xcounter
Calendar Icon

Як працює одна з найдорожчих систем охорони здоров’я Європи

05.03.2019 14:40 (Оновлено 05.03.2019 в 14:43)
Уляна Супрун, «Facebook»

Швейцарія на другому місці за витратами на здоров'я на одну людину, і кожен рік вони ростуть.

Якщо коротко та узагальнено: вас вилікують найбільш сучасними та ефективними методами, доглянуть в старшому віці, ви доживете років до 83, але заплатити за це доведеться тричі — з податків, обов’язкової страховки та за рахунками водночас, а лікувати зуби ви поїдете за кордон.

Як влаштована система?

- Швейцарська Конфедерація – дуже децентралізована країна, і це відображається на охороні здоров’я. Нею займаються три рівні: федеральний уряд, уряди 26 кантонів та муніципальна влада. Кожен кантон має свою конституцію, бюджет, міністра охорони здоров’я, сам видає ліцензії на медичну діяльність, та координує роботою лікарень.

- Система складається з великої мережі сімейних лікарів, що приймають приватно чи в амбулаторіях, спеціалізованих лікарів вторинної ланки, що приймають переважно амбулаторно, лікарень гострої та планової допомоги, та закладів тривалого піклування, в тому числі психіатричних лікарень.

- В країні достатньо лікарів: на 1000 пацієнтів приходиться 4,2 лікаря (для порівняння, в Україні – 3.6, і ми в першій світовій десятці лідерів). Понад чверть лікарів у Швейцарії — трудові мігранти.

Ціна послуг та добре налаштована система дають свої результати

- Майже 40% лікарів у Швейцарії – сімейні, саме вони відіграють центральну роль в охороні здоров’я, хоча і не зобов’язані піклуватися про хронічно хворих пацієнтів. 56% сімейних лікарів ведуть приватну практику. Люди самі щоразу обирають лікаря первинної ланки, без участі страхової.

- Вторинна допомога зосереджена в містах та міських лікарнях невідкладної допомоги. В кожному кантоні спеціалізовані лікарі об’єднуються в асоціації.

- Довготривале піклування при хронічних чи психіатричних хворобах здійснюється переважно місцевими лікарнями коштом пацієнта та кантону, а страхова програма оплачує лише фіксовану суму.

Як працює фінансування?

Швейцарія на другому місці за видатками на здоров’я на одну людину, і щороку вони зростають. В 2015 році країна витратила понад 12% ВВП на охорону здоров’я — лише США витрачають більше.

На це є принаймні дві причини: населення Швейцарії старіє, і це означає, що дедалі менше людей платитимуть податки, натомість більше потребуючи догляду, паліативної допомоги і лікування хронічних хвороб. Щороку з’являються нові, дорогі технології, і Швейцарія їх запроваджує, тобто вкладає в це гроші.

Як саме відбувається оплата послуг?

- Медицина отримує гроші зі загальної системи оподаткування та бюджетів Конфедерації, кантонів та муніципалітетів. Прямі витрати податків на здоров’я становлять близько 20%.

- Обов’язкове загальне страхування поширюється на всіх резидентів. Воно покриває третину видатків на здоров’я. Резиденти самі обирають страхову компанію, якій сплачують внески.

- Страховка покриває послуги сімейного лікаря, реабілітацію, низку ліків, догляд вдома у пацієнта, фізіотерапію та деякі щеплення, невідкладну допомогу, скринінгові програми, гінекологічний огляд та пологи.

- Стоматологічні послуги чи оптика не покриваються страховкою. Втім, можна ще купити добровільну додаткову страховку, яка захопить більший спектр послуг: на стоматологічні послуги, догляд для людей літнього віку, чи страховку від нещасного випадку. Понад 20% резидентів Швейцарії лікують зуби за кордоном, і деякі відкладають лікування зубів.

- Решту грошей за послуги — понад третину, при відвідуванні лікарів сплачують самі пацієнти. Швейцарія — на першому місці в світі за витратами власних коштів (out-of-pocket expenses) резидентів на лікування.

- Страховка не означає безлімітний доступ до медичних послуг. Саме тому резиденти так багато сплачують за лікування. І це створює проблему — 22% резидентів Швейцарії не звертаються вчасно до лікаря, тому що це дорого.

Інші проблеми, які існують в системі:

- Малий обсяг призначень генериків. Патентовані ліки коштують дорожче за аналоги, і наразі лікарів заохочують прописувати дешевші аналоги.

- Недостатня увага запобіганню хворобам — лише 2,2% коштів на здоров’я витрачається на програми зі запобігання хворобам.

- Брак сімейних лікарів та медичного персоналу для піклування. Навіть при таких високих показниках кількості лікарів передбачається їх брак в майбутньому.

Однак, ціна послуг та добре налаштована система дають свої результати, до прикладу:

- Очікувана тривалість життя при народженні у Швейцарії є однією з найвищих в Європі — 84,6 років для жінок, 79,8 років для чоловіків.

- Один з найнижчих показників застосування антибіотиків, що говорить про те, що лікарі виписують їх лише в разі необхідності.

- Високий рівень вакцинації дітей проти інфекційних хвороб, а також велика частина людей старшого віку вакцинуються проти грипу.

Хоча система охорони здоров’я Швейцарії виглядає досить далекою від українських реалій — нам є чому в неї повчитися. Зокрема, переймати досвід для підготовки наших майбутніх лікарів. І в цьому напрямку ми вже розпочали свою співпрацю.

В кінці минулого року стартував україно-швейцарський проект «Розвиток медичної освіти в Україні». В проекті беруть участь навчальні заклади, що готують сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів та медсестер. Чим більше інноваційних технологій та міжнародного досвіду в навчанні, тим якісніша освіта майбутніх лікарів. А заразом – міцніша та ефективніша система охорони здоров’я.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини