xcounter
Calendar Icon

Як правильно обрати безпечну гірлянду

30.12.2019 11:38 (Оновлено 30.12.2019 в 11:38)
Ольга Пахар, «ТСН»

​Головне тут — не дизайн, а безпека! Адже немалу частку "новорічних" пожеж провокує саме святкова ілюмінація.

Всюди Китай

Вирушаючи купувати гірлянду, відразу розслабтеся — вона так чи інакше буде китайською. Я обійшла інтер’єрні й будівельні супермаркети європейських торгівельних мереж, об’їздила базари і обходила вітчизняні господарські магазини. У продажу тільки Китай! Але Китай дуже різний.

15-20 років тому увесь асортимент вичерпувався благенькими ліхтариками на кволій вилці. Зараз є все. Найдешевша гірлянда, яку мені вдалося знайти на різдвяному ярмарку у відомому будівельному магазині, коштувала 48 грн. І це був ще той Китай: 100 кольорових ліхтариків, тоненький дріт і ще тендітніша вилка. Адаптера, який має гасити напругу з 220V у мережі до 3-12V, потрібних світлодіодам, не було взагалі.

І на цій же полиці поруч коробка із геть іншим екземпляром — потужна вилка, немов на електрочайнику, адаптер із твердого пластика, добре ізольовані дроти. Таке собі сяюче втілення надійності. Ціна, щоправда, на порядок вища — під 480 грн. Але за якість треба платити!

Приклад якісної та безпечної вилки та адаптера / фото: Ольга Пахар

Читайте інструкцію

Це звучить дуже банально, але обираючи гірлянду нині справді варто читати інструкцію.

І перше, що вас має зацікавити — вулична гірлянда чи хатня? Ілюмінацію для закритих приміщень у жодному разі не можна використовувати надворі. Пластик, не розрахований на холоди, лусне, у негерметичні лампочки потрапить волога, а в результаті — закорочення дротів. І добре, якщо згорить лише гірлянда.

Ілюмінацію для вулиці — не варто використовувати у закритому приміщенні. Не виключено, що виробник заощадив на екологічності пластмаси, безпечна на холоді — у теплі вона здатна на шкідливі випари.

Утім, існують гірлянди, придатні для використання як на вулиці, так і в квартирі. Про це виробник пише в інструкції приблизно так: використання внутрішнє і зовнішнє.

На упаковці має бути вказано клас захисту: ІР **. Чим вищі цифри — тим краще гірлянда захищена від пилу, вологи і води. У вуличних гірлянд клас захисту повинен бути не нижчим за ІР 44.

Вилка та адаптер

У якісної гірлянди мають бути якісна вилка і адаптер. Благенька вилка з тоненькими штирями через поганий контакт із розеткою буде грітися і може навіть зайнятися та спровокувати пожежу. Адаптер (невелика прямокутна коробочка, на якій монтують кнопку перемикання сценаріїв ілюмінації) надзвичайно важлива річ для безпеки гірлянди.

Приклад дешевої та не надто безпечної вилки і адаптера

Адаптер зменшує напругу. Світлодіодам на звичайній ялинковій гірлянді досить напруги 5-6 вольт. А в розетці маємо 220 вольт. Відчуваєте різницю? Обираючи гірлянду — помацайте адаптер руками. Якщо коробочка вгинається під пальцями — ненадійному пластику довіряти не варто.

Дроти і контакти

Перевіряйте контакти — місця з’єднань мають бути добре ізольованими і міцно закріпленими. Не соромтеся зігнути дріт гірлянди і навіть, легенько смикнути. Нехай неякісний крам зламається ще в магазині!

Дроти гірлянди мають бути якісно ізольованими. Але виявилось, що з цього правила є винятки. У продажу з’явилися гірлянди з голими дротами. Виглядають вони вельми незвично: жмут тоненького мідного дроту, у який впаяні світлодіоди. Вилки така гірлянда не має, бо живиться від батарейок, ті дають занадто малу наругу, аби нас вдарило струмом.

Гірлянда китайського виробництва, але сертифікована для європейського ринку. Продавці запевняють, що двох пальчикових батарейок досить, щоби гірлянда цілодобово горіла від Нового року до Різдва. Втім, на ній є і вимикач.

Гирлянди на батарейках

Гірлянди на батарейках — це новинка останніх років. Продавці пояснюють, що виробники дбають передовсім про безпеку. Мовляв, через низьку напругу і нездатність світлодіодів до нагріву — спричинити займання така ілюмінація практично не здатна. Натомість можна освітити об’єкти, віддалені від електромережі. Поїхали до лісу на шашлик, прикрасили найближчу ялинку гірляндою, і святковий настрій забезпечено. Гірлянди на батарейках бувають й інтер’єрними, і вуличними. Ціна — 65-250 грн.

Сертифікат якості

Якщо маєте час і натхнення, попросіть у продавця — сертифікат якості. У 9-ти випадках із 10-ти ви отримаєте відмову, але розважитесь по повній програмі. Можете розігнати півбазару. Однак, є спосіб переконатись у якості товару і без скандалу. Роздивляйтесь упаковку і читайте інструкцію. На товарі вартому довіри ви знайте букви СЄ — це європейський сертифікат якості.

фото: Юлія Желонкіна

Він свідчить, що гірлянду таки перевірили в сертифікованій лабораторії — аналізували, підпалювали, плавили, — і дійшли висновку, що вона безпечна для людей, майна і довкілля. Її можна продавати в Європі, і у нас, звісно, теж.

Веселих та безпечних свят!

Читайте также: В Киеве из-за елочной гирлянды чуть не сгорела квартира в высотке
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини