xcounter
Calendar Icon

Як виконати Мінські домовленості і не втратити незалежність

13.01.2020 15:20 (Оновлено 13.01.2020 в 15:23)

12 лютого 2015 року лідери чотирьох європейських країн схвалили Декларацію на підтримку Комплексу заходів з виконання Мінських угод.

З боку України Декларацію схвалив дуже досвідчений і незламний політик, обраний президентом на гаслі принести країні мир. Ця подія подавалася як перемога України, до дала Збройним Силам і всьому народу передишку.

Скоро мине п’ять років з початку передишки. Але чи так вільно нам дихається, коли 1800 днів підряд ми щодня чуємо про обстріли і дуже часто про загибель людей.

А ще ми чуємо думки, що ці угоди підписані під тиском, не ратифіковані парламентом, є нікчемними. Старого президента, який ці угоди схвалив, називають єдиним справжнім патріотом України. А нового, теж обраного на гаслі принести країні мир, - капітулянтом за намір їх виконати. Телеефіри забиті маніпуляціями замість конструктивної дискусії про спосіб виконати ці угоди і не втратити незалежності.

Давайте врешті прочитаємо ці угоди і спробуємо уявити Україну, в якій вони реалізовані.

Отож:

1. Негайне і всеосяжне припинення вогню в окремих районах Донецької та Луганської областей України і його суворе виконання починаючи з 00 год. 00 хв. (київський час) 15 лютого 2015 року.

2. Відведення всього важкого озброєння обома сторонами на рівні відстані з метою створення зони безпеки шириною мінімум 50 км один від одного для артилерійських систем калібром 100 мм і більше, зони безпеки шириною 70 км для РСЗВ і шириною 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка" ("Точка У"):

- для українських військ: від фактичної лінії зіткнення;

- для збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України: від лінії зіткнення згідно з Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року.

Відведення вищепереліченого важкого озброєння має розпочатися не пізніше другого дня після припинення вогню і завершитися протягом 14 днів. Цьому процесу сприятиме ОБСЄ за підтримки Тристоронньої контактної групи.

Президент у такій Україні повинен періодично збирати РНБО, запрошувати керівника ООС, заслуховувати стан виконання цих пунктів, постійно давати доручення не відкривати вогонь, окрім як для захисту життя та здоров’я захисників України, мирних жителів, протидії вчиненню терактів на лінії розмежування та в мирній Україні. Також він повинен дати доручення інформувати СММ ОБСЄ про всі факти обстрілу ЗСУ з боку терористів та вжиті заходи у відповідь.

Також можна заслухати звіт Генпрокурора та міністра внутрішніх справ про розслідування справ про тероризм. Скільки епізодів доведено та направлено до суду, чи складено хоч якийсь список учасників незаконних збройних формувань і окупаційних адміністрацій для притягнення до кримінальної відповідальності та недопущення їх участі у політичному житті України.

3. Забезпечити ефективний моніторинг і верифікацію режиму припинення вогню та відведення важкого озброєння з боку ОБСЄ з першого дня відводу, із застосуванням всіх необхідних технічних засобів, включаючи супутники, БПЛА, радіолокаційні системи та ін.

Президент міг би в черговий раз зустрітися з керівництвом та просто працівниками СММ ОБСЄ, обговорити проблеми, направити клопотання про збільшення чисельності СММ ОБСЄ для забезпечення належної верифікації припинення вогню, виступити з пропозицією здійснення силами СММ ОБСЄ дзеркального моніторингу (з боку ЗСУ та з боку терористів) тих ділянок, де за нашими даними найчастіше мають місце порушення.

4. У перший день після відводу почати діалог про модальності проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства і Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", а також про майбутній режим цих районів на підставі зазначеного закону.

Негайно, не пізніше 30 днів з дати підписання даного документа, прийняти постанову Верховної Ради України із зазначенням території, на яку поширюється особливий режим відповідно до Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" на основі лінії, встановленої в Мінському меморандумі від 19 вересня 2014 року.

Голова Верховної Ради України може провести у січні-лютому (до 5-ї річниці) парламентські слухання з питання проведення місцевих виборів в ОРДЛО за схемою: створення за українським законодавством ОТГ – вибори голів та депутатів ОТГ, організація надання відповідних послуг для реєстрації статутів ОТГ до виборів органами юстиції в Маріуполі, Краматорську, Лисичанську (ласкаво просимо в Україну). В рамках дискусії можна обговорити:

  • як заборонити участь у місцевих виборах учасникам незаконних збройних формувань, представникам окупаційних адміністрацій, власникам «російських паспортів з пропискою в ОРДЛО»;
  • як під час виборів провести верифікацію виборців за українськими паспортами, як бути з тими, хто «втратив» український паспорт;
  • як встановити межу неприпустимих фальсифікацій (1, 10 чи 100 «паспортів» ЛДНР) для визнання виборів на дільниці недійсними;
  • як видати українські паспорти тим, які за 5 років окупації стали повнолітніми, щоб вони могли прийняти участь у виборах;
  • як і де створити виборчі дільниці для переселенців, які до 2014 року мали реєстрацію на території ОРДЛО.

Обговорення цих питань не означає негайне проведення виборів, але показує реальні кроки України для урегулювання конфлікту.

На парламентські слухання потрібно запросити переселенців, представників з окупованих територій, які не пов’язані з незаконними збройними формуваннями та окупаційними адміністраціями, «нікапітулянтів», щоб вони навчалися цивілізованій дискусії, а не малювали «червоних ліній» на проїжджій частині.

5. Забезпечити помилування і амністію шляхом введення в силу закону, що забороняє переслідування і покарання осіб у зв'язку з подіями, що мали місце в окремих районах Донецької та Луганської областей України.

Президент може внести у ВРУ закон про амністію, який передбачатиме визнання амністованим вини у вчиненні нетяжких злочинів, особисте прибуття до суду в Маріуполі, Краматорську, Лисичанську (ласкаво просимо в Україну), амністія тільки за ті діяння, які перераховані у постанові (ухвалі) суду щодо конкретної особи. При цьому за інші злочини, про які особа не заявить або не визнає вини, вона буде переслідуватися і далі. Винні у вчиненні тяжких злочинів амністії не підлягають.

Також президент може «списати» майже всіх помилуваних при обмінах на виконання п.5 Мінських домовленостей.

6. Забезпечити звільнення і обмін всіх заручників і незаконно утримуваних осіб на основі принципу "всіх на всіх". Цей процес має бути завершений найпізніше на п'ятий день після відводу.

Погоджуючи цей пункт наш попередній (п’ятий і прямий) гарант непрямо вказав, що в української влади нібито є «заручники і незаконно утримувані» для обміну, що є яскравим свідченням «мудрості» і «досвіду», «уваги до кожного слова у міжнародних документах». Але міняти наших потрібно. Українці своїх не кидають.

7. Забезпечити безпечний доступ, доставку, зберігання і розподіл гуманітарної допомоги нужденним на основі міжнародного механізму.

Президент може зустрітися з представниками міжнародних та вітчизняних гуманітарних фондів, які працюють на Донбасі, з’ясувати проблеми, дати доручення.

8. Визначення модальностей повного відновлення соціально-економічних зв'язків, включаючи соціальні перекази, такі як виплата пенсій та інші виплати (надходження і доходи, своєчасна оплата всіх комунальних рахунків, відновлення оподаткування в рамках правового поля України). У цих цілях Україна відновить управління сегментом своєї банківської системи в районах, де є конфлікт, і, можливо, буде створений міжнародний механізм для полегшення таких переказів.

Прем’єр-Міністр може зустрітися з керівництвом та працівниками регіональних (Донецька та Луганська область) відділень Мінсоцполітики та Пенсійного фонду, з’ясувати проблеми, дати доручення. Також Прем’єр-Міністр може зустрітися з представниками державних та приватних банків, які скажуть йому, що не можуть відновити роботу в ОРДЛО до встановлення повного контролю української влади над територіями. Крім того, поінформують про збитки, завдані терористами та окупантами в ОРДЛО, для цих установ, запропонують механізми їх відшкодування шляхом подання міжнародних позовів до держави-агресора.

9. Відновлення повного контролю над державним кордоном з боку уряду України у всій зоні конфлікту, яке має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання (місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей на підставі Закону України та конституційна реформа) до кінця 2015 року за умови виконання пункту 11 - в консультаціях і за погодженням з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей в рамках Тристоронньої контактної групи.

Президент може зібрати РНБО, надати доручення щодо розробки порядку відновлення контролю за Державним кордоном України, розрахунку необхідних сил та засобів, залучення ЗСУ, НГУ, закладання відповідних витрат у бюджет України на 2021 рік.

10. Виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців з території України під спостереженням ОБСЄ. Роззброєння всіх незаконних груп.

Тут президент може дати доручення МВС, СБУ щодо організації фіксації техніки і осіб, які покидатимуть територію України, а також «встановлення» країни, до якої відбуватимуть іноземні збройні формування, військова техніка, найманці для подальших міжнародних позовів про фінансування тероризму та відшкодування збитків.

11. Проведення конституційної реформи в Україні з набуттям чинності до кінця 2015 року нової Конституції, яка передбачає ключовим елементом децентралізацію (з урахуванням особливостей окремих районів Донецької та Луганської областей, узгоджених з представниками цих районів), а також прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей відповідно до заходів, зазначеними в примітці, до кінця 2015 року.

12. На підставі Закону України "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" питання, що стосуються місцевих виборів, будуть обговорюватися і узгоджуватися з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей в рамках Тристоронньої контактної групи. Вибори будуть проведені з дотриманням відповідних стандартів ОБСЄ при моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ.

При виконанні цих пунктів Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції міг би внести до ВРУ проект постанови про підготовку до розробки відповідного законодавства із зазначенням у ньому про запрошення для участі в роботі представників ОРДЛО, не пов’язаних з незаконними збройними формуваннями та окупаційними адміністраціями. Такі представники мають створити відповідно до українського законодавства громадські організації, статутною метою діяльності яких має бути реінтеграція Донбасу. Українська влада має в рамках ТКГ добитися письмових гарантій Російської Федерації щодо непереслідування цих осіб за статутну діяльність на території ОРДЛО. В разі відмови РФ у наданні таких гарантій, на наступній нормандській зустрічі необхідно виключити питання «погодження з представниками районів» з цих пунктів.

13. Інтенсифікувати діяльність Тристоронньої контактної групи, у тому числі шляхом створення робочих груп щодо виконання відповідних аспектів Мінських угод. Вони будуть відображати склад Тристоронньої контактної групи.

Це, напевне, єдиний пункт, який виконується на задовільному рівні.

Примітка

Такі заходи відповідно до Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" включають наступне:

- звільнення від покарання, переслідування і дискримінації осіб, пов'язаних з подіями, що мали місце в окремих районах Донецької та Луганської областей;

Як уже сказано раніше, президент може внести у ВРУ закон про амністію, який передбачатиме визнання амністованим вини у вчиненні нетяжких злочинів, особисте прибуття до суду в Маріуполі, Краматорську, Лисичанську (ласкаво просимо в Україну), амністія тільки за ті діяння, які перераховані у постанові (ухвалі) суду щодо конкретної особи. При цьому за інші злочини, про які особа не заявить або не визнає вини, вона буде переслідуватися і далі. Винні у вчиненні тяжких злочинів амністії не підлягають.

- право на мовне самовизначення;

Чому б не дозволити кожній ОТГ вести діловодство паралельно з державною мовою ще й мовою національних меншин за кошти ОТГ. При цьому в суді розглядаються виключно документи державною мовою, відповіді на звернення надаються в обов’язковому порядку державною мовою і, за бажанням і за кошти ОТГ, мовою меншини. Також дозволити фінансування ОТГ з власних та спонсорських коштів навчання дітей меншин рідною мовою зі щорічною здачею ЗНО з української мови та літератури, а також історії Україні українською мовою. Крім того, до вступу у вузи на держзамовлення враховуються тільки результати ЗНО, здані українською мовою. А так, ми за повне мовне самовизначення. І вивіски, назви вулиць, установ, підприємств мають бути обов’язково державною мовою + мовою меншин за бажанням.

- участь органів місцевого самоврядування у призначенні голів органів прокуратури та судів в окремих районах Донецької та Луганської областей;

Передбачити в законодавстві право виконувати обов’язки до 6 місяців, в разі непогодження місцевою радою – призначати нового в.о. на нові 6 місяців.

- можливість для центральних органів виконавчої влади укладати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди щодо економічного, соціального та культурного розвитку окремих районів Донецької та Луганської областей;

- держава надає підтримку соціально-економічного розвитку окремим районам Донецької та Луганської областей;

Для інших регіонів України це будуть субвенції, капіталовкладення в інфраструктуру, а для ОРДЛО ми називатимемо це «підтримкою соціально-економічного розвитку». А фінансуватимемо за принципом рівності всіх регіонів.

- сприяння з боку центральних органів влади транскордонного співробітництва в окремих районах Донецької та Луганської областей з регіонами Російської Федерації;

Чому ні, якщо це не означає сприяння контрабанді.

- створення загонів народної міліції за рішенням місцевих рад з метою підтримання громадського порядку в окремих районах Донецької та Луганської областей;

Надати доручення Мінюсту дати роз’яснення до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» про право громадян України відповідно до статті 5 цього закону називати свої громадські формування з охорони громадського порядку і державного кордону «Народною міліцією», «Самообороною», «Бетменами». У статті 4 цього закону зазначено, що «… органи місцевого самоврядування … надають всіляку допомогу та підтримку у створенні громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону».

- повноваження депутатів місцевих рад та посадових осіб, обраних на дострокових виборах, призначених Верховною Радою України цим законом, не можуть бути достроково припинені.

Ми можемо встигнути до чергових місцевих виборів у жовтні 2020 року, тож цей пункт взагалі не працюватиме. А можемо так чітко виписати повноваження депутатів та голів ОТГ, що їх рішення в рамках цих повноважень не зможуть зашкодити нікому, крім тих, що обрали таких депутатів.

Текст Мінських домовленостей взято з україномовної сторінки Вікіпедії. Якщо рука Кремля внесла «погані» правки, під якими ми не підписувалися, наші можновладці можуть скористатися першоджерелами з архіву.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини