xcounter
Calendar Icon

"З кожної гривні 50 копійок на безпеку": Кабмін ухвалив проєкт бюджету-2023

14.09.2022 11:16 (Оновлено 14.09.2022 в 11:16)

Кабінет міністрів на засіданні 13 вересня затвердив проєкт бюджету на 2023 рік.

"Попри війну, ми передаємо бюджет до Парламенту вчасно, тобто до 15 вересня, як і передбачено чинним українським законодавством. Бюджет 2023-го року — це бюджет для перемоги. Вже зараз ми чесно говоримо суспільству, що рік буде непростим. Війна — це дорого. Дуже дорого", — заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду.

За словами Шмигаля у бюджеті два пріоритети:

1. Оборона та безпека України на це буде спрямовано 1 трлн 136 млрд гривень або майже 50% всього бюджету.

"Це зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлі техніки та зброї і ще багато інших важливих для оборони речей. Якщо порівняти з бюджетом, який ми подавали на 2022 рік, то зростання видатків на безпеку й оборону буде більш ніж у 4 рази", — сказав прем'єр.

2. Соціальні програми. Пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину та освіту — це ще 35% від всіх видатків у проєкті бюджету. Це понад 800 млрд грн.

За словами Шмигаля, уряд буде збільшувати допомогу адресно саме тим, хто цього найбільше потребує, зокрема передбачено збільшення фінансування Пенсійного фонду з бюджету на більш ніж 30 млрд гривень.

"Іншими словами: з кожної бюджетної гривні 50 копійок піде на армію та безпеку, ще 35 копійок — на соціальні виплати, медицину та освіту. Все зрозуміло й прозоро", — сказав він.

Основні показники Держбюджету-2023

Доходи — 1,28 трлн гривень

Видатки — 2,57 трлн гривень.

Дефіцит бюджету — 20% від ВВП (загальний фонд 17,3% та Спецфонд - 2,7%)

Щомісячний дефіцит бюджету — понад 3 млрд доларів.

Держзапозичення — 1,516 трлн грн: зовнішні 1,426 трлн грн; внутрішні 90,7 млрд грн. 94% запозичень планується взяти з зовнішніх джерел.

"Уже зараз більше третини бюджету нам допомагають фінансувати міжнародні союзники. Зі свого боку ми докладаємо максимум зусиль, щоб фінансова підтримка партнерів продовжувалась у 2023 році. І ми точно не можемо собі дозволити додаткові нецільові витрати", — зазначив Шмигаль.

Видатки держбюджету-2023

  • Безпека та оборона — 1 006 млрд грн
  • Соціальний захист і соціальне забезпечення — 408,9 млрд грн
  • Підтримка ветеранів війни — 6,8 млрд грн
  • Освіта — 155 млрд грн
  • Медицина — 174,5 млрд грн
  • Енергетика — 5, 206 млрд грн
  • Кошти для територій, що зазнали впливу збройної агресії — 23,9 млрд грн
  • Кошти для ліквідації наслідків збройної агресії — 19,4 млрд грн.

Водночас уряд скорочує видатки на утримання органів державної влади.

"Ми зменшуємо кількість чиновників, урізаємо зарплати та премії. За винятком силових структур, видатки на утримання органів державної влади буде скорочено на 11,6 млрд гривень, порівняно з 2022 роком", — сказав Шмигаль.

Видатки на Суспільне

На фінансову підтримку Суспільної телерадіокомпанії України уряд передбачив понад 1,5 млрд гривень, тоді як на 2022 рік фінансування склало 1, 87 млрд грн.

Бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії

В рамках кошторису 2023-го року уряд створює бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. Там планується акумулювати конфісковані кошти РФ та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення.

Також передбачено додаткову дотацію на компенсацію витрат для місцевих бюджетів у зв’язку з війною у розмірі 24 млрд грн.

Макропрогноз на 2023 рік

Разом із кожним проєктом бюджету уряд завжди ухвалює макроекономічний прогноз, який включає розмір ВВП та інфляції, середню зарплату, курс долара та інше. Цього року, за словами прем'єра, прогноз є консенсусом між урядом, Нацбанком та міжнародними фінансовими організаціями.

В рамках цього макропрогнозу наступного року економіка зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень.

Прем'єр наголосив, що і бюджет, і макропрогноз, і відновлення економіки напряму залежать від ситуації на фронті.

"Залежно від того, як буде змінюватися ситуація на фронті, економіка у 2023 році може як впасти на 0,4%, так і зрости на 10 та більше відсотків. Так само й з іншими показниками", — сказав Шмигаль.

За його словами уряд врахував багато різних сценаріїв і проєкт бюджету-2023 — це консервативний середньо песимістичний розрахунок.

"Цього року ми живемо в ситуації, коли бюджет переглядається щомісяця залежно від першочергових потреб фінансування. Наступний рік, принаймні його початок, буде відбуватися за аналогічним сценарієм", — зазначив Шмигаль.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, Держбюджет-2023 – це бюджет країни, яка "стане сильнішою, зміцнить свою обороноздатність, зможе відбудовуватися після завданої шкоди через російську збройну агресію, а також дбати про тих громадян, які цього потребують".

Згідно з процедурою, Кабінет Міністрів України ухвалює постанову щодо схвалення проєкту закону про Державний бюджет України та подає його разом з відповідними матеріалами Верховній Раді не пізніше 15 вересня року. До 20 вересня міністр фінансів має представити його на засіданні Верховної Ради.

Законопроєкт про держбюджет проходить три читання і має бути ухвалений до 1 грудня.

Що відомо

У серпні 2022 року, як повідомив Мінфін, до загального фонду державного бюджету України надійшло 204,6 млрд гривень, а фактичний дефіцит державного бюджету становив 5,4 млрд грн.

Кабмін очікує, що у 2023 році курс долара сягне 50 грн, а індекс споживчих цін складе 30,6%.

Перша віцепрем'єр-міністерка, міністерка економіки України Юлія Свириденко заявила, що економіка України повинна стабілізуватися. В уряді поточні прогнози щодо валового внутрішнього продукту у 2023 році варіюються від подальшого скорочення на 0,4% до зростання на 15,5% після ймовірного падіння на 30-35% цього року.

Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко розповів, яким буде держбюджет-2023 і що фінансуватимуть за залишковим принципом.

Читайте також: Чому на Банковій мовчать про біглого генерала СБУ Наумова, який передавав спецслужбам РФ секретні дані
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини