xcounter
Calendar Icon

Яка каша дійсно корисна?

15.11.2018 10:50 (Оновлено 15.11.2018 в 10:52)
Светлана Фус, «Facebook»

Щоб каші приносили користь, потрібно знати, які вибирати і як їх готувати правильно.

Каша у багатьох асоціюються з дитинством. Важко зустріти людину, яку турботливі батьки в дитинстві не змушували б її їсти. І завжди обов'язково додавали масло, бо "каші маслом не зіпсуєш".

Чому ми включаємо їх в свій раціон? Крупи мають досить тривалий термін зберігання, високу поживну цінність та їх просто приготувати.

Зараз асортимент каш великий. Ми можемо вживати їх як самостійну страву, як гарнір до м'яса і овочів або як інгредієнт корисних салатів. І навіть використовуємо їх для приготування десертів.

Каші — джерело вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, харчових волокон, які необхідні для нормальної роботи організму. Ці речовини цілюще впливають на травлення, нервову систему, роботу серця і судин, покращують стан шкіри. Різні види каш мають свій склад і, відповідно, приносять певну користь.

Яка каша дійсно корисна? Відповідь однозначна — та, яка не очищена від зернової оболонки. Наприклад, пластівці з різних круп вже мають менше користі, оскільки очищені від оболонки. Якщо оболонка видаляється, то кількість харчових волокон в крупах знижується, водночас їхній глікемічний індекс зростає. Це потрібно пам'ятати, коли вибираєте крупу. Та й насичують такі пластівці ненадовго.

А часто вони не тільки очищені від оболонки, в них ще додані цукор, барвники, ароматизатори і жири. Їх досить залити гарячою водою, і каша готова. Такі каші швидкого приготування абсолютно точно не підходять для повноцінного прийому їжі. Постарайтеся таких каш не їсти, навіть якщо дуже поспішаєте. Корисна каша та, де зазначено більш тривалий час приготування. А значить, вона менше перероблена.

Як готувати, щоб від каш довше зберігалося почуття ситості і при цьому отримати від них якомога більше користі?

  • Найкраще — піддавати їх мінімальній термічній обробці, щоб залишилося більше корисних речовин. Перш ніж варити кашу, замочіть крупу на ніч, бажано в підкисленій воді. Так в крупі зменшитися вміст фітинової кислоти, яка заважає засвоєнню кальцію, заліза і цинку. Дуже корисно залити кашу йогуртом з вечора. Можна, наприклад, гречку або булгур замочити до готовності, а потім трохи розігріти. Другий за корисністю спосіб — приготування каші на парі.
  • Не додавайте цукор під час приготування. Краще в готову кашу покласти сухофрукти, солодкі фрукти, трохи меду замість цукру.
  • Досолюйте точно в міру і вже після приготування. Так більше користі і збережеться смак каші.
  • Готуйте каші на воді, молоко краще додавати до вже готової каші.

Каші, звичайно, продукт дуже корисний, але не варто розглядати його як базовий. Обов'язково поєднуйте їх з овочами, рибою, нежирним м'ясом, фруктами. Вміст в каші білків невеликий, тому каші можуть бути в парі з будь-якими білковими продуктами — і твариними (молоко, сир, печінка, м'ясо птиці, яйця), і рослинними (гриби, горох, боби). Вони істотно заповнюють недолік білків і роблять набір амінокислот більш повноцінним.

Якщо у вас непереносимість глютену, потрібно вживати безглютенові крупи — рис, гречку, кукурудзу, просо, кіноа, амарант.

Коли у вашому раціоні є цільнозернові каші, бажання постійно їсти солоденьке зменшується. Звісно, за умови дотримання режиму і збалансованості харчування.

Вибирайте ті продукти, які не лише подарують задоволення і відчуття ситості, а й принесуть користь.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини