xcounter
Calendar Icon

Опалювальний сезон на межі зриву. У влади є два сценарії

03.09.2020 15:08 (Оновлено 03.09.2020 в 15:08)

Ситуація в тепловій енергетиці цього року критична і керівництво України шукає безболісні шляхи її вирішення.

90% жителів України проти підвищення тарифів на комунальні послуги навіть під загрозою зриву опалювального сезону. Про це свідчать дані останнього соціологічного дослідження Центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова.

Соціологи почали проводити дослідження не просто так. Ситуація в тепловій енергетиці цього року критична і керівництво України шукає безболісні шляхи її вирішення.

Простими словами: українці ризикують цієї зими залишитися без тепла, так як черговий опалювальний сезон може не настати. Борги теплопостачальних компаній перед ДК "Нафтогаз України" становлять близько 45 млрд грн, і якщо фінансові питання не будуть вирішені, підприємства теплокомуненерго залишаться без палива. Вирішити цю проблему влада повинна ще до настання опалювального сезону.

Є два шляхи.

Перший-перевести фінансовий тягар теплопостачальних компаній на плечі споживачів. Тобто потрібно підняти тарифи. Однак цей сценарій навряд чи викличе ентузіазм у населення, тим більше перед виборами. Другий-списати борги. Але і у цього варіанту є свої негативні наслідки.

«Тарифи підвищувати не можна, люди це не сприймуть. Тому при владі залишається єдина альтернатива, яка дозволить успішно провести опалювальний сезон - оздоровлення фінансового стану комунальних підприємств. А також забезпечення ліквідності газової галузі шляхом списання безнадійних боргів між учасниками ринку», - заявив в ході презентації дослідження «настрій населення напередодні опалювального сезону» провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Максим Белявський.

За словами фахівця, ситуація, яка склалася з боргами, позбавляє оборотних коштів підприємства, які задіяні в технологічному ланцюжку «газ - електроенергія, тепло і гаряча вода». Безкоштовно постачати енергоресурси ніхто не буде, і все це призводить до ризиків припинення поставок населенню тепла і гарячої води.

Слід зазначити, що всі ці заборгованості між учасниками газового ринку багато в чому штучні. Збитки сформувалися через бездіяльність уряду і дуже повільне реагування на зміну обстановки. Колосальні цифри пояснюються в тому числі і наступним: підприємства теплокомуненерго своєчасно не отримували компенсації з державного бюджету за різницею в тарифах.

Заступник директора аналітичного центру економіко-правових досліджень і прогнозування Федерації роботодавців України Ольга Кулик зазначає: станом на 1 липня заборгованість населення за тепло і гарячу воду склала 22 млрд грн, за водопостачання та водовідведення - 5 млрд грн.

"Якщо внутрішні борги тепловиків, 45 млрд, перекласти на населення, піднявши тарифи, буде просто катастрофа. У нас 12 мільйонів споживачів, це додаткові 3750 Гривень в щомісячну квитанцію!» ,- пояснює Ольга Кулик.

Втім, ці 45 млрд грн тільки, як то кажуть,»квіточки". Якщо їх навіть і спишуть, глобально проблему це не вирішить. Адже за даними "першої Енергетичної асоціації України" (ПРОФСПІЛКА енергетиків, яка об'єднує понад двадцять провідних підприємств електроенергетики та нафтогазового сектору країни), загальні борги на газовому ринку - і населення, і підприємства, перевищили 114 млрд грн. Тому обіцянка президента Зеленського щодо здешевлення тарифів поки не тільки не виконується, але і є все більше підстав до того, що влада буде змушена йти на дуже неприємні для населення України кроки. Очевидно, час для них настане вже після місцевих виборів, так як в іншому випадку і без того слабкі надії виборців на стабільне майбутнє зникнуть.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини