xcounter
Calendar Icon

Як захистити дитину від ротавірусу

22.08.2022 14:28 (Оновлено 22.08.2022 в 14:29)

Ротавірус починається як отруєння: людину нудить, підвищується температура, крутить в животі. Дійсно, мова йде про розлад у кишково-шлунковому тракті, але причина – зовсім не в продуктах не першої свіжості. Кишковий грип, як у повсякденному житті називають ротавірус, викликаний зовнішнім збудником. Найуразливішими до нього є діти віком до 5 років. Дорослі теж хворіють, але переносять симптоми легше. Щоб вберегтися від ротавірусної інфекції, треба додержуватися правил особистої гігієни та пити очищену воду з надійних джерел. Але навіть при цьому ризик заразитися є при спілкуванні з хворою людиною, тож найефективнішим методом є вакцинування. В профілактиці кишкового грипу гарно себе зарекомендувала вакцина «Ротарикс».

Причини розвитку ротавірусу

Вірус потрапляє в організм ззовні та швидко розвивається спочатку в носоглотці, а потім – в тонкому кишечнику. Тут вірусна інфекція порушує процеси травлення: знижує кількість ферментів, що відповідають за переробку вуглеводнів, стимулює утворення газів, порушує баланс електролітів. Людина відчуває таки симптоми:

  • нудота, діарея;
  • спазми в животі;
  • лихоманка та головний біль;
  • знесилення, сонливість.

В дітей хвороба перебігає тяжче. Малюк відмовляється від води, тому що будь-яка спроба попити призводить до блювоти. Головною небезпекою є зневоднення, особливо для дітей до трьох років, тому важливо, окрім жарознижуючих та противірусних препаратів, забезпечити малюка водою з «Регідроном».

Засоби профілактики ротавірусу

Звідки береться ротавірус

Збудники ротавірусу живуть у забрудненій воді та на поверхнях, яких торкалися хворі. В дитини найбільше шансів підчепити хворобу в містах скупчення людей, включаючи дитячий садок чи лікарню. На поверхнях предметів збудник живе до тижня. Часто вірус потрапляє до організму з погано вимитих рук, овочів та фруктів. Влітку ризики зростають завдяки купанню у водоймах з водою сумнівної якості. Під час купання у ставку із зараженою водою достатньо кількох крапель, які потрапляють до рота – і через 3-5 днів вірус проявить себе у повну силу.

Засоби профілактики ротавірусу

Щоб уникнути ротавірусу, треба додержуватися принципів особистої гігієни. Дієвим правилом є часте миття рук, а також декілька інших корисних звичок в догляді за собою та харчуванні:

  • ретельне миття овочів, фруктів, ягід, споживання їх в місцях, де забезпечується якісне миття та термічна обробка продуктів;
  • пиття якісної очищеної води;
  • підтримка нормальної мікрофлори кишечника (правильний раціон, лікування дисбактеріозу).

Для повного захисту рекомендується уникати місць скупчення людей або користуватися маскою, якщо необхідно перебування у громадському транспорті та інших людних місцях.

Які гарантії дає вакцинація

Введення вакцини вважається необхідним для дітей, тому що ротавірус є найбільш небезпечним саме для малюків (другу групу ризику складають вагітні). Якщо у віці до трьох років два рази ввести вакцину за прийнятою схемою, імунітет зберігається протягом 4 років. Вакцина не викликає симптомів вірусу, проте стимулює виробітку антитіл в достатній кількості, щоб захистити організм від хвороби.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини