xcounter
Calendar Icon

Як користуватися генератором у квартирі та способи його підключення

11.01.2023 23:13 (Оновлено 11.01.2023 в 23:13)

Раніше генераторами користувалися переважно в приватному секторі та на дачах, але наразі в Україні альтернативні джерела живлення потребують і мешканці квартир. Енергетична криза змусила перейти до економного споживання електроенергії та використання генераторів майже всюди, де це можливо, у разі вимкнення централізованого постачання струму.

Як вибрати безпечне місце під генератор?

Генератор для світла зазвичай працює на дизельному або бензиновому паливі. Це означає, що є процес спалювання енергоносія із виділенням вихлопу. Через це така установка може розміщуватися лише на відкритому просторі: в приміщенні дим заповнить простір, а люди і тварини можуть вчадіти. Через це генератор для квартири виявляється більш складним у використанні. Не ставте його:

  • в житлових кімнатах;
  • на кухні;
  • у санвузлі, ванній кімнаті;
  • в комірці.

Найкраще та в цілому єдине підходяще місце — відкритий балкон або лоджія. Якщо цей простір має засклені вікна, достатньо буде відкрити їх, 1-2 половинки, аби забезпечити вихід чадного газу.

Генератор для світла фото

Інверторні генератори для квартири

В багатоквартирних велике значення має рівень шуму, адже через стіни та перекриття гуркіт звичайного генератора буде чутно усім сусідам. Тож треба звернути увагу на безшумні генератори для квартири, до того ж із захистом від вібрацій і з надійною системою відведення вихлопів. Під ці вимоги найбільше підходять інверторні джерела струму:

  • Вони компактні, тому легко розмістяться навіть на маленькому балконі.
  • Високопродуктивні.
  • Мають захист від шуму та оснащені вібропоглинаючими подушками.
  • Виділяють мало вуглекислого газу, тому їх шкода довкіллю мінімізована.
  • Економно споживають паливо, тому компенсують ваші витрати на нього.
  • Видають якісний струм з ідеальною синусоїдою.

Попри всі переваги, такий тип генераторів для дому все ж не дуже бажаний в квартирі, адже він має потужне електромагнітне поле, яке може непередбачувано впливати на організм людини та хатніх улюбленців.

При встановленні на балконі з дотриманням правил бензинові та дизельні генератори також можна використовувати для квартири. Наразі існують і невеликі за розмірами моделі, потужності яких вистачить для забезпечення електрикою усіх критично важливих побутових приладів і освітлення, при цьому рівень вібрації від них невеликий.

генератор для квартири фото

Як встановити та підключити генератор на балконі?

Задля безпеки людей та майна потрібно подбати про два фактори:

  1. Підведення кабелю та влаштування автоматичного захисту в електрощиті.
  2. Відведення чадного газу за допомогою термостійкої трубки і спеціального патрубка або ж на достатньо відкритому балконі.

Від генератора йде трижильний кабель, підключений до великої силової розетки на установці. Цей кабель ви маєте під’єднати до електрики квартири, використовуючи рубильник або блок автоматичного вводу резерву. Задача цих компонентів проста: забезпечити умови, за яких в мережу квартири електроенергія потрапляє або тільки від генератора, або централізовано, або ж взагалі ні звідки. Різниця полягає лише у ступені втручання користувача:

  • Рубильник треба перемикати вручну, попередньо вимкнувши або увімкнувши автоматичний вимикач, запустивши чи вимкнувши альтернативне джерело струму.
  • Блок автоматичного вводу резерву не потребує втручання взагалі, а напівавтоматичний АВР потребує лише запуску генераторної установки.

Підключення має бути виконане після електролічильника, аби він не нараховував цю електроенергію. На лінію після рубильника або АВР треба встановити окремий автомат і пристрій захисного вимкнення. Одна жила від кабеля має бути фазою, інша підключається на шину заземлення, а третя — на нульову шину. Так ви отримуєте безпечну мережу, з якою коректно працюватиме навіть чутлива електротехніка в квартирі.

Ніколи не вмикайте генератор у звичайну силову розетку, адже вона не розрахована на це, до того ж немає захисної автоматики. Так ви наражаєте на небезпеку і електромережу, і підключену техніку, і житло, і себе. Також не варто підключати установку через загальний автомат: ви можете забути вимкнути її, і коли з’явиться централізоване електропостачання, струм піде назад на генератор та спалить у ньому котушки.

Аби позбавитись від вібрацій та знизити рівень шуму, краще використовувати вібропоглинаючу подушку.

Який би ви не обрали генератор для квартири — звичайний дизельний, бензиновий чи інверторний, правила безпеки і підключення будуть однаковими. Краще подбати про це один раз та бути готовим до відключення електропостачання заздалегідь.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини