xcounter
Calendar Icon

Початок нових відносин між Україною та Молдовою

13.01.2021 10:20

Президент України Володимир Зеленський та його молдовська колега Майя Санду фактично «перезавантажили» україно-молдовські відносини та вивели їх на якісно новий стратегічний рівень.

Яскравим підтвердженням цьому є зміст спільної заяви лідерів обох країн. Зокрема, підтверджена взаємна підтримка суверенітету та територіальної цілісності України та Молдови. Обидві держави ставлять собі за завдання зміцнення взаємодії з країнами-партнерами в Південно-Східній Європі та на Чорному морі та підтверджують наміри стати частиною ініціативи «Тримор’я». А також поглиблення регіональної співпраці для реалізації стратегічних цілей двох держав щодо повноправного членства в ЄС. Україна та Молдова продовжать координацію дій в рамках ініціативи «Східне партнерство», особливо в контексті підготовки до Саміту Східного партнерства 2021 року. Також йдеться про розвиток формату «ЄС + 3 асоційовані партнери». Україна та Молдова закликали ЄС поширити зону вільної торгівлі на інші аспекти та до поступової галузевої інтеграції, в тому числі у сферах юстиції, цифрової економіки, енергетики, транспорту та навколишнього середовища.

Президенти України та Молдови вирішили створити Президентську Раду як новий постійно діючий формат діалогу високого рівня та механізм координації співпраці. У сфері двостороннього співробітництво планується започаткувати нові інфраструктурні проекти, полегшити транзит та транспортування, розвивати туризм та інші сфери. Зокрема, планується створення автомобільного транспортного коридору, який поєднає Київ і Кишинів. У перспективі цей коридор зменшить шлях між двома містами до п’яти-шести годин, ставши найкоротшим шляхом з Центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної Європи. Також сторони планують здійснити ще низку конкретних кроків: це міжнародно-правове оформлення будівництва мосту «Ямпіль – Косеуць», підготовка інвестиційного проєкт та розробка ТЕО розбудови прикордонної інфраструктури на українсько-молдовському державному кордоні, залучення до реалізації проєкт міжнародних фінансових організацій. Планується співпраця в енергетичному секторі для посилення енергетичної безпеки в регіоні.

Слід зазначити, що Президент нашої країни завжди багато уваги приділяв відносинам України та Молдови побудував добрі стосунки із Майєю Санду ще тоді, коли вона обіймала посаду прем’єр-міністра. Зокрема, у 2019 відбулася зустріч Зеленського із з міністром закордонних справ Молдови Уляновскі, та прем’єром Молдови Санду під час її візиту до України, а потім – ще й телефонна розмова із прем’єркою. Торік досить серйозно інтенсифікувалися контактами на рівні урядів двох країн.

Загальний товарообіг між Україною та Республікою Молдова за результатами 2019 року склав 896.2 млн. дол. США – з великим позитивним торговим сальдо на користь України (655,8 млн. дол). 2020 року перевага українського експорту над молдовським імпортом збереглася.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини