xcounter
Calendar Icon

Шахівниця Байдена, чи дістанеться Зеленському хоча б роль пішака?

29.12.2020 11:40 (Оновлено 30.12.2020 в 10:57)

Чому український лідер не потрапив до списку запрошених в Овальний кабінет?

На початку грудня 2020 року Україна була в числі останніх країн, які не поспішали привітати Джо Байдена з перемогою на президентських виборах в США. В даний час, за даними низки українських ЗМІ, Володимир Зеленський вкрай розчарований відсутністю запрошення на інавгурацію Джо Байдена.

"Немає повідомлень про запрошення президента Зеленського на інавгурацію у Вашингтоні. Про Зеленського немає жодних повідомлень - ні наше посольство, ні наші інсайдери не говорять про це. І це дуже поганий знак для українців», - заявив Степан Гавриш, колишній заступник секретаря Ради безпеки України.

З боку Вашингтона немає бажання до діалогу з президентом Зеленським на інавгурації Байдена, крім того, таке запрошення вже отримала висунута екс-кандидатом у президенти Білорусі Світлана Тихановська.

Офіційна інформація зі штаб-квартири Байдена Така: через коронавірус було вирішено значно скоротити кількість гостей. Однак після того, як до Вашингтона були запрошені Тихановська і навіть Олексій Навальний, які за статусом і політичною значимістю для Америки явно програють чинному президенту України, стало ясно, що це не через пандемію.

Звістка про запрошення російських і білоруських опозиціонерів - поганий знак для глави Української держави. Згідно з протоколом, список гостей складається таким чином, щоб запрошені розташовувалися відповідно до їх політичною вагою. В даному випадку після Навального і Тихановської Зеленському просто не буде місця, оскільки президент в дипломатичному табелі про ранги, навіть якщо говорити про Україну, фігура набагато більш значуща, ніж публічний діяч, який критикує владу в його країні.

Чому український лідер не потрапив до списку запрошених в Овальний кабінет? Дійсно, багато експертів припускали: Байден, який вважає Росію головним ворогом всього цивілізованого світу, буде активно використовувати Україну як антиросійську зброю. Більш того, в передвиборний період він пообіцяв надати Україні військову допомогу, в тому числі різними видами летальної зброї.

Справа в тому, що Байдену доведеться дуже обережно співпрацювати зі своїми українськими партнерами протягом усього президентського терміну. Ця тема вкрай небезпечна для Байдена через скандал, який розв'язав Дональд Трамп навколо компанії Burisma, в якій його син Хантер входив до Ради директорів, отримавши за свою роботу кілька мільйонів доларів. Республіканці, які відразу після інавгурації почнуть активно розслідувати справи Байдена, щоб зробити його переобрання на наступний термін неможливим, не відмовляться від задоволення нагадувати електорату про цю історію. Отже, контакти Байдена з українською правлячою командою були б для цього хорошим приводом.

Через високі репутаційні ризики майбутній президент США буде всіляко уникати особистих зустрічей з Володимиром Зеленським. Український напрямок буде повністю передано Держдепу, намагаючись максимально скоротити кількість епізодів, коли слова "Байден" і "Україна" будуть поруч у ЗМІ. У той же час буде надана мінімальна військова допомога, і нова американська адміністрація докладе всіх зусиль, щоб Україна залишалася постійним головним болем для Росії.

Однак в цій історії є ще один нюанс. Петро Порошенко також намагається купити собі "путівку" на інавгурацію, сподіваючись зміцнити свої позиції в Україні. Однак, якщо у Байдена дійсно «алергія» на українську тему, то у Порошенка ще менше шансів отримати запрошення, ніж у його політичного опонента.

Екс-президент України був одним з фігурантів корупційного скандалу, і його поява у Вашингтоні викликала б непідробний захват у республіканців через можливість представити публіці двох нерозлучних друзів. Незважаючи на те, що Білий дім бачить у Порошенка дійсно важку політичну фігуру і союзника, чутки про його запрошення на інавгурацію не виглядають переконливими.

Інавгурація відбудеться 20 січня, і мінімальні шанси потрапити на неї у Зеленського практично не залишилося. До того ж в офісі президента вирішили вдатися до сумнівної тактики, яку свого часу використовував екс глава України Петро Порошенко, який купив собі зустріч з екс-президентом США Дональдом Трампом за посередництва його адвоката Майкла Коена. У 2017 році Порошенко також не отримав запрошення від американського президента. За його прикладом наближені Зеленського тим же способом намагаються отримати квиток на інавгураційні заходи через лобістів, контори яких діють в США абсолютно легально.

В даний час ці зусилля успіхом не увінчалися. Плюс до всіх розчарувань спроби українського лідера привітати по телефону переможця президентських виборів у США також виявилися безрезультатними. Зеленському довелося обмежитися публікацією привітання на своїй сторінці в Twitter. І про яку співпрацю на високому рівні може йти мова, якщо кожен президент США не сприймає лідерів України як значущу персону?

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини