xcounter
Calendar Icon

Як відновити суспільну довіру до конституційного судочинства?

18.11.2020 12:05 (Оновлено 18.11.2020 в 12:15)

Антикорупційна система країни не може бути ефективною, якщо в основі її не стоїть невідворотність покарання.

Але судді Конституційного суду України (КСУ) мабуть забули про це і спочатку скасували кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, а потім і відповідальність за брехню в деклараціях.

Фактично, судді КСУ цим неконституційним рішенням амністували тисячі корупціонерів, які залишаться тепер без покарання, а також себе і деяких своїх колег. Наприклад, голову Конституційного суду Олександра Тупицького, який приховав придбання нерухомості в окупованому Криму, а також суддю Ігоря Сліденка, який взагалі не вважав за потрібне подавати декларації.

Захищаючи себе, судді прописали це рішення так, що визнали неконституційною не конкретну статтю Кримінального кодексу, а кримінальну відповідальність як таку за брехню в деклараціях. Вказана обставина унеможливлює поновлення кримінальної відповідальності за цей злочин шляхом ухвалення нового закону, оскільки навіть у загальних судах такі звинувачення не працюватимуть. Не можна встановлювати кримінальну відповідальність сьогодні на вчора. А якщо залишиться чинним первісне рішення КСУ, то будь-який новий закон буде йому суперечити.

Тому, скоріше за все, виходити з цієї ситуації доведеться шляхом ухвалення президентського законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства». Так це рішення політико-правове і не спирається на букву Конституції, але підтверджує конституційні принципи і відновлює конституційний порядок.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини