xcounter
Calendar Icon

Формула «Роттердам+»: Вовк чинив тиск на членів комісії НКРЕКП

Вовк використовував створені ним матеріали та презентації у особистих цілях, а усі спроби члена комісії Володимира Євдокимова стосовно необхідності перевірки отримання економічно необґрунтованого доходу компаніями, зокрема ДТЕК, були заборонені особисто Дмитром Вовком.

Про це з посиланням на матеріали НАБУ повідомила адвокат Агія Загребельська 1 жовтня в засіданні ВАКС під час оскарження закриття справи, повідомив кореспондент «Наших грошей» з зали суду.

На робочому комп’ютері Володимира Євдокімова в місії USAID та особистому мобільному телефоні виявлені його переписки. У них він зазначає, що керівник НКРЕКП Дмитро Вовк чинив жорсткий тиск на нього і інших членів комісії. Вовк тиснув у зв’язку з необхідністю прийняття методики визначення вартості енергетичного вугілля, яка передбачає врахування витрат з фрахту і перевалки на усі обсяги вугілля без диференціювання на вугілля національного видобутку і імпортоване. Ця формула у подальшому стала відома як «Роттердам+».

Відповідні дані задокументовані протоколом обшуку та оглядом компютера та засобів звязку Євдокімова.

Нагадаємо, прокурор САП Денис Демків у травні 2021 року закрив справу НАБУ щодо формули «Роттердам+». Колишній заступник Генпрокурора Віктор Чумак подав до суду скаргу щодо цього рішення прокурора. Вищий антикорсуд має прийняти рішення щодо поновлення розслідування або остаточного закриття кримінального провадження.

Дмитро Вовк очолював НКРЕКП у момент прийняття цієї формули у 2016 році. В інтерв’ю “Економічній правді” він назвав «додатковими чайовими» транспортні видатки, що закладені у формулу нібито на транспортування вугілля морем з Роттердаму до України.

За даними НАБУ, вугілля в Україну по тій формулі з Голландії фактично не доставлялось, відтак у ціну енергії закладалось фіктивне транспортування. За даними матеріалів справи, українські споживачі електроенергії у період з травня 2016 по грудень 2017 року переплатили 18 мільярдів гривень за транспортування, якого фактично не було.

Детективи по цій справі повідомили про підозру двом членам НКРЕП включно з керівником Вовком, двом представникам ДП «Енергоринок» і двом представникам компанії ДТЕК, які контактували з комісіонерами під час прийняття формули.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини