xcounter
Calendar Icon

Зеленський створює нову молоду команду, у якої є нові схеми нелегального заробітку

28.08.2020 13:27 (Оновлено 28.08.2020 в 13:29)

«Ситуация ироническая: глава антикоррупционного ведомства декларацию не подавал. Мы надеемся, что он и его коллеги, не подавали декларацию, знают, что Уголовный кодекс предусматривает от штрафа до двух лет лишения свободы за умышленное непредставление декларации», - Андрей Савин, юрист ЦПК.

З весни 2020 року Інтернет сповнений новинами і скандалами, в яких фігурують СБУ, а саме кадрові перестановки в цій організації. До того ж, якщо врахувати рівень чиновників, які залучені в ці події, а також всі обставини їх перепризначень, можна зробити висновок, що «нова, молода команда» позбулася старих керівників відпрацьованих схем і тепер планує створити свою систему з такими ж цілями, але з уже з новими людьми.

Так, указами з різницею в тиждень президент України Володимир Зеленський "представив" своєму колезі прдеседателю СБУ Івану Баканову відразу двох заступників. Василь Малюк став першим заступником голови СБУ. Він також очолював Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Олександр Якушев став другим заступником. До моменту призначення про нього нічого не було відомо. Як повідомляє видання» Українська правда", а.Якушев раніше працював помічником голови СБУ.

У цей же період глава держави призначив ще трьох осіб на ключові посади СБУ в регіонах - Олега Салюка начальником Управління СБУ по Сумській області, по Чернігівській області - Павла Ревунова. Володимира Краснянського-начальником Управління СБУ по Дніпропетровській області.

Не дуже схоже на звичайну перестановку кадрів. Зміна в два тижні керівників управлінь СБУ в ряді ключових регіонів, а також двох заступників не відбувається просто так.

З моменту призначення пройшло менше півроку, і з якою метою це б не було - все встало на свої місця, і в даний час нічим не відрізняється від ситуації до перепризначень. Спочатку, за даними Центру протидії корупції, з'ясувалося, що обидва депутати порушують саме той закон, який вони повинні захищати. І Василь Малюк і Олександр Якушев «відзначилися» тим, що не подали декларації про доходи. На початку червня фахівці Центру проаналізували заяви офіційних осіб і заявили, що ні заяви Малюка, ні заяви Якушева в реєстрі немає.

"Ситуація іронічна: глава антикорупційного відомства декларацію не подавав. Ми сподіваємося, що він і його колеги, які не подавали декларацію, знають, що Кримінальний кодекс передбачає від штрафу до двох років позбавлення волі за умисне неподання декларації», - прокоментував Андрій Савін, юрист ЦПК.

Відтоді увага журналістів була прикута до обох високопоставлених осіб Служби безпеки України. Зокрема, до Василя Малюка, цікаві подробиці біографії якого приховані від широкої публіки. Ще до призначення в Київ він був заступником начальника управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю в Житомирській області. Як відомо, саме Житомирська область є однією з провідних за кримінальною обстановкою у сфері незаконного видобутку бурштину.

Протягом декількох років журналісти виявляли серед лісів цілі села. Незаконні видобувачі бурштину працювали в цих селах за допомогою мотопомп. Саме діяльністю цих добувачів мало активно цікавитися відомство Малюка. Є підозра, що видобуток бурштину їм був цікавий, але не з точки зору порушення законів, а з точки зору взяття під контроль цього «бізнесу». Адже складно уявити, щоб видобуток бурштину вівся без відома і дозволу СБУ. Якщо вже журналісти легко знаходили здобувачів, то Служба безпеки України з усіма її матеріальними і людськими ресурсами, ймовірно, мала в своєму розпорядженні достатній обсяг інформації про цю незаконну діяльність. До того ж, у низці ЗМІ України популярна інформація про можливе збагачення Малюка мільйонами гривень саме шляхом продажу видобутого бурштину.

Після призначення до Києва Малюк починає вибудовувати навколо себе звичне для себе середовище проживання. За даними порталу "Київвласт", Малюк, наприклад, курирував призначення свого колишнього начальника Олега Головаша головою найбільшого в Україні регіонального управління СБУ в Києві та області.

Але, якщо в Києві, Сумах, Чернігові та Дніпрі зараз у Малюка «все під контролем», то, наприклад, з Одеською областю йому поки не щастить. На початку серпня розгорівся гучний скандал, пов'язаний з причетністю Малюка до побудови контрабандної схеми на митниці. Стверджується, що чиновник намагався, використовуючи своє службове становище, «вирішити питання» з перевезенням тютюну на територію України без сплати мита, в результаті чого до бюджету не надійшло б більше 13 млн.гривень.

Як буде розвиватися ситуація далі, можна тільки припускати, проте багато попередників Малюка на посаді відзначилися не тільки боротьбою з корупцією, але «захистом» певних корупційних і нелегальних схем, у тому числі на митниці. Тобто це, в принципі, нормальна ситуація для СБУ, що дуже засмучує. Як може Зеленський випускати своїх людей з виду залишається загадкою. Однак це цілком може бути спільною організацією свого роду бізнесу. Якщо це так, тоді стає зрозуміло, для чого ці кадрові перестановки.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини