xcounter
Calendar Icon

Що робити у разі ДТП: алгоритм дій

18.11.2019 12:49 (Оновлено 18.11.2019 в 12:49)
Андрій Турій, «ТСН»

Навіть найдосвідченіші водії ставали учасниками дорожньо-транспортної пригоди, або стануть ними у майбутньому.

Тому перед тим, як сісти за кермо, я пропоную вам ознайомитися з алгоритмом дій, яких повинен дотримуватися водій, якщо ДТП все ж сталась.

Алгоритм дій водія у разі ДТП:

1. Якщо сталася ДТП, необхідно зупинити автомобіль, та залишатися на місці аварії. У разі втечі учасника пригоди можуть притягнути до відповідальності. А якщо у результаті аварії відкрито кримінальне провадження, то залишення місця дорожньо-транспортної пригоди буде слугувати як обставина, що обтяжує дії її учасника.

2. Не можна змінювати положення автомобіля після зіткнення, ця дія може призвести до звинувачення вас у скоєнні ДТП з відповідними наслідками. Річ у тому, що фіксація місця аварії допоможе точно, а в разі важких випадків за допомогою експертизи, визначити винного, та відповідність його показів фактичним обставинам справи. Це дасть змогу правоохоронним органам встановити, чи правдиві покази надають водії.

3. Не слід забувати про обов'язок вмикати аварійну сигналізацію та встановити знак аварійної зупинки. Таким чином учасники аварії зможуть убезпечити себе від наїздів та зіткнень з іншими автомобілями.

4. Для фіксації обставин водії та інші учасники ДТП, або сторонні особи, можуть взяти анкетні дані свідків пригоди, які за необхідності зможуть дати покази у справі. Не буде зайвим провести відеознімання місця пригоди для фіксації уламків, слідів гальмування, розташування транспортних засобів, показів свідків пригоди з їхніми анкетними даними.

5. Відео з реєстраторів або відеокамерах може суттєво в майбутньому змінити хід розгляду судової справи з приводу ДТП. Тому буде не зайвим під час оформлення отримати відеозапис аварії.

6. Якщо у дорожньо-транспортній пригоді є постраждалі, необхідно надати першу медичну допомогу, та викликати швидку пораненим, за можливості організувати відправлення поранених до лікарні. Слід пам’ятати, якщо учасники ДТП або інші особи не будуть надавати медичну допомогу пораненим в аварії, вони можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

7. Особисто або за допомогою інших осіб викликати поліцію для фіксації аварійної ситуації. Складається схема ДТП.

8. Не слід забувати про те, що на вимогу поліцейських може з'явитися потреба пройти тест на вживання алкоголю чи психотропних речовин. Стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння завжди слугує обтяжливою обставиною.

9. Якщо сталася серйозна ДТП з людськими жертвами, то під час оформлення події бажана присутність адвоката, що спеціалізується у таких справах.

10. Водій зобов’язаний мати з собою поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Як правило, в страхових полісах зазначений порядок дій у разі настання аварійної ситуації. Водію необхідно надати іншому учаснику ДТП інформацію про свій страховий поліс для врегулювання ситуації зі страховими виплатами і обмінятися контактними даними.

Надалі в зазначений у полісі термін подати заяву про настання страхового випадку до своєї страхової компанії. У разі пропущення терміну звернення страхова компанія може відмовити у виплаті страхової суми, та тягар відновлення автомобіля лягає на плечі особи, яка не повідомила страховика.

11. Не всі водії знають, що існує обов’язок повідомлення поліції в разі скоєння ДТП без участі інших автомобілів або пішоходів. Навіть, якщо водій у власному дворі під час руху неправильно зманеврував та зім'яв бампер, необхідно звернутися до поліції про повідомлення щодо аварії.

12. Уникнути адміністративної відповідальності за ДТП можливо за наявності страхового поліса під час складення європротоколу. Він складається у разі відсутності травмованих осіб, згоди водіїв — учасників ДТП, якщо немає ознак сп’яніння. Під час оформлення європротоколу у водіїв є можливість не викликати на місце аварії поліцію.

Максимальна сума, яку може отримати потерпіла сторона під час оформлення європротоколу, складає 50 тисяч гривень. З урахування вартості запасних частин та ремонту авто такі протоколи доцільно складати за мінімальних ушкоджень автомобілів.

Хочу наголосити, що першочергові дії на місці ДТП мають важливе значення для подальшого розгляду справи. Тому зберігайте спокій та дотримуйтесь всього перерахованого вище.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини