xcounter
Calendar Icon

​32 факти із життя Петра Порошенка

1. Петро Порошенко народився у Болграді на Одещині, а закінчив школу у молдовському місті Бендери.

2. Петро Олексійович вчився на факультеті міжнародних відносин КДУ практично одночасно з Михайлом Саакашвілі, Василем Горбалем, Віталієм Балою.

3. Батько Петра Порошенка – Олексій Порошенко був депутатом Вінницької обласної ради. Старший син президента – Олексій Порошенко – народний депутат України, член президії «БПП-Солідарність».

4. Марина Порошенко на 3 роки старша за Петра. За спеціальністю – лікар-кардіолог. Познайомилася із Петром Олексійовичем на дискотеці у гуртожитку. Народила двох синів і двох доньок. Марина Порошенко - хресна мама доньки міністра інформації Юрія Стеця і телеведучої Яни Конотоп - Єви.

5. Віктор Ющенко – кум Петра Порошенка. Він хрестив двох доньок-близнючок Петра Порошенка – Євгенію і Олександру. Кумою Порошенка стала Оксана Білозір, екс-міністр культури України.

6. Кандидат економічних наук. У 2002 році захистив кандидатську дисертацію – «Правове регулювання управління державними корпоративними правами в Україні».

7. Свій перший мільйон Порошенко заробив на постачанні какао-бобів в Україну.

8. Родинний бізнес Порошенків розпочинав старший брат Петра Олексійовича – Михайло, який був 8 років старший за нього. Він трагічно загинув у 1997 році.

9. У 2016 році активи Порошенка були оцінені Forbes Украина у $ 858 млн (6-е місце у рейтингу). Роком раніше – у 750 млн (8-е місце у рейтингу). У 2014 році – у $ 1,3 млрд.

10. У 2016 році у своїй електронній декларації Петро Порошенко зазначив, що володіє 104 компаніями, має 86 млн грн сукупного доходу, а також цінні папери на 160 млн грн.

11. У російському Липецьку Порошенко має кондитерський бізнес – там знаходиться фабрика, яка входить у концерн Roshen. У 2017 році президент України заявив про намір закрити липецьку фабрику.

12. На парламентських виборах 1998 року балотувався до Верховної Ради за списком СДПУ(о) (№11) – партії Віктора Медведчука. Правда, депутатський мандат отримав у мажоритарному окрузі №12 у Вінницькій області. Входив у фракцію СДПУ(о) і навіть був членом політбюро СДПУ(о).

13. У 2000 році пішов з СДПУ (о), створив свою Партію солідарності України. У 2001 році вона стала однією із співзасновниць Партії регіонів. Але пробув там не довго.

14. На початку 2000-их років Порошенко разом із Миколою Азаровим та Володимиром Литвином входив у групу за інтересами. Після Євромайдану дружні стосунки з Азаровим розірвалися.

15. У 2001 році партія «Солідарність» Порошенка була засновником блоку на чолі із Віктором Ющенком «Наша Україна». На парламентських виборах 2002 року Петро Порошенко очолював передвиборчий штаб блоку.

16. У листопаді 2003 року було опубліковано телефонну розмову, де звучали голоси, схожі на голоси Петра Порошенка та керівника правління «5 каналу» Владислава Лясовського. На записі Порошенко у досить грубій формі намагався пояснити своєму співрозмовнику, що журналісти не правильно висвітлювали його роль під час візиту Ющенка до Донецька. Крилатою стала фраза: «Я раком по баррикадам лазил, а меня ни одна падла не показала!».

17. По завершенні Помаранчевої революції Петро Порошенко розраховував обійняти посаду прем’єр-міністра. Одначе керівником уряду стала Юлія Тимошенко, яка підписала з Віктором Ющенком таємну угоду. Порошенкові довелося задовольнитися посадою секретаря РНБО. Як каже Петро Олексійович, це було його найбільшою помилкою.

18. У вересні 2005 року голова секретаріату президента України Олександр Зінченко і Михайло Бродський звинуватили Порошенка у корупції. Петро Олексійович змушений був залишити посаду секретаря РНБО. Факти корупції так і не були підтверджені у суді.

19. Юлія Тимошенко – давній опонент Петра Порошенка. Під час кризи 2005 року Юлія Володимирівна розповідала історію, як Петро Олексійович увірвався у кабінет Ющенка «весь в сльозах і соплях».

20. На дострокових парламентських виборах 2007 року Порошенко не балотувався до Ради. Кажуть, чекав на призначення головою правління НБУ. Однак, вірний соратник Володимир Стельмах відмовився йти з посади і Порошенко залишився без НБУ.

21. Порошенко працював в урядах Тимошенко і Азарова. У 2009-2010 роках – на посаді міністра закордонних справ. У 2012 році – міністром економічного розвитку.

22. Трудоголік. Про здатність Петра Порошенка складають легенди. Зокрема, про те, що він навіть вночі проводить зустрічі і консультації з партнерами по бізнесу та політиці.

23. У лютому 2014 року відмовився увійти в уряд Арсенія Яценюка.

24. У 2014 році був обраний президентом у першому турі (54,7%). Дотепер такий результат був лише у Леоніда Кравчука.

25. У статусі кандидата у президенти України Петро Порошенко обіцяв: 1. Завершити АТО за кілька тижнів; 2. Провести дострокові парламентські вибори за відкритими списками; 3. Обрання міських голів у два тури; 4. Скорочення податків, зменшення ставок податків, перекриття всіх офшорів; 5. Проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових і митних органів; 6. Політична і дипломатична боротьба за повернення тимчасово окупованого Криму, збереження територіальної цілісності України. Стягнення з Росії збитків за анексію Криму; 7. Продаж «Рошену». 8. Запровадження безвізового режиму з країнами ЄС упродовж першого року президентства.

26. У березні 2015 року Порошенко заявив, що боротиметься з олігархами як Теодор Рузвельт. Перебуваючи у статусі олігарха ця заява Петра Олексійовича викликала більше запитань, аніж дала відповідей.

27. Дмитро Фірташ заявив, що у травні 2014 року мав таємну угоду з Петром Порошенком і Віталієм Кличко щодо їх підтримки на виборах 2014 року. Порошенко спростовує існування будь-яких кулуарних домовленостей з Фірташем.

28. У квітні 2016 року Петро Порошенко став фігурантом так званих «панамських списків», які стосуються офшорних компаній. Сам глава української держави заявив, що не управляє активами корпорації Roshen і сам не знає, звідки у компанії три офшори у Нідерландах, Кіпрі та Британських Віргінських Островах.

29. Петро Порошенко є наймолодшим українським президентом. Він став главою держави у 48 років.

30. На відміну від Леоніда Кучми, Віктора Ющенка і Віктора Януковича Петро Порошенко не був прем’єр-міністром України, хоча й хотів бути ним.

31. У молодості Порошенко займався дзюдо і самбо, був кандидатом у майстри спорту.

32. Любить живопис, особливо імпресіоністів. Зокрема, Клода Моне. У е-декларації Порошенка вказана колекція картин українських та російських майстрів 19-20 століття в кількості 65 одиниць, колекція картин старих майстрів в кількості 15 одиниць, колекція картин сучасних художників імпресіоністів та сюрреалістів (4 одиниці), колекція скульптур 19-20-го сторіччя в кількості 6 одиниць, Гуглієльмо Пугі, скульптура "Хлопчик рибалка" (209 792 грн)

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини