xcounter
Calendar Icon

Як зробити білими зарплати в Україні

30.10.2019 10:22 (Оновлено 30.10.2019 в 10:23)

На даний час працедавець стягує із заробітної плати працівника 18% податку на доходи фізичних осіб, 1,5% військового збору. Крім того, при нарахуванні зарплати на кожну нараховану гривню працедавець самостійно сплачує 22% єдиного соціального внеску.

Сам працівник добре відчуває стягнуті з його зарплати 19,5% ПДФО та військового збору, а от до 22% ЄСВ йому байдуже. Він їх і так не отримує, а до пенсії далеко. Тому і погоджується на запропоновані працедавцем схеми: мінімалку 4173 грн. - офіційно, решту – готівкою на руки.

В багатьох європейських країнах суми відрахувань із зарплати подібні. Тобто самі по собі високі ставки податків не є основним гальмом для відбілювання заробітної плати.

Саме 22% ЄСВ, а не інтереси працівника сплатити менше ПДФО та військового збору спонукають нечесних директорів та бухгалтерів залазити у схеми з фіктивними фірмами та «конвертаційними» центрами. Дати шанс на виправлення таким керівникам може запровадження:

  • перерозподілу 22% ЄСВ з роботодавця на 11% з роботодавця та 11% з працівника;
  • роботодавець нараховує свої 11% ЄСВ не з повної, а лише з мінімальної зарплати;
  • 11% ЄСВ з працівника ідуть на його персональний рахунок в Пенсійному фонді. Ці 11% нараховуються на мінімальну зарплату, і лише за бажанням працівника – на повну його зарплату. Так він підвищить свою можливу пенсію у майбутньому. При цьому всі кошти, сплачені понад норму (11% від мінімальної зарплати) можуть бути повернуті працівнику на його вимогу одноразово при виході на пенсію або включені у заповіт, якщо він не доживе до пенсії.

Такий перерозподіл ЄСВ з роботодавця на роботодавця і працівника з правом роботодавця нараховувати свою частину внеску тільки на мінімальну зарплату стане «пряником», який разом з «батогом» - запровадженням цивільної конфіскації за незаконне збагачення для всіх, чиї статки не відповідають доходам, заставить директорів і бухгалтерів вивести з тіні спочатку свою зарплату (подіє «батіг»), а потім і зарплати найманих працівників (подіє «пряник» і небажання підставляти свою шию за чужі інтереси).

Перший рік надходження до Пенсійного фонду суттєво зменшаться. Але ми дамо шанс мільйонам працівників з «мінімальною» зарплатою, яких чомусь не помічає офіційна статистика, вийти з тіні. Коли отримувана зарплата стане офіційною, зменшаться витрати на субсидії. Та й люди, які в результаті цього перестануть обманювати державу, стануть відповідальними громадянами.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини