xcounter
Calendar Icon

Як прогрівати автомобіль у мороз, щоб не зробити гірше

16.12.2022 18:20 (Оновлено 16.12.2022 в 18:20)

Питання «прогрівати чи не прогрівати» двигун на морозі не такий однозначний, як здається на перший погляд багатьом автовласникам. Знаючим водіям відомий такий термін як «прогрівне зношування», і цього явища точно хотілося б уникнути. Крім того, і виробники сучасних моторів запевняють, що прогрівання їх вироби не потребують. Навпаки, це шкідливо для екології та самого мотора автівки. Однак наскільки можна довіряти таким рекомендаціям і чи враховують вони по-справжньому холодні температури за вікном, наскільки температури мають бути хлодними? На сильному морозі і двигуну, та іншим вузлам може бути непереливки. Як знайти золоту середину та зберегти деталі, розповідають експерти Avtopro.ua в невеликому дослідженні.

Особливості правильного прогріву

Підготовка автомобіля до руху після паркування на вулиці в мороз обов'язкова. Розігріти треба не тільки двигун, а й акумулятор. Останньому достатньо включення-вимикання фар, краще далекого світла. А ось двигуну потрібен час. У тому, скільки саме часу, і постає головне питання при розігріві.

Тепліше -30°C

Двигун зношується від роботи на холостому ході, тому навіть у сильний мороз (10-20 °C) не рекомендується затягувати прогрів довше, ніж на 5-7 хвилин. Однак цього часу може бути недостатньо для набору робочої температури двигуна. У такому разі треба рушити і продовжити розігрів уже в русі, на малій швидкості, без ривків спокійним темпом.

Холодніше -30°C

При температурі нижче -30°C краще відмовитися від поїздок взагалі, так як двигун буде швидко холонути і навіть ризикує зледеніти. Якщо поїздки уникнути не виходить, збільште прогрівання до 15 хвилин, цього часу має бути достатньо. На такому холоді виникає ще один ризик: загусання мастила, від чого воно втрачає свої властивості. Якщо сильні морози властиві вашому регіону, перед їх початком треба обов'язково поміняти мастило на зимове – з маркуванням 5W30 чи 5W40, це значно полегшить ситуацію.

Якщо машина стоїть

Якщо ви можете дозволити собі зберегти автомобіль і не використовувати його в сильні морози, це не означає, що транспорту не треба приділяти увагу. Коли автомобіль стоїть не в гаражі або на критій парковці, хоча б раз на тиждень рекомендовано його завести та прогріти двигун, час такого прогріву теж залежатиме від температури. Чим сильніші морози, тим частіше треба повторювати цю процедуру. Ці прості рекомендації мають зберегти ваш мотор від надмірної експлуатації.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини