xcounter
Calendar Icon

"Газпром" шантажирует Европу. Чего ждать Украине?

15.09.2021 13:06 (Оновлено 15.09.2021 в 13:06)
Александр Юсупов, «Facebook»

​Стоимость газа в Европе побила новый рекорд, преодолев отметку в $900 долларов за тысячу кубометров.

Какие у этого причины? Их несколько, включая высокую цену на газ в Азии и погоду в Европе, но ключевой, скорее, являются действия Газпрома, который в течение последних месяцев максимально ограничивает поставки газа в ЕС по украинским и польским газопроводам, из-за чего хранилища остаются малозаполненными накануне отопительного сезона.

Далее текст на языке оригинала.

Мета була зрозуміла від самого спочатку – натиснути на Німеччину і Євросоюз, щоб там швидше прийняли рішення про введення "Північного потоку-2" в експлуатацію, після чого поставки російського газу мають збільшитися, а ціна зменшиться.

Але активної протидії агресивній тактиці Кремля не спостерігається. Брюссель міг би вже хоча б відкрити антимонопольне розслідування проти Газпрому, однак і цього досі не було зроблено.

Відтак різке зростання витрат бізнесу на електроенергію й подорожчання товарів, особливо в Україні, є неминучим. І це ще одна велика, штучно створена Кремлем проблема, яка вдарить по Києву не лише економічно, а й політично, адже українці є дуже чутливими до таких проблем. Тим часом Німеччина наближається до парламентських виборів, які цілком можуть закінчитися тижнями або навіть місяцями переговорів про новий коаліційний уряд, як це було в 2017-18-му роках, що збільшує Москві простір для маневрів.

А що ж буде з обіцянкою Берліна Вашингтону стосовно намагання зберегти статус Києва як транзитера? Сьогодні, коли Німеччина сама себе не захищає від російського енергетичного тиску, а також кібератак, дуже слабко віриться в її здатність змусити Росію продовжити з Україною контракт про транзит газу.

Європа мала б зменшувати свою залежність від Газпрому, проте замість цього дозволила йому побудувати новий газопровід, котрий він вже використовує як інструмент тиску.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини