xcounter
Calendar Icon

Українські ЗМІ публікують російські фейки про загрозу масштабного вторгнення РФ

09.04.2021 15:58 (Оновлено 09.04.2021 в 15:58)

Українські засоби масової інформації розповсюдили низку російських фейків стосовно накопичення військ агресора біля україно-російського кордону і загрозу широкомасштабного вторгнення, чим посприяли нагнітанню панічних настроїв в українському суспільстві.

Нагадаю хронологію публікації повідомлень про начебто передислокацію і накопичення російських військ на україно-російському кордоні.

Так, 2 квітня пропагандистський Telegram-канал «Военный обозреватель» опублікував відео з гелікоптерами Ка-52 та Мі-28, які начебто пролітають безпосередньо біля російсько-українського кордону. Пізніше на тому ж каналі з’явилося відео прольоту 16 російських військових гелікоптерів, які начебто летять над територією Ростовської області в напрямку України.

Ці відео та інформацію з посиланням на російські джерела, миттєво підхопила низка українських ЗМІ, зокрема видання «Фокус» і «Цензор.НЕТ». І прокоментували її як начебто підготовка до вторгнення російських військ на територію України і навіть нанесення ракетно-бомбових ударів Збройними силами РФ. Однак згодом Державна прикордонна служба спростувала ці фейки і повідомила, що жодних передислокацій російських авіагруп біля кордону не зафіксовано. А відео було відзняті на суттєвій відстані від кордону з Україною та поширені у ЗМІ для нагнітання певних настроїв в українському суспільстві.

Однак на цьому лавина фейків не закінчилася. 3 квітня в українських ЗМІ поширюється інформація з відео про те, що українська сторона в ОРДЛО начебто активізувала бойові дії з використанням забороненої Мінськими домовленостями ствольної артилерії калібру більше 120 мм. Бойовики «ЛНР» повідомили, що ЗСУ обстріляли селище Калинове-Борщувате, а у соцмережах з’явилися відео «активних бойових дій поблизу Луганська». Як з’ясувалося, що відео датоване 2015 роком, а до картинки підмонтували інший звуковий ряд.

Крім того, зазначу, що 4 квітня ЗМІ терористів опублікували заяву представника терористичної «ДНР» Данили Безсонова про те, що українські військові завезли до Краматорська чотири вагони 120-міліметрових мін із фосфорним зарядом, використання яких заборонене Женевською конвенцією.

Повідомлення також вміщувало ілюстративне фото. Однак згодом виявилося, що це також фейк. Насправді знімок був зроблений у 2015 році на полігоні Широкий Лан у Миколаївській області. На опублікованому фото окупантів просто стоять вагони.

Усі ці повідомлення свідчать про гарно сплановану спецоперацію російських спецслужб з просування ідеї активізації бойових дій і передислокації своїх підрозділів біля кордонів з Україною. І досить дивно, чому цю інформацію розповсюдила низка українських ЗМІ, не перевіривши її достовірність.

Нагадаю, 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді заявив, що Росія готується до військових навчань у Брянській, Воронезькій, Ростовській областях і тимчасово окупованому Криму та стягує війська до кордону України.

ГУР Міноборони повідомило, що Росія завершує підготовку провокації українських військових на Донбасі і може розпочати наступ вглиб території України.

Військовослужбовці США нарахували не менше чотирьох тисяч російських військових у супроводі техніки, спішно підтягнутих до українських кордонів на додаток до вже існуючих сил. Через це Пентагон підвищив боєготовність Європейського командування армії США до максимально можливого рівня.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини