xcounter
Calendar Icon

«Мафії не бояться тільки дурні, але президент Зеленський сказав – воювати»: Сергій Гайдай про корупцію на Закарпатті

05.09.2019 13:31 (Оновлено 05.09.2019 в 13:34)

Незабаром екс-керівник Мукачівщини Сергій Гайдай обійме посаду першого заступника голови Закарпатської ОДА. Його можна сміливо назвати політиком нової генерації, хоча сам себе поки не вважає політиком, адже працює у виконавчій владі. Ще до початку роботи в регіоні він почав об’їжджати кожне село, аби дізнатись про проблеми, а згодом – звітував, що вдалось зробити. Він не читав суху статистику «з папірця», і завжди вказував на головні акценти – позитивні чи негативні. За що, зокрема, і потрапив в немилість до старих політиків. Після позитивних зрушень на Мукачівщині він, в хорошому сенсі цього слова, зазіхнув на область.

У інтерв’ю FaceNews.ua Сергій Гайдай розповів, як перетворити Закарпатську область з дотаційної на 70% на прибуткову, звідки взяти інвесторів, як області перестати страждати від повеней, побороти проблемні питання вирубки лісу, поганих доріг та сміттєзвалищ, та загалом – про плани у команді нового губернатора.

Сергію Володимировичу, Ви є претендентом на посаду першого заступника голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка. Водночас, деякі ЗМІ Закарпаття пишуть, що за попередніми планами ви мали залишитися в статусі радника. То були у Вас плани займати публічну посаду на Закарпатті, чи ні? І, власне, коли може відбутися Ваше офіційне призначення?

Деякі ЗМІ Закарпаття пишуть, що в мене є плани залишатися в статусі радника. З самого початку була чітка домовленість і з президентом, і з Ігорем Самійловичем Бондаренком, про моє призначення першим заступником голови ОДА Закарпатської області.

Певна інформація, яку розповсюджують якісь ЗМІ, не відповідає дійсності. Більше того, мої амбіції – бути першим заступником, допомагати повністю і бути в команді Бондаренка. Тоді як задача певних заангажованих ЗМІ – дискредитувати мене. Тому що вони розуміють: завдяки моєму майже 4-річному досвіду роботи в Закарпатті я знаю всю їхню підноготну – де вони крадуть гроші. І є чітка задача не допустити такого в майбутньому.

Погодження в Кабміні ми вже отримали. Ігор Бондаренко його підписав. Чекаємо, можливо, цього тижня буде моє офіційне призначення і представлення колективу на посаді першого заступника голови ОДА.

Якими питаннями Ви опікуєтесь як радник голови ОДА?

Поки що, на даний момент, як радник голови ОДА основна моя задача – розібратися з ремонтом доріг Закарпаття. В нас є чітке розуміння: все, що робилося до сьогоднішнього дня, м’яко кажучи, було некоректно. І не так, як мало би бути для того, щоб ми розвивали мережу доріг Закарпаття. Гроші були розпорошені. Це просто жах! Ми зараз з’ясовуємо ситуацію і будуємо новий стратегічний план розвитку, ремонту доріг Закарпаття.

Ще є багато побічних питань, куди мене залучає голова ОДА – як радника, як людину, яка десь має певний досвід. Ми вже багатьма питаннями займаємось. Це стосується і проблемних питань – таких як Мужіївський золоторудник. Боржавські вітряки, Сведовець. Це такі нагальні питання як Ужгородський аеропорт та будівництво нового – Мукачевського, залучення інвестицій, проблеми зі сміттєзвалищами. Тобто багато питань, в які голова обласної адміністрації залучає мене для роботи.

«В кабінетах чиновників мають висіти портрети загиблих воїнів, аби стидались хабарі брати»

На сайті президента є петиція, яка стосується Вас особисто – про призначення головою Закарпатськї ОДА. Автор петиції стверджує, що Ви б упорались із найболючішим для регіону питанням – незаконною вирубкою лісу, та змогли б протистояти місцевим «царькам», які роками грабують Закарпаття. У Вашому Facebook є не одна публікація про незаконні вирубку лісу і видобування гравію з річок. Як давно Ви почали займатися цими питаннями, та чи не боїтеся місцевої мафії? Адже де великі нечесно зароблені гроші – завжди небезпека здоров’ю та життю.

Я нікого не просив ту петицію створювати. Але якщо чесно – по-людськи просто приємно, що мою роботу ще в якості голови Мукачівської РДА побачили, оцінили, і тому з’явилась така петиція. Хоча багато моїх знайомих, які бачили її, телефонували мені і казали, що не можуть зареєструватись, бо якісь системні збої: «Не можемо зареєструватись, Сергію, але ми за тебе».

Що стосується війни з місцевими царьками, незаконної вирубки лісу і видобування гравію чи інших питань – буду воювати жорстко і публічно, і з цієї дороги не зійду. До речі, таку чітку задачу мені поставив президент Володимир Зеленський в особистій розмові.

Чи боюся я місцеву мафію? Не бояться тільки дурні люди. Але якщо порівняти ситуацію, яка в Закарпатті і на Луганщині, в Донецьку, на передовій – там, де хлопці воюють зі зброєю в руках, гинуть… Їм там набагато важче, ніж нам. Тому я готовий повісити в своєму кабінеті наших загиблих закарпатців для того, аби щодня це було нагадування і мені, і людям, які приходять з певними пропозиціями, що люди взагалі своє життя поклали.

У липні 2018-го представники партії Балоги «Єдиний центр» доклалися до того, щоб визнати вашу роботу як голови Мукачівської РДА незадовільною. Фактично, Вас почали усувати з посади за формальної причини – поганий стан доріг. Офіційною ж причиною звільнення стало позбавлення доступу до державної таємниці. Розкажіть, чому Вам його не повернули після позапланової перевірки, і що це була за перевірка?

Не зовсім вірне формулювання. Була визнана не робота Мукачівської РДА незадовільною, тому що на початку 2018 року я звітувався за рік роботи. І майже одноголосно весь депутатський корпус визнав роботу голови Мукачівської РДА. Це факт, це підтверджено документами. До речі, голова райради так не звітувався ні за 2018-й, ні за 2019-й рік.

Це було політичне замовлення тодішнього голови обласної адміністрації Генадія Москаля разом із місцевими політичними кланами. Така собі операція щодо усунення мене з посади. Тому що я був дуже незручний для них. Я ні під кого не лягав, не йшов на компроміси, якщо це стосувалося якихось злочинних, кримінальних схем чи контрабанди.

Парі для хейтерів: «Покажіть, що ви зробили для жителів Мукачівського району більше за мене»

Моя позиція чітка – державницька. Моя політика – це економічний розвиток району, а на сьогоднішній день – це вже економічний розвиток області. В мене було дуже багато різних перевірок, які не призвели ні до чого, тому що всі їх ми пройшли успішно. Єдине, до чого додумались ті так звані політичні еліти – сфабрикувати перевірку по держтаємниці і позбавити мене доступу до неї. На сьогоднішній день є рішення суду, яке мене повністю виправдало. Тобто з перевіркою все стало на свої місця. Доступ до держтаємниці мені повернуто.

У Вас не було думки балотуватися у парламент? Зрештою, робота там спокійніша і порядку мабуть більше, ніж у регіонах.

Мені пропонували балотуватися у парламент. Але я чітко розумію, що набагато більше користі від мене буде в виконавчій владі на сьогоднішній день. Це моє таке тверде усвідомлення, що я на своєму місці.

Мені пропонували декілька різних посад, можливо навіть по статусу краще. Але я сам просився повернутись саме в Закарпаття. Я три роки пропрацював тут. Я можу після призначення працювати в той же день – мені не треба знайомитись з депутатським корпусом чи проблематикою районів чи областей. Я майже все знаю, розумію певні шляхи вирішення питань. Тому і просився, щоб все ж таки погодили моє призначення в Закарпатті.

Можливо пройде якийсь час і прийде та якась межа, коли я скажу собі: «Стоп». І захочу піти або в парламент, або на якусь іншу посаду. Але зараз я хочу чітко показати свою роботу в області.

Для прикладу: депутати-мажоритарники, які балотуються в парламент, за місяць до дня виборів починають завзято працювати. Хоча роками їх не бачать на своїх округах виборці – ні в селах, ні в містах, ніде! Але за місяць до виборів вони всюди: їх цікавлять всі проблеми. Так от: я гарантую, що буду працювати з першого дня – а де-факто вже так працюю – як кандидат в депутати. Хоча ще є величезний термін до майбутніх виборів у парламент.

«Якщо проти мене замовляють «джинсу» у ЗМІ – нехай платять мені за неї»

Є замовні статті про Вас як «смотрящего» від президента на Закарпатті. Очевидно, Ви комусь перейшли дорогу. Хто Вас «замовив» у ЗМІ і за що?

Так, дійсно. Останнім часом дуже багато бруду вилили в інтернет. Але що таке інтернет? Це всесвітнє звалище інформації, величезна частина якої не перевірена. Той замовний бруд, яким поливали мене від певних еліт, які десятиріччями розвивали те, що зараз маємо. Ми бачимо результати їх правлінь – це бездоріжжя, розвалена інфраструктура. Тепер треба багато працювати, аби все відбудувати знову. Вони розуміють, що я знаю про їх злочинні схеми і зроблю все, аби перервати ті потоки, якими вони постійно набивають свої кишені. Тому через свої кишенькові сайти намагались поливати мене брудом.

Але зверніть увагу: за рамки регіональних помийних сайтів вони не виходять. Бо жоден поважаючий себе телеканал, газета, журнал тощо – не візьме ці плітки, аби публікувати. Тому що вони розуміють: наступним кроком буде подання до суду, і я виграю і навіть буду скасовувати ліцензії.

Я не буду гратись в такі іграшки, аби вимагати умовне відшкодування, моральну компенсацію в розмірі однієї гривні. Я буду подавати на мільйон, півтора. І за ці гроші я краще зроблю ремонт в садочку чи школі. Якщо вони хочуть мене поливати брудом – нехай роблять це платно, а я ті гроші віддам на благодійність.

А Ви знайомі особисто із Володимиром Зеленським, чи можливо спілкувались із Андрієм Богданом?

Так, я знайомий з Володимиром Олександровичем Зеленським особисто. Спілкувався з Андрієм Йосиповичем Богданом. В мене на сьогоднішній день залишились тільки позитивні враження від наших спілкувань, тому що президент чітко поставив задачу: розвиток регіону, та аби не залишилось жодних корупційних схем.

Скажу одразу, що не вийде це перекрити за день, два чи місяць. Але всі зусилля будуть кинуті саме на те, щоб розвивати Закарпаття, щоб зробити за одну каденцію Юрія Самойловича Бондаренка стільки роботи, щоб побачили і люди на місцях, і в Офісі президента. Аби вони могли позитивно оцінити нашу роботу.

На що Ви зможете вплинути в рамках повноважень першого заступника голови ОДА? Як людям оцінювати ефективність роботи?

Дуже хотілося б, аби та політика, яку ми будемо проводити з головою обласної державної адміністрації, показала: ми щиро запрошуємо і радіємо будь-якому інвестору, ми не створюємо перепон для підприємців, ми будемо тільки допомагати їм. І це в кінці-кінців дасть можливість вийти з постійного статусу депресійної області, яка дотаційна на 70%. Як мінімум вийти в фінансовий нуль, а потім ще і в плюс. Це, звісно, не одного року робота. Але будемо намагатися добиватися саме такого результату.

Є багато тем, які можна розвивати в Закарпатті. Тут певний час політика місцевих кланів була одна: ви сюди, за гори, не заглядайте, а ми будемо малювати вам відсотки на виборах. Але всі займались тільки своїми тіньовими схемами, і ніхто нічого не вкладав в свою область. Ми це плануємо змінити кардинально.

Розкажіть, що можливо реалізувати в області без залучення бюджетних коштів? Як перезапустити, аби вона розвивалася?

Якщо я вже опікуюсь одним із стратегічних напрямків – ремонтування доріг – то думаю, що ми змінимо повністю стратегію ремонту цих доріг.

Також спробуємо залучити ще більше грошей в область. Якщо порівняти з нашими сусідами – Львівською областю – то прикро. Вони розвиваються набагато більше і грошей отримують набагато більше.

Я планую достатньо жорстко контролювати ремонти доріг. Ми з Ігорем Самійловичем плануємо запросити організацію CoST Ukraine, яка безпосередньо контролює якість ремонтів, і вже надіслали листа в директорат при Міністерстві інфраструктури. Ми в цьому плані відкриті.
Плануємо залучати інвесторів і запрошувати їх в Закарпаття. Плануємо все ж таки розпочати програму по будівництву сміттєпереробних заводів. І дуже хотіли б добитися того, аби профінансували програму берегоукріплення ріки Тиса. Щороку Закарпаття потерпає від паводків. І це відбувається не тільки від того, що багато дощів, чи бездумно і бездарно ріжуться ліси, а ще й від того, що погана інфраструктура саме берегоукріплення.

Це програма дуже дороговартісна, вона розрахована на кілька років. Але дуже хотілося б, аби вона була реалізована. Тому що щороку Закарпаття просить у Києва додатково 200-300 мільйонів гривень на відновлення інфраструктурних об’єктів, бо вода робить велику шкоду. А якщо ми побудуємо ту мережу берегоукріплення – і польдери, і мости, і дамби – то просто зупинимо ті постійні прохання дати гроші на ремонт, дороги, домогосподарчі проблеми певних об’єктів інфраструктури.

Ви плануєте завжди залишатись у політиці, чи можуть трапитись обставини, після яких полишите цю справу?

Я зараз у виконавчій владі, а це не зовсім статус політика. Можливо, колись я піду в політику, але поки що я на своєму місці. А результати роботи… Ми побачимо – дайте хоча б рік, тоді все буде не на словах, а вже на ділі.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини