xcounter
Calendar Icon

Як зміниться ритуал сповіді і причастя у посткарантинному світі?

14.04.2020 11:14 (Оновлено 14.04.2020 в 11:17)

Пройдуть тижні, місяці, і Covid19 відступить.

Відступить, але не зникне. Сотні тисяч віруючих потягнуться у храми. За час карантину вони вдосталь пересварилися зі своїми рідними, надто тісне спілкування з якими не лишило місця для уникнення суперечок. Хтось проаналізував попереднє життя і знайшов чимало того, в чому не встиг покаятися раніше.

Збившись у купку у лівій частині церкви, вони чекатимуть поки батюшка закриє їх від оточуючих ризою і, схилившись до сповідника, почне розпитувати про гріхи. Менше одного метра відділятиме священника від прихожанина. Потім місце одного сповідника займе інший. На звичайній службі у маленькій церкві таких до десятка, перед святами – півсотні.

Потім звільнені від гріхів люди по-одному підходитимуть до чаші, щоб з однієї ложечки всією громадою отримати причастя – шматочок хліба у вині, що символізують Тіло і Кров Христову.

Якщо носій вірусу, який переносить хворобу у легкій формі, буде одним з перших у сповіді та причасті, решта учасників таїнства гратимуть з Covid19 в «російську рулетку».

Допоки діють обмеження на участь прихожан у богослужіннях, лідери церков повинні прийняти новий, «тимчасовий» порядок сповіді і причастя, коли священник освячує хліб і вино до початку сповіді. Як хліб церкви можуть використовувати пісне печиво з церковною символікою. Крапля освяченого вина на печиві, натхненна молитва – і причастя готове.

У посткарантинному світі сповідник вдома, на самоті на аркуш паперу виписує гріхи, в яких хоче покаятися, підписується ім’ям, отриманим при хрещенні, в масці і гумових рукавичках приходить до церкви, стає в чергу не ближче 2 метрів до іншого відвідувача.

Потім по-одному сповідники заходять у церкву, на спеціальний піднос кладуть сповідь і відступають. Священник у масці і гумових рукавичках читає сповідь і спрямовує її у шредер, який збереже її таємницю.

Потім владою, даною йому Богом, відпускає гріхи і спрямовує сповідника до підноса з причастям. На підносі – одне печиво з крапелькою вина. Сповідник забирає своє причастя, кладе в от під маскою і йде до кулера зі святою водою. Набирає в маленький одноразовий (паперовий) стаканчик, випиває і виходить з церкви. Там, стискує та викидає пожмаканий стаканчик у спеціальний контейнер і йде додому слухати службу онлайн.

Помічник батюшки за цей час дезінфікує антисептиком піднос для сповіді, піднос для причастя і кнопку кулера для святої води.

Для втілення ідеї в життя кожній церковній громаді потрібен шредер для знищення сповідальних листків, кулер для святої води, маленьке пісне печиво для причастя і набір паперових стаканчиків. Все це вже є у вільному продажі.

Лишається сподіватися, що обтяжена і водночас зміцнена тисячолітніми традиціями церква помітить «невеличкий» ажіотаж, викликаний Covid19, і з бумкою про своїх прихожан внесе корективи в метод здійснення таїнства.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини