xcounter
Calendar Icon

7 спортивних міфів, котрим ви вірите

15.05.2019 11:37 (Оновлено 15.05.2019 в 11:45)
LIVE. LOVE, джерело: «Facenews»

​У спорті складно бути експертом, оскільки наука не стоїть на місці. Вчені щодня роблять нові відкриття і спростовують твердження, які вже не викликають питань ні у новачків, ні у професіоналів.

Сьогодні ми спростуємо (чи підтвердимо) найпоширеніші спортивні міфи.

Міф №1: Перед тренуванням обов’язково слід розім’ятися

І так, і ні. На питання, чи знижується ризик отримання бігових травм, якщо спортсмен заздалегідь зробив розминку, у вчених немає єдиної відповіді.

Команда науковців з Університету Саймона Фрейзера та USA Track & Field (організація, що займається легкою атлетикою, бігом по пересіченій місцевості, бігом по шосе та перегонами) півтора роки спостерігала за двома групами бігунів. Перші робили розминку, а другі — ні. Експеримент показав, що обидві групи спортсменів отримали однакову кількість травм. Є й інші дослідження, які підтверджують користь розминки. Але і це ще не все! Наприклад, є наукова думка, що розтяжка перед бігом негативно позначається на результатах спринтерів.

Вам самим доведеться вибрати, кому вірити: вченим — супротивникам розтяжки, вченим — прибічникам розтяжки або власним відчуттям.

Розповім свою історію. Дізнавшись про «даремність» розминки, я з радістю припинила її робити і через місяць отримала травму. Звичайно, невідомо, чи стала відсутність розтяжки причиною травми. Але про всяк випадок відтоді я витрачаю 10 хвилин на те, щоб розігрітися перед тренуванням.

Міф №2: Ранок — найкращий час для тренувань

І так, і ні. Спорт повинен стати вашою щоденною рутиною. Тож якщо ви звикли ходити в зал або на пробіжку ввечері після роботи, в цьому немає нічого поганого. До того ж у кожної людини є свої власні біоритми.

Проте група бельгійських вчених з Левенського католицького університету довела, що вранішні тренування на голодний шлунок ефективніше сприяють швидкому схудненню.

Міф №3: Двотижнева перерва зводить до нуля багаторічні тренування

Так. Все відбувається навіть швидше, ніж ви думаєте: вже через тиждень організм починає втрачати силові показники. Таку думку висловив Шан Арент, професор кінезіології і здоров’я Ратгерського університету.

Якщо ви повернетеся до активного фізичного навантаження після 1-2 місяців перерви, кожна вправа даватиметься так тяжко, що фактично доведеться розпочинати з нуля.

Міф №4: Регулярний біг на довгі дистанції корисніший за короткі пробіжки

Ні. Щоб знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань, не обов’язково щодня долати по 42 кілометри.

Люди, які бігають в швидкому темпі всього 10 хвилин (менше години на тиждень), і ті, хто присвячує бігу більше 3 годин на тиждень, отримують однакову користь від цього типу навантаження. Такого висновку дійшла група американських науковців. Результати своїх досліджень вони опублікували в журналі Американського коледжу кардіології.

До речі, в інтересі вчених до спорту немає нічого дивовижного. Навіть нобелевські лауреати знаходили час на тренування.

Міф №5: No pain, no gain (немає болю, немає результату)

Так. Дискомфорт в м’язах під час тренування і після (крепатура, або синдром відкладеного м’язового болю) — це нормально. Наприклад, печіння в м’язах під час вправ на прес є ознакою ефективної роботи. Тому варто качати прес до печіння у м’язах, а не 50-100-200 разів.

Але не плутайте втому в м’язах з болем. Якщо після тренування ви відчуваєте дискомфорт у спині, суглобах, варто звернутися до лікаря.

Міф №6: Через 2 місяці тренувань у залі я побачу грандіозний результат

Ні. Результати залежать від поточного фізичного стану людини, зокрема від відсотка жиру в організмі.

Якщо ви новачок в залі, то можете побачити перші результати швидше, ніж досвідчені спортсмени, яким не так просто наростити м’язову масу. Те ж саме відбувається і зі схудненням: перші зайві кілограми йдуть швидше. А ось скинути останні три іноді стає справжнім випробуванням.

Графік ефективності тренувань

Ця схема показує взаємозв’язок між розвитком сили, зростанням м’язів і змінами в нервовій системі.

Міф №7: Перед пробіжкою треба гарненько попоїсти

Ні. Нагадаємо, що бігати після їди дуже шкідливо. Необхідно почекати годину-дві, а то й більше, поки їжа перетравиться, а потім вже йти на тренування.

Але треба з’їсти тарілку пасти перед забігами на 3-5-10 км. Так зване «вуглеводне завантаження» дозволяє відстрочити втому в забігах на довгі дистанції (від 30 і більше кілометрів).

Не пропускайте тренування й удосконалюйте свою фізичну форму щодня!

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини