Warning: mysqli_fetch_row() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /usr/home/www/www.facenews.ua/web/includes/testitem.php on line 169

Warning: mysqli_fetch_row() expects parameter 1 to be mysqli_result, bool given in /usr/home/www/www.facenews.ua/web/includes/testitem.php on line 169

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/www/www.facenews.ua/web/includes/testitem.php on line 177

Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/www/www.facenews.ua/web/includes/testitem.php on line 181
Чи варто спортсменам пити алкоголь: що кажуть вчені | FaceNews.ua: новости Украины
xcounter
Calendar Icon

Чи варто спортсменам пити алкоголь: що кажуть вчені

05.07.2019 16:21 (Оновлено 05.07.2019 в 16:25)
LIVE. LOVE, джерело: «golive.love»

Спорт і алкоголь. На перший погляд здається, що ці два слова не можуть навіть знаходитися поруч в одному реченні. Та чи знали ви, що часом тренери рекомендують за кілька днів до старту бахнути винця? А деякі спортсмени вживають пиво, щоб прискорити здачу допінг-тесту! Це надзвичайно цікава тема для дослідження, тож я не могла пройти повз неї. Щоб раз і назавжди відповісти на питання, пити чи не пити алкоголь спортсмену, звернемося до наукових досліджень!

Як алкоголь впливає на спортсменів

У спортсменів є багато нагод випити. Бажання зняти хвилювання перед змаганнями, відсвяткувати перемогу чи розслабитися після важкого фінішу — вагомі причини, щоб пригубити келих вина.

Залежно від статі та фізичних даних алкоголь впливає на організм по-різному. Але з позиції спорту така звичка у будь-якому випадку не обіцяє нічого доброго.

Алкоголь до фізичних навантажень

Алкоголь, вжитий перед фізичними навантаженнями, призводить до порушення рухових навичок, зниження координації рухів, уповільнення реакцій. Як наслідок, спортсмена можуть спіткати спортивні невдачі або навіть травми. Тому Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) забороняє вживати алкоголь перед повітряними видами спорту, стрільбою з лука, катанням на моторних човнах та на автомобільних змаганнях.

До того ж навіть невелика доза алкоголю, випитого перед фізичними навантаженнями, призводить до зниження витривалості та енергії. Тож ваші спортивні результати можуть вас сильно розчарувати.

Алкоголь після фізичних навантажень

Алкоголь сповільнює відновлення організму після фізичного навантаження. Наприклад, прямо чи опосередковано провокує безсоння. А також негативно впливає на синтез протеїну, внаслідок чого погано відновлюються м’язи.

До того ж алкоголь є сечогінним засобом, що сприяє зневодненню організму. Такий єфект неминучий, навіть якщо ви п’єте напої з вмістом спирту не вище 4%.

У перспективі надмірне вживання алкоголю знижує здатність кишківника засвоювати поживні речовини. Дефіцит поживних речовин може активувати багато інших проблем, які матимуть серйозні наслідки для здоров’я і продуктивності.

Варто зазначити, що є і альтернативні погляди на це питання. Якщо ви виступаєте за помірне вживання пива, то за $66 можете зареєструватися на пробіг The beer run: 5 кілометрів, 5 броварень з дегустацією пива та медаль!

Чи існує безпечна доза алкоголю?

Ні, але є так звані стандартні дози. Цікаво, що у різних країнах вони різні (до речі, в Україні офіційно така доза не фігурує). Зокрема, про те, скільки алкоголю можна вживати відносно безпечно, нещодавно у інтерв’ю «Радіо Свобода» розповіла фахівець із неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Анастасія Думчева.

У перерахунку на алкоголь це 25 мл горілки (40-градусного напою), або 100 мл вина, або невеличкий келих пива — 330 мл. Є рекомендація, що жінкам не варто за один раз споживати більше ніж дві стандартні дози, а чоловікам більш ніж три стандартні дози. Іншими словами, не більше ніж один келих на годину, не більше ніж два келихи за весь вечір, і є також обмеження по частоті в тиждень .

Зрозуміло, що не варто пити 7 днів на тиждень. Вчені Британського фонду сердечних хвороб дійшли висновку, що на тиждень можна випивати 2,5 літра пива (міцністю 4%) або 875 мілілітрів вина (міцністю 13%).

Вплив алкоголю на здоров’я людини

Варто ще раз нагадати, що безпечної дози алкоголю не існує. Такого висновку дійшли вчені, проаналізувавши дані 28 мільйонів людей (від 15 до 95 років) із 195 країн світу в межах програми Global Burden of Disease Study.

Дослідження тривало 26 років, і висновки невтішні: алкоголь є головною причиною смертності та інвалідності серед людей у віці 15–49 років та однією з семи основних причин для всіх вікових груп. Такі дані були опубліковані у медичному журналі The Lancet. Серед захворювань, які провокує вживання алкоголю:

  • серцево-судинні захворювання;
  • рак;
  • цироз печінки;
  • інфекційні хвороби;
  • аварії;
  • травми.

За інформацією Всесвітньої організації здоров’я, в Україні 45% людей віком 15–19 років вживають алкоголь (53% хлопців, 37% дівчат). Це на 18% більше, ніж у світі серед тієї ж вікової групи. На одного українця припадає 8,6 літрів чистого спирту на рік. Лише 12,7% українців не вживають алкоголь взагалі: 10% чоловіків та 15% жінок.

ВОЗ підкреслює, що в світі зберігається тенденція до збільшення вживання алкоголю.

Замість епілогу

Але ж як бути зі ствердженнями на початку статті? Невже мене обманули? Мені було страшно цікаво дізнатися аргументацію спортсменів, що радять випити до чи після старту. Але одразу попереджаю, інформація нижче науково не обґрунтована.

Тож хтось вважає, що треба випити вина перед забігом, бо це зніме зайвий стрес. Інші підтримують пиво! Є думка, що пінне сприяє скорішому відновленню хрящової тканини.

Можливо, ви теж вважаєте, що від одного келиха пива/вина нічого не станеться? Це ваше право. Головне, любіть себе та своє тіло!

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини