xcounter
Calendar Icon

Україна втратить доходи від транзиту російського газу вже в найближчому майбутньому

04.01.2021 09:11 (Оновлено 04.01.2021 в 09:11)

У газу в сховищах досить, але вже давно не секрет що цей газ хоча і називається реверсним, він все одно російський.

Російський газ має дивовижну властивість-скільки б Київ і "зарубіжні партнери «не намагаються перекрити йому шляхи, його» потоки" свою дорогу в Європу все одно знаходять.

Як повідомляє «Булгартрансгаз«, в Болгарії завершено будівництво» Балканського потоку«, що з'єднує» Турецький потік " з європейською газотранспортною системою, по якій російський газ почне надходити не тільки в балканські країни, але і добереться до газових хабів Центральної Європи, в тому числі, в Австрію.

Чи означає це рівно два моменти. По-перше, тим самим Україна втрачає фізичне значення ключового вузла з транзиту російського газу. Довгі роки Нафтагаз "грав" з Росією на безальтернативності логістичних маршрутів в балканські країни, з якими у «Газпрому» були довгострокові контракти, і які є російським традиційним ринком збуту.

Навіть з урахуванням підсумків американських заходів з блокування закінчення проекту "Північного потоку-2", Росія отримує незалежний від Києва (а значить американського політично мотивованого тиску) канал торгівлі енергоносіями з балканським регіоном і Європою в цілому.

По-друге, підсумок дає наочний і переконливий відповідь на питання «скільки коштує багатовекторність» для тих, хто заглядає в рот «господареві» (Болгарія і США – для ясності). У 2014 році, піддавшись на солодкі американські обіцянки, Болгарія відмовилася від варіанту «Південного потоку», що передбачав транзит через її територію 60 млрд кубометрів газу на рік. До того ж російський проект гарантував їй статус ключового транспортного хаба, «забезпечує» потреби не тільки відносно невеликих сусідніх країн по регіону, але і поставляє газ в дуже в ньому потребувала Туреччину.

Тепер "російський газ" через Болгарію все одно пішов, але лише в обсязі чверті від початкового. І не в Туреччину, а з неї. Технічно "Балканський потік «є лише продовженням» турецького«, з якого Болгарія стане отримувати 15,8 млрд кубометрів і 11 з них»прокачувати далі". Прямі фінансові втрати Софії зараз здатний на калькуляторі легко підрахувати кожен школяр. Стандартна задачка» про басейн " для третього класу.

І якщо в 2014-2015 роках шанси відіграти все назад ще існували, то сьогодні у болгар їх немає зовсім. В черговий раз Путін і КО свого все одно домоглися, просто трохи інакше розподіливши транзитні гроші. Та ще відчутно заощадивши через відсутність необхідності надання болгарам особливих бонусів "за хаб", у вигляді додаткових знижок в ціні на споживані Болгарією обсяги.

Не сказати, щоб економія для РФ вийшла сильно велика, проте достатня в рамках сукупних витрат на організацію Південного газотранспортного каналу.

А що стосується перспектив України, то, мабуть, вже недалекий той день, коли у нас від безнадії, почнуть пиляти трубу банально «на метал». А після цього постане питання і з газопостачанням тих територій, які знаходяться на віддалі від магістральної труби. Зараз газу в сховищах достатньо, але вже давно не секрет що цей газ хоча і називається реверсним, він все одно російський.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини