xcounter
Calendar Icon

​Витрати ЄС на науку не повинні зменшуватися через кризу

07.04.2020 14:33 (Оновлено 07.04.2020 в 14:49)

Скорочення бюджету на дослідження стане небезпечною спокусою для політиків, які відчайдушно будуть шукати заощаджень після кризи, спричиненої вірусом Covid-19.

Коронавірус може поставити під загрозу бюджет на наукові дослідження в ЄС.

В суботу 27-го березня президент Єврокомісії Урсула фон дер Лейен додала терміновості обговоренню в Європейському Союзі (ЄС) наступної Багаторічної Фінансової Структури (БФС - довгостроковий бюджет ЄС на 7 років), яке повинне початися в січні.

Важке рішення

Після декількох місяців суперечок між державами-членами з приводу первинної пропозиції комісії фон дер Лейен оголосила, що комісія внесе нову пропозицію для бюджету ЄС в якості реакції на кризу через глобальну пандемію. Це має важливі наслідки для Horizon Europe (нова програма співпраці дослідних установ при європейських університетах, наступний етап розвитку програми Horizon).

Фон дер Лайєн зосередила своє оголошення на фондах єдності ЄС, які, на її думку, потребували зміцнення, щоб Європа в цілому оговталася від кризи. У поєднанні з потенційно великим небажанням країн-членів, що зазнають і будуть зазнавати нестачу коштів через коронавірус, витрачати гроші на ЄС, це може поставити під загрозу бюджет, який стосується рамкової програми досліджень ЄС, Horizon Europe.

Звичайно, ця нова ініціатива комісії не означає, що угода про бюджет ЄС знаходиться в межах досяжності. Уряди витрачають всю свою енергію на боротьбу з Covid-19, не приділяючи проблемі бюджету ЄС часу. Крім того, фінансова невизначеність, викликана пандемією, ймовірно, змусить уряди неохоче брати зобов'язання на наступний семирічний період. Можливо, ми ще побачимо продовження Horizon 2020 на додатковий рік, оскільки через пандемію потрібно буде відкласти розвиток наукового проекту Horizon Europe.

Дослідження потребують інвестицій

Протягом останніх декількох тижнів ЄС дуже швидко відреагував на кризу з Covid-19, направляючи на це наявні в даний час ресурси. ЄС вже мобілізувало 47,5 млн. Євро (1,43 млрд. гривень) коштів Horizon 2020 і додатково 45 млн. Євро (1,36 млрд. гривень) в рамках Ініціативи з Інноваційних Ліків, яка також фінансується Horizon 2020. 80 млн. євро (2,42 млрд. гривень) було надано німецькій фармацевтичній компанії CureVac для прискорення розробки вакцини.

Комісія очевидно старанно працює над тим, щоб продемонструвати, що завдяки своїй унікальній здатності проводити транскордонні дослідження і об'єднувати кращі уми в усьому світі, вона може забезпечити велику цінність для держав-членів. Але незабаром політики будуть шукати будь-який привід для скорочення державних витрат. Після фінансової кризи 2008 року витрати на дослідження та інновації в Європі скоротилися, і, судячи з усього, Covid-19 можливо призведе до навіть гіршої економічної ситуації.

Але Covid-19 — не єдина проблема, яка зачіпає нас усіх. Країни-члени ЄС пов'язані не тільки через єдиний ринок, а й через глобальні проблеми, з які вони повинні вирішувати разом. Covid-19 - просто найтерміновіша з усіх проблем зараз.

Пандемія коронавіруса впливає не тільки на наступний бюджет Horizon Europe. Це також корисне нагадування про важливість наукових досліджень. Під тиском популізму у політиків виникає спокуса зменшити бюджет, виділений на наукові дослідження. Але проблема не в тому, що громадяни не довіряють науці: на думку Wellcome Global Monitor, три чверті населення у всьому світі довіряють вченим. Проблема лежить у потребі інших секторів, таких як освіта та медицина, у значному фінансуванні.

Важливо відзначити, що нинішня загроза суспільній охороні здоров'я підкреслює, наскільки нам потрібна фундаментальна наука так само, як і прикладні дослідження. Як стверджував Бруно Канар, директор з досліджень Національного центру наукових досліджень Франції, нам не довелося б так старанно шукати вакцину проти Covid-19, якби Європа більше інвестувала в фундаментальні дослідження, зокрема, якби фінансувалося дослідження вірусу SARS. Цей проект був заморожений через три роки після його спалаху в 2003 році, оскільки політичні пріоритети змінилися.

Грошей буде не вистачати

З огляду на наукові та суспільні проблеми, з якими ЄС стикається зараз, ми знаємо, що бюджет в розмірі 94 млрд. євро недостатній для Horizon Europe. Університети вже давно закликають до того, щоб в наступному БФС відвели для цього проекту 120 млрд. євро.

Залишається лише сподіватися, що бюджет на дослідницькі програми не будуть урізати. Якщо ж це станеться, студенти першими відчують, що тягар фінансування академічних проектів частково переходить на них та їхню плату за навчання. У свою чергу, це може спричинити за собою гіршу академічну успішність студентів, оскільки через підвищення цін за навчання вони не зможуть користуватися такими сервісами допомоги з рішенням домашніх завдань, як ewriters.pro.

Читайте также: Как быстро похудеть: 3 простых способа, основанных на науке
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини