Чи можна їсти макарони без шкоди для фігури
Якщо вживати "правильні" макарони у правильних кількостях, зайві кілограми вам не загрожуватимуть.
Дорослі люди часто асоціюють макарони з не зовсім здоровою їжею. І коли прагнуть нормалізувати вагу — виключають цей продукт зі свого раціону. Насправді, не потрібно автоматично зараховувати всі макарони до категорії "шкідливого".
Насамперед, хочу нагадати, що найкорисніші макарони з твердих сортів пшениці. Калорійність їх в сухому вигляді становить 250-350 ккал на 100 г продукту. І це багатьох лякає. Кажуть, що макарони дуже калорійні. Але хіба ми їмо макарони в сухому вигляді? Після варіння 100 г готових макаронів мають калорійність 130 ккал/100 г і глікемічний індекс 40. А це не набагато більше, ніж в 100 г готової гречаної, вівсяної або рисової каші.
Чому не треба відмовлятися від макаронів з твердих сортів?
Вони містять:
1. клітковину і рослинний білок;
2. вітаміни груп РР і В, а також мінерали: кальцій, фосфор, калій;
3. практично не містять жирів;
4. є джерелом складних вуглеводів, які, на відміну від простих, дають відчуття ситості на довгий час;
Як часто і в якій кількості можна додавати макарони до свого раціону?
1. Вибирайте макарони, які вироблені з борошна твердих сортів пшениці.
2. Правильно їх варіть. Краще до стану аль денте (не розварювати). Зазвичай це до 10 хвилин варіння. В переварених макаронах збільшується кількість простих вуглеводів, підвищується їх глікемічний індекс до 55, а кількість корисних речовин знизиться від тривалої термічної обробки.
3. Кладіть менше солі.
4. Жодних сирних і майонезних соусів. Макарони (паста) в кафе — це калорійна бомба, де безліч солі та сирно-майонезного соусу.
5. Поєднуйте з тушкованими томатами, овочевим соусом власного приготування. Це буде смачно і не калорійно.
6. Найкращі "гастрономічні супутники" макаронів — овочі, гриби, морепродукти.
7. Макарони можна вживати як дорослим, так і дітям, зрозуміло, якщо відсутні алергії або непереносимість продукту.
8. Людині, щоб наїстися, але не переїсти, цілком достатньо 100 г готових макаронів, якщо мова йде про основну страву. І вдвічі менше, якщо вони будуть гарніром.
9. Макарони — з твердих сортів пшениці краще вживати вранці або на обід. Не пізніше ніж за 4 години до сну. Але не на ніч!
А ось м'яких сортів макаронів варто уникати. За своїм складом вони співвідносяться з білим хлібом і хлібобулочними виробами, які якраз сприяють набору ваги.
Вживайте "правильні" макарони, в нормальних кількостях, не частіше ніж двічі на тиждень. Тоді вони не будуть перешкодою для нормалізації ваги.