xcounter
Calendar Icon

Ринок газу має  функціонувати прозоро

12.01.2021 12:11 (Оновлено 12.01.2021 в 13:00)

Так вже повелося, що будь-яке гарне починання у нашій державі обов'язково має зіткнутися як не з саботажем, так з протистоянням. Не стало виключенням і запровадження ринок газу.

Здавалося б поява на ньому близько 50 компаній-постачальників «блакитного палива» для побутових споживачів мала б остаточно зруйнувати багаторічні грабіжницькі схеми та спростити життя простого українця. Однак, олігархічні компанії миттєво встановили космічну маржу та зробили майже неможливою зміну компанії-постачальника.

Також представники цих компаній чомусь вирішили, що запропонована у січні Нафтогазом ціна постачання газу для населення у розмірі 7220 гривень за тисячу кубометрів є замалою і пропонують до 10800 гривень. У результаті середньозважена ціна на ринку складає 9618 гривень. Це не може мати логічного пояснення. Також не має раціонального обґрунтування і завищений тариф на транспортування газу. Цими тарифами має негайно зайнятись НКРЕКП та, можливо, правоохоронці.

Президент України Володимир Зеленський теж не збирається стояти осторонь у цій ситуації тому дав доручення Уряду розв'язувати цю проблему. Як результат, в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко разом з Нафтогазом вже запропонували декілька варіантів. Наприклад, обмежити націнку постачальників газу на транспортування та обмежити ціну газу для вразливих груп населення на рівні «європейський хаб мінус транспортування». У підсумку, це дозволить скоротити витрати на газ на 40 відсотків у порівнянні з ціною цього січня. Також можливо – стимулювати конкуренцію між постачальниками газу, змусивши усі компанії публікувати річний тариф на газ, який дозволить споживачам олігархічних газзбутів не залежати від щомісячних коливань ціни на газ. Кабінет міністрів України може обрати або один з цих шляхів або комбінувати обидва, але це потрібно зробити негайно. Тільки так ринок газу нарешті функціонуватиме прозоро, без олігархічних викривлень і не дискредитуючи саму ідею ринку.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини