xcounter
Calendar Icon

Викликали лікаря додому, але він не приїхав? В яких випадках ви можете викликати швидку

17.03.2021 12:50
Іван Кутчак, «Лига.net»

​Викликати лікаря додому без поважної причини – це погано і для лікаря, і для пацієнта. Коли ж потрібно викликати швидку, а не чекати сімейника.

Пацієнтці – 62 роки. Зателефонувала за 15 хв до закінчення прийому пацієнтів в амбулаторії, скаржилася на підвищений артеріальний тиск 170/100, просила прийти до неї додому.

Лікар дав рекомендації, як знизити тиск самостійно, оскільки ліки для цього у пацієнтки є. Але жінка відповідала, що вже прийняла ліки 10 хв тому, і їй не допомогло. На рекомендації лікаря, що варто зачекати ще трохи, щоб ліки подіяли, не реагувала і вимагала огляду "на дому".

Тож лікар вирішив таки поїхати до пацієнтки. Доїхав за 20 хв, а в жінки тиск уже нормалізувався, скарги зникли. Виходить, лікар їхав дарма, витратив час, сили, кошти на приїзд до пацієнта, хоча телефонних рекомендацій було достатньо.

Чим керується сімейний лікар, коли вирішує, чи йти до пацієнта додому

Основний документ, який регулює це питання, наказ МОЗ №504 "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги".

Пункт 7 розділу ІІ цього наказу: "Первинна медична допомога (далі ПМД) надається під час особистого прийому пацієнта за місцем надання ПМД. Лікар з надання ПМД може прийняти рішення про надання окремих послуг ПМД за місцем проживання (перебування) пацієнта або з використанням засобів телекомунікації відповідно до режиму роботи надавача ПМД.

Рішення про надання ПМД за місцем проживання (перебування) пацієнта не може прийматися лише на підставі віддаленості його місця проживання (перебування) від місця надання ПМД та (або) відсутності у пацієнта коштів на проїзд до місця надання ПМД".

Також лікар користується відповідними протоколами. Наприклад, за наказом МОЗ від 20 березня 2008 року №149 "Про затвердження Клінічного протоколу медичного догляду за здоровою дитиною віком до трьох років", лікар повинен щонайменше два рази відвідати новонароджену дитину вдома – після виписки з пологового будинку та на другому тижні життя. Виклики лікаря додому, як такі, не зафіксовані в більшості протоколів лікування.

Коли лікар вирішує відвідати пацієнта вдома

Лікар сам (чи після консультації з колегами) приймає рішення, чи йти на виклик, чи ні.

Виключення становлять патронажі дітей до одного місяця та виклики до нетранспортабельних хворих. Люди похилого віку та паліативні хворі потребують частих візитів, тому це велика кількість амбулаторної допомоги вдома.

Коли лікарю є підстави поїхати додому до пацієнта? Кожен випадок індивідуальний. Тому краще телефонувати своєму сімейному. Рішення лікаря залежить в тому числі від того, наскільки він упевнений в тому, що пацієнт послухає і дотримається рекомендацій лікаря, наданих телефоном.

Чи є виклики додому в розвинених країнах і як вони регульовані

У США, наприклад, за програмою "Mediсare" (програма національного страхування), покривають тільки ті виклики на дім, які є обгрунтованими та мають входити в пакет вашої страховки, і доступні вони в основному для людей похилого віку. В іншому випадку, пацієнт оплачує виклик зі своєї кишені, або якщо це покриває страхова компанія.

Майже така ж ситуація і у Великій Британії. Сімейний лікар приїде до вас на дім, тільки якщо ви попередньо замовили таку послугу, і ваш стан цього вимагає. Приїзд лікаря додому тут – це скоріше виключення, ніж правило.

Чому сімейному лікарю та пацієнту вигідніше зустрітись в амбулаторії

У медзакладі на робочому місці лікар може провести базові діагностичні та лабораторні обстеження, важливі для правильного встановлення діагнозу та призначення адекватного лікування.

Також при необхідності лікар може проконсультуватись з колегами.

Огляд лікарем в медзакладі вигідніший для закладу фінансово – у всьому світі та у всіх приватних закладах виклик додому коштує дорожче, аніж консультація в закладі. І один з основних показників, які формують вищу ціну, – час, який витратить лікар на консультацію за місцем перебування хворого.

За час, поки лікар з’їздить на виклик, він може надати допомогу більшій кількості пацієнтів в амбулаторії. І, як показує практика, часто важчі хворі звертаються в амбулаторію і потребують більшого часу та уваги лікаря, а хворі з легшими симптомами хотіли б отримати огляд вдома.

І, скоріш за все, якщо лікар все ж таки вирішить вас відвідати, це буде в другій половині дня після закінчення основного прийому пацієнтів. До вас прийде стомлений медик. За дослідженнями, лікарі роблять втричі більше помилок при консультації пацієнтів вдома. І в цього лікаря під рукою не буде ані діагностичних можливостей, ані змоги проконсультуватись з колегою.

А якщо за рішенням сімейного лікаря вам потрібна буде консультація спеціаліста – потрібно буде чекати наступного робочого дня. Зараз усі направлення видають через електронну систему, а лікар не їздить на виклик з комп’ютером.

Тому після робочого дня у свій вільний час йому доведеться оформлювати ваш виклик у базі даних. При такій щоденній роботі починається синдром вигорання у медпрацівників, а у пацієнтів зауваження, що лікар не занадто ввічливий та уважний.

Коли потрібно викликати швидку, а не чекати сімейного лікаря?

Якщо у людини є розлади дихання або воно зникає, є кровотеча або порушення свідомості, ознаки гострого коронарного синдрому чи гострого мозкового інсульту, інші скарги, визначені як екстрені за наказом МОЗ №263 від 16 лютого 2021 року, а також, якщо ви травмувалися, вдарила блискавка, струм тощо, отруїлися, вас вкусила тварина, комаха тощо – необхідно викликати швидку за номером 103 або 112.

Якщо стан пацієнта не підпадає під вказані вище стани, диспетчер швидкої порекомендує звернутися до сімейного лікаря або до найближчого відділення екстреної меддопомоги, або направляє до пацієнта бригаду швидкої, що не виконує критичні або екстрені виклики. Або пацієнта проконсультують дистанційно телефоном.

Пам’ятайте, підписана декларація з лікарем зобов’язує вас теж турбуватись про своє здоров’я та вчасно звертатися за меддопомогою.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини