Які ягоди потрібно вживати для довголіття
Відома фраза із Зоряних воєн "May the Force be with Us!" може, по справедливості, бути застосована і для ягід.
Багатьом відоме моє іронічне ставлення до повального захоплення модними "суперфудами", але українські ягоди для нашого виживання та довголіття мають особливе значення.
Причиною цього є концентрат біологічно активних сполук, які впливають, без перебільшення, на всі функції нашого брєнного тіла.
Полуниця багата фізетином, що має нейропротективну дію, тобто захищає нейрони від накопичення бета-амілоїдного білка, що є одним із винуватців хв. Альцгеймера.
Гранат (а також журавлина, малина, полуниця, але все ж найбільше - гранат) містить елагову кислоту, поївши яку, кишечні бактерії синтезують #уролітин А. І цей уролітин А надзвичайно цінний для наших м'язві: він сповільнює їхню вікову дегенерацію, яку ще називають саркопенією, і яка в старості веде до безсилля. Так от, уролітин А допомагає м'язевим клітинам позбуватися старих і шкідливих мітохондрій, сприяючи утворенню нових, молодих і корисних, корисних, бо виробляють молекули АТФ, на відміну від старих, які виробляють надмірно вільних радикалів.
P.S. Якщо надумали пити сік, то краще. робіть його із свіжих ягід, бо супермаркетний хоч і корисний, але був просткрилізований, а вже одне слово "стерилізація" наштовхує на думку про безплідність, зокрема, і цінних речовин:)
Обліпиха (горобина, малина, гранат, виноград, але обліпиха найбільше) багата на урсолову кислоту, що має протизапальну дію, допомагає жировим клітинам позбавлятися від жиру. А ще стимулює пам'ять, здатність до навчання, і так само захищає м'язи від атрофії. Ну і протиракову дію також має, як і всі інші ягоди.
Журавлина має протипухлинну дію за рахунок вмісту міріцетину, яку пов'язують із здатністю міріцетину активувати імунні клітини (NK-кіллери). Також захищає клітини мозку, серця від старіння.
Чорниця - багате джерело антоцианідінів, потужного антиоксиданту, який особливо потрібен для сповільнення старіння. Захищає сітківку очей, покращує передачу нервових імпульсів, зменшує ризик хвороби Альцгеймера та Паркінсона, нормалізує рівень цукру в крові.
Загалом всі ягоди омолоджують мікробіоту кишечника, тобто допомагають вижити бактеріям, які характерні для молодого організма, і вони цінні тим, що синтезують багато сполук, які захищають і слизову кишечника від запалень, пухлин, мозок, серце і знижують ризики хвороб, пов'язаних із старінням -- цукрового діабету 2 типу, ожиріння, гіпертонії, атеросклерозу та багатьох інших.
Тому висновок: їжте ягоди! Свіжі та заморожені. Щодня і різні