xcounter
Calendar Icon

Астрономи знайшли найблискучішу планету, яка "не повинна існувати"

Науковці виявили надгарячу екзопланету, яка чимось нагадує Нептун, з хмарами з парів металу, що робить її найблискучішою з усіх відомих науці планет.

Згідно з дослідженням, планета LTT9779 b відбиває 80% падаючого на неї світла - це більше, ніж відбиття Венери, найяскравішого відомого об'єкта в нічному небі.

"Це планета, якої не повинно існувати. Ми прогнозуємо, що атмосфера таких планет буде знесена їх зіркою, залишивши голу скелю", - прокоментувала співавтор дослідження Вів'єн Пармантьє.

Згідно з даними телескопа Хеопса Європейського космічного агентства, екзопланета була знайдена недалеко від своєї зірки, зробивши оберт навколо неї менш ніж за добу.

Вчені відзначили, що на такій близькій відстані від зірки атмосфера планети досягає температури близько 2000 °C, що робить її занадто гарячою для існування навіть хмар з металу або скла.

"Це було загадкою, поки ми не зрозуміли, що повинні думати про це утворення хмар як про конденсат, що утворюється у ванній після гарячої води", - пояснила Пармантьє.

На думку вчених, LTT9779 b може утворювати металеві хмари, незважаючи на те, що вона така гаряча, оскільки її атмосфера перенасичена силікатними і металевими парами.

Астрономи відзначили, що ця планета приблизно в 4,7 рази більша ніж Земля, а рік на ній триває всього 19 годин. При цьому, металеві хмари можуть допомагати їй виживати.

"Хмари відбивають світло і не дають планеті перегріватися і випаровуватися. Тим часом, через високий вміст металів планета і її атмосфера стають важкими і їх важче здути", - розповів інший автор дослідження Серхіо Хойер.

Щоб встановити світловідбиваючі характеристики планети, вчені спостерігали за нею через телескоп Хеопса, коли вона рухалася за своєю зіркою-господарем.

Читайте також: Ілон Маск чіпує людину в прямому ефірі: Neuralink вживлять у мозок пацієнта
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини