сейсмічної небезпеки "Енергоатомом" були виконані з урахуванням міжнародних рекомендацій МАГАТЕ і узгоджені з Держатомрегулювання України. Кожні десять років проводиться переоцінка безпеки всіх реакторів на сейсмічну стійкість і при необхідності вживаються додаткові заходи для захисту енергоблоків.

В якості довідки в компанії повідомили, що західні фахівці використовують шкалу, яка враховує фізичні наслідки руйнування, а не енергію, як за шкалою Ріхтера. Тому 8-9 балів (зафіксовані в Туреччині) прирівнюються до 6-7 балів за шкалою Ріхтера.

Читайте також: Землетрус у Туреччині: сейсмологи пояснили, чому він був таким сильним, і до чого готуватися в майбутньому
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини