xcounter
Calendar Icon

Хелловін по-українськи: 10 замків з привидами

29.10.2019 10:21 (Оновлено 29.10.2019 в 10:21)

Містичний туризм стає популярнішим рік за роком. Мандрівників, які хочуть заглянути у потойбіччя, стає значно більше за тих, хто боїться прогулюватись будинками з привидами.

В Україні вистачає історичних замків, фортець та бастіонів. Багато з них збереглися у відмінному стані і багаторазово реставрувалися, інші вціліли частково.

Під впливом тотальної “хелловінізації” ми переглянули альтернативні джерела у пошуках історій та легенд замків Західної України. Розуміючи, що не всі сприймають запозичені свята, поділили інформацію на скептичну і містичну, щоб кожен обрав свою версію.

Замок Любарта: музеї та привид дівчини

Замок Любарта

Для скептиків:

Луцький замок – один із найстаріших і найбільших у Україні, побудований у XIV-XV столітті. Належав литовському князю Любарту, а в 1429 р. у цьому замку на з’їзді європейських монархів побував князь Вітовт.

Відвідайте музей книги і дзвонів, експозицію старовинної зброї, поблукайте підземеллями зі знаряддями катувань або підніміться на вежу, щоб помилуватися краєвидами старого міста.

Для містиків:

Коменданту фортеці сподобалася дівчина Оксана, але його почуття не були взаємними. За відмову Оксану спіткала страшна розправа: солдати спочатку поглумилися над нею, а тіло розрубали на дрібні частинки і кинули в річку. З того моменту в замку Любарта поселився привид, який бродив вулицями старого міста у пошуках частинок свого тіла. Кажуть, у міжвоєнний період (коли в замку стояв військовий гарнізон), на ранок знаходили мертвих чоловіків зі спотвореними обличчями. Ніби таким чином Оксана нагадувала, як не по-людськи з нею вчинили люди в формі.

Підгорецький замок: кіно-минуле та прозора дама

Підгорецький замок

Для скептиків:

Відвідування замку обов’язкове для шанувальників фільму «Д’Артаньян і три мушкетери». Саме Підгорецький замок зіграв роль міської ратуші, куди Д’Артаньян привіз алмазні підвіски королеви.

Замок був побудований у XVII столітті у французькому стилі і вважався одним з найкрасивіших палаців Східної Європи. У радянські часм інтер’єр спочатку розікрали, а пізніше в будівлі розмістили санаторій для хворих на туберкульоз. Після тривалих реставраційних робіт замок відкрили для відвідувачів.

Для містиків:

Кажуть, що привид оселився в замку ще в кінці XVIII ст., коли він ще сяяв своєю красою. Ревнивий власник замку Вацлав Ржевуський убив свою дружину Марію, але так і не зміг поховати її. Відтоді ніхто не знає, що з нею сталося, але говорять різне: наче тіло було замуроване в стіну замку, заховане в підвалі під сходами або спалене в печі.

Жителі замку, а пізніше і пацієнти туберкульозного диспансеру, скаржилися на прозору даму без душі, яка щоночі бродила кімнатами і залами в пишній білій сукні, гасила свічки, відкривала і закривала двері.

Золочівський замок: музей-заповідник та Чорний Лицар

Золочівський замок

Для скептиків:

Мало хто впізнає рожевий фасад Китайського палацу, ніби з казки про принцесу. За свою історію замок встиг побувати фортецею, королівською резиденцією, панською садибою, тюрмою і навчальним закладом. Нині Золочівський замок – це музей-заповідник, відділення Львівської картинної галереї.

Для містиків:

Привид з’явився на території замку випадково, разом із загадковим каменем, привезеним з деревиною. На звичайному, на перший погляд, камені можна розгледіти зображення тернового вінка і вирізані загадкові написи невідомою мовою, які датуються приблизно XIV-XV століттям. Після появи каменю поруч із замком почав з’являтися Чорний Лицар. Він нікого не переслідував, просто мирно проїжджав повз переляканого постояльця. Ніхто не знає, чий це образ. Кажуть, один із молодих сільських хлопців, який був шалено закоханий в господиню замку. За іншою версією – це охоронець каменю, який насправді оберігає святий Грааль, замурований усередині.

Олеський замок: дерев’яні скульптури та душа самогубця

Олеський замок

Для скептиків:

Замок збудували не пізніше XIV століття, і він є найстарішим у Львівській області. Дуже атмосферне місце, з яким пов’язане життя відомого польського короля Яна III Собеського. В експозиції музею вражає колекція об’ємної дерев’яної скульптури XIV-XIX століть – найбільша в Європі. Там представлені роботи Пінзеля, Гуттерів, Кутенрайтера, Марквата і Фесінгера.

Замок оточує старий сад. Обов’язково пройдіться його стежками, це дозволить обійти замок з усіх боків і знайти скульптуру усміхненого лева. Навпроти замку стоїть Монастир капуцинів, правда, вхід на його територію закритий, зараз у його будівлі розташовується фондосховище музею.

Для містиків:

Охоронці розповідають, що з настанням сутінків у замку завжди відбувається щось дивне: то долинають звуки, то з’являються напівпрозорі силуети, на які реагують навіть сторожові собаки. Є тут і власний привид. За напоширенішою версією, це душа Адама Жолкевського.

Адам Жолкевський був закоханий у Мар’яну Данилович, дочку одного з власників замку. Отримавши відмову, він покінчив життя самогубством, встромивши собі ніж у серце. Його не поховали на кладовищі, а скинули в болото біля замку, як роблять із самогубцями. Душа так і не змогла знайти спокій і тепер бродить замком, зітхаючи і лякаючи охоронців. Дехто каже, що дівчина також наклала на себе руки, тож насправді у замку живуть два привиди.

За іншою версією, це дух Яна Каспера, або ченця Кістки, як його називають місцеві. У день Святого Антонія він стрибнув у колодязь, чим налякав тисячу прочан, які прийшли до монастиря. Чернець був душевнохворим, а душа його так і не знайшла спокою на тому світі.

Ужгородський замок: товсті мури та закохана донька

Ужгородський замок

Для скептиків:

Зовнішній вигляд Ужгородського замку дає зрозуміти, що будували його з єдиною метою – захищати. Жодної романтики та вишуканостей: стіни товщиною 10 м, оточені глибоким ровом. Всередині замку – потужний краєзнавчий музей. У підземеллях фортеці колись були каземати, а зараз діє дегустаційний зал із закарпатськими винами.

Для містиків:

Привид з’явився у бастіоні в XVII столітті, під час правління Другетів. У графа була дочка, яка випадково познайомилася з воєводою одного з сусідніх графств, що хотів захопити замок. Дівчина розповіла всі секрети замку, навіть показала секретні ходи, про які ніхто, крім княжої сім’ї, не знав.

Дізнавшись про такий малодушний вчинок дочки, жорстокий батько наказав стратити воєводу, а дочку замурувати заживо у стіну. З тих пір замком бродить привид дівчини і шукає коханого воєводу. З першими півнями, як годиться, привид зникає.

Острозький замок: давня архітектура та сумний привид

Острозький замок

Для скептиків:

Острозький замок – це пам’ятка давньоруської архітектури. Його побудували у XIV столітті на вершині невисокого пагорба за розпорядженням Данила Острозького. До наших днів збереглися дві вежі, Кам’яна і Кругла, Богоявленський собор з надбрамною дзвіницею і фрагменти оборонних стін. У підземній частині замку знаходиться Острозький краєзнавчий музей.

Для містиків:

Розповідаючи про замок, не можна не згадати Гальшку Гулевичівну, яка зробила чимало для розвитку західноукраїнських земель, в тому числі і заснувала Острозьку академію. Дівчина була єдиною спадкоємицею Іллі Острозького. Після смерті батька її не раз намагалися насильно видати заміж. За однією з легенд, Гальшка не витримала важкої долі і кинулася зі стін замку. Її сумний привид з’являється на Замковій горі в тихі місячні ночі.

Замок Паланок: непідступна фортеця та кривава легенда

Замок Паланок

Для скептиків:

Мукачівський замок – середньовічна фортеця на горі висотою 68 м. Він входить до п’ятірки європейських фортець, які ніколи не були взяті штурмом.

Починаючи з XI століття, замок змінив декілька власників, кожен з них добудовував його, як хотів. У підсумку вийшла еклектична будівля, побудована в три яруси, яка з різних точок огляду виглядає абсолютно по-різному.

Для містиків:

Прославили Паланок дві жінки – Софія Баторі та Ілона Зріні – свекруха і невістка, які, правлячи замком, ворогували між собою. Але якщо Ілона увійшла в історію як хоробра захисниця укріплення, то Софію Баторі спіткала містична, страшна слава. Кажуть, жінка пристрастилася до людської крові і не тільки вбивала заради неї, а й брала криваві ванни, приносячи в жертву 13-річних дівчат.

Часи йшли, змінювалися правителі, і вже в 1789 році замок Паланок перетворили на в’язницю для політичних в’язнів, тому кам’яні стіни пам’ятають чимало мук, стогонів і крові. Як тут обійтися без привидів?

Тараканівський форт: історична конструкція та дивні тіні

Тараканіський форт

Для скептиків:

Фортеця розташована в Рівненській області, побудована в кінці XIX століття для захисту західних кордонів Російської імперії. Пізніше вона належала полякам, а потім німцям. Ходять чутки, що у фортеці під час Другої світової випробували нову секретну зброю. Залишаючи форт після капітуляції, німці залили бетоном деякі приміщення і проходи до них.

Під зовнішніми стінами форту знаходиться 100-метровий тунель. У соцмережах можна знайти відчайдухів, які організовують прогулянки тунелями форту.

Для містиків:

У Тараканівському форту відбувалося багато битв, це місце було оточене таємницею і містикою давно. Один тільки факт того, що в цих місцях заблукав загін НКВС і безслідно пропав, говорить багато про що. Після цієї події нижні яруси форту були залиті бетоном.

Місцеві легенди свідчать, що вночі тут можна почути голоси та постріли, з’являються дивні тіні, а предмети починають переміщатися самі.

Свірзький замок: самотній охоронець та душа, що зачиняє двері

Свірзький замок

Для скептиків:

Свірзький замок називають найромантичнішим замком Львівщини. Він був побудований на високому пагорбі над річкою в XV столітті і належав знатному шляхетському роду Свірзьких. У XVII столітті він перейшов у володіння графа Цетнера, який його зміцнив і перебудував. У такому вигляді замок і зберігся до теперішнього часу.

У фільмі «Д’Артаньян і три мушкетери» Свірзький замок грає роль Бетюнського монастиря, в якому отруїли Констанцію.

Сьогодні замок стоїть пусткою, постійно в ньому знаходиться тільки охоронець. Коли туристи висловлюють наполегливе бажання пройтися князівськими коридорами, охоронець відкриває для них двері в історію.

Для містиків:

Колись у Свірзькому замку працювала дівчина. В ті часи ворог неодноразово підходив під фортечні стіни, мріючи захопити Свірж. Невідомо, яким чином дівчина змогла закрутити роман з ворожим солдатом, але це сталося. Коли військо пішло з облогою на Свірж, мрії засліпили дівчину, і вона відкрила фортечні ворота. На жаль, захопивши замок, загарбник скинув зрадницю у глибокий колодязь. Логіка зрозуміла: хто зрадив один раз, зрадить і вдруге.

Місцеві запевняють, що душа зрадниці так і не знайшла спокій, а тому ходить замком замку і закриває за собою всі двері, щоб виправити свою ганебну помилку.

Невицький замок: унікальна архітектура та горе-будівниця

Невицький замок

Для скептиків:

Невицький замок у XII столітті побудували угорці, щоб захищати свої кордони від Київської Русі. Архітектура замку не має аналогів у Європі. До наших днів збереглася вежа-донжон квадратної форми, 4 вежі по кутах і вежа над воротами. На руїнах головної вежі обладнано наметовий дах із оглядовим майданчиком.

Для містиків:

Кажуть, стіни замку зроблені на основі молока і яєчного білка. За легендою, чергова власниця замку змушувала своїх жителів здавати молоко і яйця для приготування розчину, що в підсумку призвело до голоду і бідності місцевого населення.

Пізніше злісній діві здалося мало додавати в розчин яйця та молоко, вона так само зажадала здавати грудне молоко, в результаті від голоду почали вмирати маленькі діти. Цього теж було замало, і в розчин почали додавати людську кров.

Зрештою, чутка про жорстоку власницю дійшла до короля Масяша. Він наказав зібрати всіх корів в окрузі та прив’язати їм дзвіночки. Вночі вони влаштували шум під замком, запалили смолоскипи. Злісна діва вирішила, що почався штурм замку, і почала тікати. Король Масяш наздогнав її і відрубав голову. Привид горе-будівниці досі бродить замком, періодично розполохуючи туристів.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини