xcounter
Calendar Icon

СБУ створила проблеми для України

07.12.2020 11:31 (Оновлено 07.12.2020 в 11:31)

СБУ провела наліт на організації угорської громади Закарпаття та одного з її лідерів, фактично звинувативши їх у підтримці сепаратизму, проте переконливих доказів цих тверджень не представила.

Цей тиждень став для українсько-угорських відносин вкрай складним. У разі якщо Київ остаточно не змінить принцип своєї зовнішньої політики, то про довірчі відносини із західними партнерами, насамперед з НАТО можна буде забути. Ситуація в наступному: СБУ провела наліт на організації угорської громади Закарпаття та одного з її лідерів, фактично звинувативши їх у підтримці сепаратизму, проте переконливих доказів цих тверджень не представила. Одночасно з даною подією в мережі виявилися два відео.

На одному з них депутати Об'єднаної територіальної громади (ОТГ) під Ужгородом на засіданні місцевої ради співають гімн Угорщини, на другому - нібито «українські націоналісти» погрожують угорцям Закарпаття. Формально ці відео не пов'язані з обшуками СБУ, але сам факт, що це сталося одночасно не може не здивувати.

Нещодавно українсько-угорські відносини вже пережили чергову кризу через втручання Угорських офіційних осіб в українські вибори та їх оголошення персонами нон грата в Україні. І хоча глави МЗС України та Угорщини нібито домовилися "перегорнути сторінку" і відновити співпрацю (https://www.eurointegration.com.ua/rus/news/2020/11/6/7116234/) відносини залишалися напруженими-адже Україна не поспішала знімати заборону, чекаючи хоча б особистої зустрічі міністрів.

Дії СБУ створили дуже несприятливий фон для України на міжнародній арені в абсолютно невідповідний момент. Сам конфлікт почався перед зустріччю НАТО, на якій обговорювалася 10-річна стратегія Північноатлантичного союзу для держав-партнерів, включаючи Україну. І в цей час уряд Угорщини заявляє про «безпрецедентний тиск» і «переслідування» закарпатських угорців.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто підняв українське питання на засіданні Північноатлантичної ради, керівного органу Північноатлантичного союзу. За його словами, останні обшуки показують, що залякування угорців і розпалювання антивенгерської ненависті є політикою українського уряду.

"Очевидно-це скандал, неприйнятний в 21 столітті. Особливо для країни, яка заявляє про зближення з НАТО», - заявив міністр.

Як і в 2018 році після розслідування СБУ дій угорського фонду на Закарпатті за підозрою в сепаратизмі, Будапешт планує відправити спостерігачів ОБСЄ на Закарпаття, створивши враження, що цей регіон є небезпечною зоною, як Донбас, так як Україна «чинить тиск на національні меншини». (https://www.eurointegration.com.ua/rus/news/2018/06/5/7082669/)

1 грудня на тлі нового витка напруженості між Україною та Угорщиною в українське МЗС викликали угорського посла Іштвана Ійдярто (що в дипломатичній практиці робиться тільки в тому випадку, якщо необхідно підкреслити конфлікт), і повідомлення міністерства про цю зустріч було досить різким. Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав Угорську сторону уникати кроків і заяв, які не відображають дійсності і створюють деструктивну напругу в українсько-угорських відносинах. Міністр назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України - депутати об'єднаних територіальних громад на своєму інавгураційному засіданні співають національний гімн будь-якої іншої держави, зокрема Угорщини. Цей тон зрозумілий. Україна дійсно опинилися в ситуації, коли кожен наступний крок Будапешта, згідно з дипломатичними звичаями, вимагає реакції Києва. Однак в кінцевому підсумку ці кроки і відповіді завдають шкоди самій Україні.

Український уряд додає собі проблеми в НАТО, ОБСЄ і в ЄС, де Угорщина буде піднімати це питання, а також у відносинах з іншими західними партнерами, в спілкуванні з якими тепер доведеться докласти зусиль для пояснення українсько-угорського протистояння. Україна створює непотрібну напруженість в угорській громаді Закарпаття. Складно уявити, як при продовженні поточного розвитку подій українсько-угорські відносини зможуть вийти з глибокої кризи, яку вони переживають останні три роки. Адже навіть той маленький фундамент довіри між Києвом і Будапештом, який будувався за останній рік, руйнується.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини