xcounter
Calendar Icon

Чи отримуватимуть бійці АТО земельні ділянки після відкриття ринку землі

13.11.2019 12:43 (Оновлено 13.11.2019 в 12:43)
Олег Горецький, «Fakty.com.ua»

​У 2020 році в Україні має запрацювати ринок землі.

4 листопада Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства презентувало концепцію системи моніторингу використання та обігу землі в Україні.

У системі буде повна інформація про перехід прав на землю, власників землі, вартість угод купівлі-продажу та оренди. Зокрема, за допомогою неї можна буде дізнатись про концентрацію земель в одних руках.

Після відкриття ринку сільськогосподарських земель продаж та купівля буде дозволена громадянам України, українським юридичним особам, територіальним громадам та державі. Законодавством України передбачено систему пільг для учасників бойових дій (УБД) та осіб, прирівняних до них, зокрема це стосується і надання земельних ділянок, – розповідає експерт із законодавчих питань Олег Горецький.

Обмеження під час купівлі стосуватиметься розміру земельної ділянки – в руки один покупець може отримати не більше 15% земельного фонду області і 0,5% території України.

Тобто якщо у власника виникне бажання відразу продати всю земельну ділянку, яка становитиме більшу відсоткову частину, ніж це дозволено державою, то такий продаж неможливо буде провести.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук зазначив, що країна гарантуватиме право на первинну купівлю тим, хто зараз орендує земельну ділянку.

Так само запевнив, що надаватимуть фінансову допомогу фермерам. Вони матимуть право на викуп ділянки з розстрочкою платежу до п’яти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земель без проведення спеціальних торгів.

Відповідно до закону Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту та Земельного кодексу України, земельні ділянки у власність учасникам бойових дій надаються у разі, якщо вони не скористалися своїм правом на безоплатне її отримання.

Законопроектом №2178 передбачено, що реалізація державного земельного фонду повинна проводитися лише через аукціони на публічних торгах, де всі учасники матимуть рівний доступ до них.

У законопроекті Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення не прописаний порядок надання сільськогосподарських земель учасникам бойових дій.

Але наразі поки діє чинне законодавство, у якому зазначена процедура отримання земель УБД. Відповідно до Земельного кодексу України, особи, зацікавлені в безоплатному одержанні земельної ділянки, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає землю у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122.

У клопотанні зазначається цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. Також встановлені обмеження щодо її розміру, яку можуть отримати учасники бойових дій:

  • для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
  • для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;
  • для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;
  • для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Тому правила отримання земельних ділянок для УБД наразі залишаються незмінними.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини