xcounter
Calendar Icon

Проросійські фігури в білоруській опозиції могли посприяти затриманню Протасевича

31.05.2021 10:33 (Оновлено 31.05.2021 в 10:33)

Затриманню Романа Протасевича, на мою думку, посприяли кандидат у президенти Білорусі Світлана Тіхановська й інші лідери білоруської опозиції, які пов’язані з Росією.

Журналіста зрадило його найближче оточення, яке фактично допомогло спецслужбам Республіки Білорусь відслідкувати його місцеперебування і примусово посадити літак Ryanair, яким він прямував з Афін до Вільнюса. На мою думку, про причетність верхівки білоруської опозиції до затримання Романа Протасевича, свідчить низка фактів.

Нагадаю, що після міграції з Білорусі до Литви, екс-головний редактор ТГ-каналу NEXTA приєднався до команди лідера білоруської опозиції Світлани Тіхановської. Минулого тижня Протасевич разом з Тіхановською приймав участь у форумі білоруських опозиціонерів в Афінах. Водночас, Романа Протасевича, на мою думку, ввели в оману, що він може безпечно скористатися рейсом Афіни – Вільнюс.

Після участі в форумі, Тіхановська вилетіла з Греції тим же самим рейсом, який у неділю примусово посадили для затримки Протасевича. До речі, екс-кандидат в президенти Тіхановська, як і Протасевич, проходить фігурантом у ряді кримінальних справ. Більше того, офіційний Мінськ включив її до переліку осіб, причетних до терористичної діяльності і домагається її видачі.

Менше з тим. За день до затримання журналіста, цим рейсом також скористалася інший лідер білоруської опозиції – Ольга Карагач. І спецслужби Республіки Білорусь не вжили жодних заходів, аби затримати центральних лідерів і фактично «обезголовити» білоруську опозицію. Оскільки режим Лукашенка не переслідував і не затримував борти з лідерами опозиції, Протасевичу дали зрозуміти, що він може безпечно летіти ним за цим маршрутом.

Припускаю, що проросійські фігури в білоруській опозиції могли умисно посприяти затриманню журналіста в якості «подстави».

Тіхановська фактично «витягнула» Протасевича у Грецію та ще й на власному прикладі продемонструвала безпечність польотів фатальним рейсом Ryanair. Дивним виглядає і той факт, що перша реакція Тіхановської з’явилася через 9 хвилин після затримання журналіста в аеропорту Мінська. Вона досить оперативно відреагувала на цю подію, наче заздалегідь знала про цю спецоперацію. Крім того, незрозуміло, чому Протасевич не відчував небезпеки цього польоту – інший співвласник NEXTA Степан Путило у розмовах неодноразово попереджав журналіста, що польоти над територією Білорусі, небажані та небезпечні.

Наступною дивною подією є той факт, що напередодні інциденту, МВС Російської Федерації вилучило Світлану Тіхановську з бази розшуку. Нагадаю, що режим Лукашенка оголосив опозиціонерку в міждержавний розшук за заклики до повалення конституційного ладу у державі.

Показовим є той факт, що 9 квітня російський провладний ТГ-канал «Незигарь» повідомив про те, що штаб Тіхановської готується до переговорів з Лукашенком. Макей, за інформацією ТГ-каналу, начебто пообіцяв опозиції звільнення політичних ув'язнених, реєстрацію партій і закриття кримінальних справ стосовно лідерів опозиції. Натомість, Тіхановська повинна визнати Лукашенко переможцем виборів.

Повідомлення ТГ-канал «Незигарь» опосередковано підтверджують заяви радника Світлани Тіхановської Франака Вячорки. Так, 7 квітня, він написав про те, якими, на його думку, будуть формати і сценарії переговорів опозиції з нинішньою білоруською владою. «Ми не ставимо жодних умов про характер представництва з боку режиму, це може бути як Олександр Лукашенко, так і його представники», - пише Франак Вячорка в ТГ-каналі.

Третьою подією, що доводить можливу причетність опозиціонерів до скандального інциденту, є умисне сприяння у виявленні білоруськими силовиками місця перебування журналіста.

Варто зауважити, що журналіст і його супутниця Софія Сапєга перебували у стосунках, але ретельно їх приховували, не афішуючи на загал. За словами матері Софії, молоді люди познайомилися в барі і дівчина не відразу зрозуміла, з ким саме вона зустрічається. Це підтверджують їхнє найближче оточення – ніхто не знав про їхній роман. « Про Романа ми не знали: фотографії вона не викладала, в університет він ні разу не приходив, так як ми всі з листопада - на дистанційному навчанні», - розповіла однокурсниця Софії Сапеги Ольга (ім'я змінене на прохання героїні). В її соцмережах немає спільних з Романом фотографій. Однак в Афінах Сапега переслала фотографію Протасевича своєму приятелю-блогеру Антону Матолько і той виклав її у вільний доступ, що, на мою думку, дозволило спецслужбам Білорусі встановити актуальне місцезнаходження журналіста. Не зовсім зрозуміло, навіщо вона це зробила і як це корелюється із ретельним приховуванням парою їхніх стосунків.

Таким чином, отримавши інформацію про дату вильоту і рейс літака, яким Протасевич буде повертатися до Вільнюса, спецслужбам достатньо було зафіксувати його реєстрацію на рейс з Афін, або, якщо він реєструвався онлайн, здачу багажу. Ця версія підтверджується повідомленням Протасевича на ТГ-каналі «Білорусь головного мозку», що перед вильотом до нього почав проявляти увагу чоловік середніх років, який звернувся до журналіста російською мовою.

Що стосується мотивів затримання Романа Протасевича, то, на мою думку, КДБ Білорусі справді цікавить інформація про фінансування білоруської опозиції та контакти затриманого зі зрадником у лавах силовиків. Софію Сапєгу не випадково звинувачують у роботі редактором т.зв. «Чорної книги» – інтернет-порталу, який оприлюднив персональні дані співробітників правоохоронних органів спецслужб Білорусі.

Примітно, що голова комітету Держдуми РФ з питань соціальної політики Ярослав Нілов вже заявив про те, що консульства і посольства РФ забезпечують захист прав і свобод росіян незалежно від статті, яка інкримінується затриманому. Крім того, Путін на зустрічі з Олександром Лукашенко в Сочі підняв питання про затриманої в Мінську росіянки Софії Сапіги. Про це повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков. За його словами, доля дівчини Москві небайдужа. «Президент доручив МЗС Росії найуважнішим чином відстежувати долю справи російської громадянки», - підкреслив Пєсков.

До речі, це не перше затримання білоруськими спецслужбами громадян РФ на території республіки за звинуваченнями в організації масових заворушень. На початку травня КДБ РБ затримав громадянина РФ Єгора Дуднікова, який озвучував ролики для білоруської опозиції. Захисник два тижні не може потрапити до арештованого.

Показово, що 24 травня об 11.38 у Мінську приземлився літак 214 з бортовим реєстраційним номером RA-64521, який прибув з Москви. Цей борт належить спеціальному літному загону Росії та має салон підвищеного комфорту. Літак тричі супроводжував президента Владіміра Путіна в його регіональних поїздках по території РФ. А вранці 27 травня з аеропорту Внуково вилетів борт ФСБ РФ з номером RA-64523 і о 10.39 за місцевим часом приземлився у Гомелі. Виникає питання: навіщо російські високопосадовці двічі відвідали Білорусь і які цілі вони переслідували? Це також підтверджує існування «російського сліду» в цій операції. Питання лише в тому, чи росіяни просто використали КДБ Білорусі для затримання Романа Протасевича, чи навпаки – у ФСБ побоюються свідчень, які Дудніков і Сапєга можуть дати щодо можливих зв’язків білоруської опозиції з російськими спецслужбами. Особливо з огляду на той факт, що за інформацією ЗМІ, Світлана Тіхановська напряму пов’язана з Росію – і кревно, і фінансово.

На фоні цих подій, між владою Росії та Білорусі загострюється протистояння в контексті минулорічних президентських виборів. Зазначу, що вищезгадані візити російських посадовців відбулися на тлі відмови Міністерства юстиції Білорусі зареєструвати у країні проросійську партію «Союз». Крім того, аналітик нагадав, що у травні Росія вп’ятеро зменшила прокачку нафтопродуктів на розташований у Полоцьку нафтопереробний завод «Нафтан». Я вважаю це спробами економічної блокади режиму Лукашенка з боку Росії, тож «заяви, що бацька фактично діє «в обіймах» режиму Путіна, не відповідають дійсності.

Щодо розслідування інциденту з літаком Ryanair, то зазначу, що спецслужби Греції перевірили інформацію про всіх пасажирів літака Ryanair і не знайшли доказів присутності на борту співробітників КДБ Білорусі. Це спростовує версію про те, що спецпризначенці начебто проникли у кабіну пілотів, змусили їх зробити маневр та приземлитися у Мінську.

Нагадаю, 23 травня військово-повітряні сили Республіки Білорусь примусово посадили в Мінську авіалайнер Ryanair, що прямував рейсом Афіни – Вільнюс. Приводом стало повідомлення про наявність на борту літака бомби. Відразу ж після посадки, білоруські спецслужби затримали екс-головного редактора опозиційного ТГ-каналу NEXTA Романа Протасевича і його супутницю – росіянку Софію Сапегу, які летіли цим рейсом.

Спеціально скликаний через інцидент саміт лідерів країн Європейського союзу постановив заборонити білоруським авіакомпаніям літати до аеропортів ЄС та здійснювати польоти над його територією.

Свій повітряний простір для літаків білоруських авіакомпаній закрили Польща, Литва, а також більшість інших країн Європи.

Тим часом до Романа Протасевича пустили адвоката вперше з дня його затримання 23 травня.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини