xcounter
Calendar Icon

Сало: користь чи шкода

26.11.2018 15:54 (Оновлено 26.11.2018 в 15:56)
Светлана Фус, «Facebook»

​В список шкідливих продуктів заносять сало, тому що воно переповнене калоріями, жирами та «шкідливим» холестерином.

І все ж більшість знаходять сало смачним і апетитним, дуже багато його люблять. Воно навіть вважається символом нашої кухні.

Сало для українців - це і закуска, і перекус, а іноді і основна страва. Особливо, в екстремальних умовах на природі, коли у вас, крім шматка сала, цибулі, часнику і черствого хліба, більш нічого може не бути. Жирний і поживний продукт дає тривале відчуття ситості, така «підзарядка» буває дуже до речі.

Природно, що сало не основний компонент раціону харчування, інакше можуть прийти проблеми із зайвою вагою і погіршиться стан здоров'я.

Чи треба відмовитися від нього або доцільно правильно почати його вживати?

Якою мірою цей продукт безпечний для здоров'я і чи він приносить користь, скільки можна їсти на день? Давайте розберемося.

З точки зору користі можна сказати, що в салі містяться всі види жирних кислот і жиророзчинні вітаміни Д І Е, вітаміноподібна речовина холін. Всі вони беруть участь у роботі гормональної, нервової, імунної, антиоксидантної систем організму.

Ці речовини обов'язково повинні входити в щоденний раціон. Але важливо з яких джерел і в якій кількості.

Помилково спрощувати питання про жири до "рослинні жири - корисні, а тваринні жири - шкідливі». Або ще гірший варіант бачити в жирах тільки зло і взагалі уникати їх. Таким рішенням ви будете погіршувати синтез гормонів, обмін речовин та свій імунітет в цілому.

Не правильно вважати тваринні жири небезпечними інгредієнтами харчування. Адже людина повинна отримувати близько 30 % загальної калорійності харчування з різних жирі в-рослинних і тваринних.

Багато хто побоюється холестерину. Хоча холестерин - це будівельний матеріал, входить до складу оболонки кожної клітини в організмі та повинен надходити в необхідній кількості.

Сало, як будь-який продукт тваринного походження містить холестерин, але його кількість значно поступається, наприклад, вмісту в твердому сирі (від 250 до 1500 мг) , у вершковому маслі (160-190 мг) чи навіть в креветках (160 – 210 мг). Зауважу, що в салі холестерину в середньому (за довідковими даними) від 70 до 100 мг на 100 г. А добова потреба в холестерині 300-400 мг.

Важливо те, що кількість холестерину в крові і в тканинах в більшій мірі залежить від того, як організм його правильно переробить. А холестерин, який ми з'їдаємо має менший вплив на рівень холестерину в організмі. Адже 80% всього холестерину в організмі синтезується в печінці і тільки 20% надходить з їжею.

Сало калорійний продукт-780 ккал в 100 г, до речі, калорійність олії - 880 ккал в 100 г, а вершкового масла-720 ккал в 100 г.

Потрібно знати, скільки твердого сиру, вершкового масла, сала, олії та інших продуктів буде в раціоні, щоб не перебрати ні по калоріях, ні по жирах.

І не можна точно сказати скільки це повинно бути -10 г сала або 50. Це залежатиме від конкретного складу вашого денного раціону. І якщо ви сьогодні збираєтеся з'їсти шматочок сала, тоді у вашому харчуванні не повинно знаходитись інших жирних холестеринвмісних продуктів.

Тому в невеликих кількостях сало можна вживати здоровим людям без порушень ліпідного обміну і високого холестерину. Можна його вживати, якщо немає хвороб жовчовивідних шляхів, жовчного міхура та підшлункової залози, так як для повного травлення потрібна достатня кількість жовчі і ферменту ліпази. В такому разі це не зашкодить здоров'ю. Звичайно, якщо ви не будете користуватись салом, як закускою до алкоголю або вживати його щодня і до борщу, і до компоту. Переїдання загрожує труднощами в роботі серцево-судинної системи, ожирінням, розладами гормональної системи

Щоб сало пішло на користь можна його з'їсти зі шматочком хліба грубого помелу. Воно добре поєднується з овочевими стравами. Краще їсти натуральне сало без копчення і не надто солоне.

І ще дуже важливий момент це безпека продукту. Вибирайте сало, яке пройшло санітарно-ветеринарну експертизу і має сертифікат. Якщо не дотримуватися санітарних норм можна заразитися патогенними бактеріями - кишковою паличкою або трихинеллами.

Якісне сало те, яке має не тільки гарний зовнішній вигляд але і те, де на шматку стоїть ветеринарний штамп.

Сало не можна назвати шкідливим продуктом. Воно може стати таким при неправильному і надмірному вживанні. Потрібно розуміти, що цим продуктом можна просто урізноманітнити свій раціон, якщо дотримуватись правил сбалансованого харчування.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини