xcounter
Calendar Icon

Санкції Заходу підривають останній форпост Путіна та мають бути збережені

27.08.2019 12:13 (Оновлено 27.08.2019 в 12:17)

Протягом останнього часу влада РФ активізувала лобістську кампанію зі скасування санкцій країн Заходу. Цього і слід було очікувати. Можливості Кремля протидіяти руйнівному впливу обмежувальних заходів вичерпуються

Потужний вплив Кремля на міжнародну політику забезпечується, у першу чергу, міццю російської армії, яка у сукупності з ВПК Росії створює ті аргументи, через які кожна країна світу змушена зважати на позицію РФ з будь-яких питань міжнародної політики.

За даними інтернет-порталу Global Firepower (globalfirepower.com/countries-listing.asp), армія РФ входить до трійки найсильніших в світі. Видання Businessinsider (businessinsider.com/these-are-the-25-most-powerful-militaries-in-europe-2018-11) віддає росіянам першу сходинку серед європейських армій.

Підкріплене нафтодоларами військове домінування породило у росіян відчуття вседозволеності, що у поєднанні з «глибокою стурбованістю» Західної Європи призвело до війни в Грузії, анексії Криму, конфлікту на Донбасі, вторгнення у Сирію, втручання у внутрішні справи Венесуели та ін.

Ситуацію змінила позиція Вашингтону, який зміг консолідувати санкційну політику країн Заходу. Як наслідок – кожного місяця політичний режим РФ стикається з черговим викликом.

Так, у 2014-2018 роках західні санкції відчутно похитнули нафтогазову сферу РФ, спровокували рецесію економіки, ослабили науково-технічну галузь, призвели до краху низки технологічних проектів («Sukhoi Superjet-100», «Бе-200» та ін.).

2019 ризикує стати переломним. Існують явні ознаки того, що через західні санкції розпочався незворотний процес деградації російської армії, а відтак – і режиму діючого президента РФ. Вказане можна спостерігати на таких прикладах.

Пожежа 1 липня на атомному підводному човні АС-12 «Лошарик» у Баренцевому морі

Серед 14 загиблих офіцерів – 2 герої Росії. Безпрецедентна цифра, особливо зважаючи на те, що протягом останнього десятиліття цього звання щорічно удостоюється близько 10 росіян. Втрата такої кількості військових старшого офіцерського складу відбулася не у бойових умовах. За нинішнього політичного режиму справжні причини катастрофи оприлюднені не будуть. Проте, за даними російського видання «Коммерсантъ» (kommersant.ru/doc/4039718?fbclid=IwAR13ubOmN1ozRLB9RG-p546cXscb8ahEiHQ-Qev4Q-Co4FkGj5tIY4ug7Do), інцидент з «Лошариком» трапився через невдале імпортозаміщення акумуляторних батарей українського виробництва.

Невдале випробування 8 серпня в Архангельській області ракети з радіоізотопним джерелом живлення

За офіційними даними, загинуло близько 7 осіб. Реальне число жертв може бути значно більшим – особливо зважаючи на потенційні наслідки радіоактивного забруднення. Наразі через гострий дефіцит достовірної інформації, складно оцінити реальний масштаб та причини аварій. Проте версія про нестачу технологій через санкції Заходу має право на існування.

На цьому фото мешканці Архангельської області спостерігають за радіоактивним вибухом ракети. Напрошуються паралелі з міфічним «мостом смерті», звідки за сценарієм творців серіалу НВО «Чорнобиль» жителі Прип’яті спостерігали за пожежею на атомній станції, не усвідомлюючи, що саме в цей момент отримують вбивчу дозу радіації.

Символічно, що саме з Чорнобильської катастрофи розпочалися незворотні процеси краху Радянського Союзу. Симптоматично, що нинішні процеси в російській армії та ВПК можуть стати завершальним акордом майже 20-річної епохи Путіна.

Санкційні причини ослаблення російської армії доповнюють людські фактори, які лише посилюють деградацію російської оборонки.

Мова йде, зокрема, про серпневі вибухи складів з боєприпасами на території Красноярського краю. Нестача об’єктивної інформації про інцидент спровокувала паніку та чутки про високий радіаційний фон в регіоні (m24.ru/news/proisshestviya/06082019/85366).

Далеко не оптимальний стан російської армії доповнює інформація про корупційні зловживання військової верхівки РФ .

Наразі в опозиційних колах РФ активно йдуть розмови про відставку міністра оборони РФ Шойгу .

Безумовно це лише невелика частина руйнівних процесів, які підривають політичний устрій РФ та свідчать про серйозні захворювання головної опори режиму Путіна – безпекової та оборонної галузей.

Країни Заходу та США зобов’язані проявити політичну волю у питанні збереження санкцій до повного виконання Росією норм міжнародного права – у першу чергу умов Будапештського меморандуму 1994 р. Україна свої зобов’язання виконала та, незважаючи на наявність можливостей відновлення ядерного потенціалу, поки не має наміру цього робити.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини