xcounter
Calendar Icon

Як знизити тиск за допомогою харчування

01.06.2020 13:11 (Оновлено 01.06.2020 в 13:12)
Светлана Фус, «Facebook»

​Існує чимало ліків, що дозволяють тримати артеріальний тиск під контролем. Але не менш важливо й те, як людина харчується. Щоб лікування давало максимальний ефект, обов'язково потрібна корекція раціону.

Рекомендації з харчування при підвищеному тиску досить прості. І якщо їх виконувати, це не тільки підтримає тиск на належному рівні, а й допоможе уникнути серйозних ускладнень.

Одна з основних вимог до харчування - контроль мінерального складу їжі. Для цього важливо дотримуватися трьох правил:

1. Менше натрію. Кухонної солі не більше 5 г / день (до 1 чайної ложки без верху).

Важливо розуміти, що це не тільки та сіль, яку ви самі додаєте при готуванні або під час їжі. Сюди входить і сіль, яка вже міститься в готових продуктах.

2. Більше калію. У раціон повинні входити продукти багаті калієм (3-4 г / день калію)

3. Більше магнію. Вживати продукти з високим вмістом магнію (400 мг / день магнію).

У наш час доросла людина споживає кухонної солі в 4-6 разів більше фізіологічної потреби. При надлишку солі в раціоні порушується водно-сольовий баланс і підвищується кров'яний тиск.

Доведено: якщо зменшити сіль до 5 г на добу в харчуванні, то артеріальний тиск знижується на 10 мм рт. ст. Такий же ефект, як від приймання деяких препаратів від гіпертонії. Обмежити сіль і контролювати її споживання потрібно людям не тільки з високим артеріальним тиском, але також при цукровому діабеті та хворобах нирок.

Надлишок солі в їжі порушує нормальне співвідношення калію/натрію. А калій потрібен організму: він підтримує в нормі кров'яний тиск, нормалізує сечовидільну систему, регулює кислотно-лужний та водно-сольовий баланс всередині і поза клітинами, бере участь у передачі нервових імпульсів. Калій запобігає несприятливому впливу натрію (солі) на судини.

Магній в свою чергу координує серцевий ритм, підтримує в нормальному стані нервову систему і м'язи серця, нормалізує кров'яний тиск.

Як же дотримуватися цих правил?

Скоротіть споживання солі.

- виключіть насамперед пересолені продукти - чіпси, консервовані продукти, солоні горішки, соєвої соус, копченості, ковбаси.

- використовуйте приправи без солі - трави і спеції - лимон, зелень, часник, цибуля, хрін, перець, базилік, куркуму. Тоді ваша їжа не здаватиметься прісною.

Більшість продуктів рослинного походження містить менше солі, ніж продукти тваринного походження. Тому раджу, щоб 2/3 вашого раціону складався з рослинної їжі, а 1/3 – з продуктів тваринного походження. Також багато солі в кулінарних продуктах та продуктах тривалого терміну зберігання.

Продукти, які збільшать споживання калію.

Багато калію міститься в овочах, крупах, бобових, горіхах, ягодах і фруктах. 2-3 порції овочів (біля 450 г в день в сирому і приготованому вигляді), 1 порція ягід і фруктів (біля 200г), 2 порції (приблизно 250 г в приготованому вигляді) каш, бобових, невелика жменя горіхів забезпечать необхідною кількістю калію на добу. Досить багато калію і в картоплі, особливо у відварній або печеній в «мундирі» (550 мг на 100 г).

У сухофруктах калію хоча і багато, але при цьому занадто багато глюкози, а її надлишок шкідливий для судин. Тому не зловживайте сухофруктами. Досить 20-30 г сухофруктів в день. З них можна робити компоти або настої без додавання цукру і вживати 1-2 рази на день.

Свій внесок в забезпечення калієм роблять і продукти тваринного походження. Особливо кисломолочні продукти, які до того ж, містять дуже мало натрію. Рекомендую 1-2 порції кисломолочних продуктів в день.

Продукти багаті магнієм.

Магній є практично у всіх продуктах харчування. Але суттєва його кількість міститься в цільних крупах, бобових, горіхах і насінні, морській капусті. Включайте ці продукти регулярно в свій раціон харчування.

Важливо розуміти, що тільки різноманітність в харчуванні та адекватна кількість їжі може забезпечити цими мінералами організм.

Ще є важливий факт. Як правило, гіпертонія розвивається у людей з надмірною вагою та ожирінням. Якщо позбавитись від зайвих кіло та нормалізувати вагу знижується і артеріальний тиск.

Безумовно, важливо їсти в міру, а не тільки правильно користуватися продуктами. Переїдання, як і погана їжа наносять шкоду організму. Здорове харчування не може бути короткостроковим способом вирішити ту чи іншу проблему чи проводитися курсами, воно має залишатися таким завжди!

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини