xcounter
Calendar Icon

​Єрмак і Татаров підготували серйозну загрозу українській державності

18.10.2021 13:30
Михайло Жернаков, «Facebook»

Вже цього тижня призначена Зеленським комісія збирається провести співбесіди і визначити результати "конкурсу" до Конституційного Суду за квотою Президента.

І те, що Татаров через конкурсну комісію щосили просуває пов'язаних із ним зашкварених кандидатів - ще півбіди.

Набагато більша проблема в тому, що вакансії за квотою Президента зараз відсутні. Це підтверджують навіть міжнародні експерти, які є в комісії Зеленського (щоправда, вони там у меншості).

ОП і Зеленський вважають, що вакансії є, бо Зеленський недавно "скасував" укази про призначення Тупицького і Касмініна суддями Конституційного Суду. Але жодної юридичної сили таке скасування не має, бо Президент не має повноважень звільняти суддів КСУ. Це підтвердив недавно і Верховний Суд. І як би ми не ставилися до того ж Тупицького, він до травня, а Касмінін - до вересня залишаються суддями.

Таким чином, "конкурс", який зараз проводить ОП, оголошений на неіснуючі вакансії. І кого б не вибрали на ньому суддями КСУ, таке призначення буде нелегітимним. Бо призначать їх в крісла, в яких все ще юридично сидять інші люди.

А це - загроза більша, ніж просто зірвана реформа і невиконані міжнародні зобов'язання.

На практиці це означатиме, що ДЕВ'ЯТЬ РОКІВ (а саме стільки тривають повноваження судді КСУ) легітимність усього Конституційного Суду і рішень, які він ухвалюватиме, буде під великим питанням.

І якщо раптом Верховна Рада вирішить визнати "Л/ДНР", провести вибори на окупованих територіях чи якусь іншу подібну дичину, захистити українську державу буде нікому.

Так, зараз в КСУ склад такий, що з захистом українських державних інститутів там і так справи так собі.

Але якщо зараз дати Татарову і Єрмаку призначити туди своїх людей, та ще й в абсолютно нелегітимний спосіб, ДЕВ'ЯТЬ РОКІВ можливості захистити державу від зради її інтересів чи зловживань на найвищому рівні ми не матимемо навіть теоретично - які б ми реформи не робили і яких би інших класних суддів туди додатково не призначали.

Зараз є єдина реальна можливість відвернути біду - зупинити конкурс і будь-які можливі призначення до моменту спливу повноважень Тупицького і Касмініна. Про це має чітко публічно заявити Президент.

Так, перебування ще кілька місяців посіпак Януковича, замішаних у корупційних скандалах і намаганнях зруйнувати важливі реформи, в статусі суддів КСУ мені теж дуже не подобається.

Я також розумію бажання призначити до КСУ побільше своїх людей, особливо в світлі можливого переносу парламентських виборів на період "після президентських" (хоча категорично не підтримую такий підхід).

Але кілька місяців можна й почекати.

Тупицького і Касмініна однаково не пускають до будівлі КСУ, участі в голосуваннях вони не беруть, на погоду всередині КСУ принципово не впливають.

Призначення на їхні місяця інших суддів не вирішить проблеми, Тупицький і Касмінін все ще перебуватимуть у статусі. Натомість, це створить проблему набагато більшу - нелегітимного складу КСУ на дев'ять найближчих років.

Не знаю, можливо, Єрмаку і Татарову (чи хто б не стояв за цим сценарієм) саме того і треба. Але цього точно не треба Україні.

Зупинити цей сценарій може зараз одна людина - Президент Зеленський. І якщо він публічно не відмежується від цього і не візьме на себе зобов'язання не призначати нікого за своєю квотою до травня/вересня - він частина цього сценарію.

P.S. Інших проблем у цьому конкурсі чимало. І абсолютно ігноровані рекомендації Венеційки, про які сам Зеленський і попросив, і зобов'язання реформувати КСУ, які щойно дав Зеленський очільникам ЄС. І сценарій перенесення за допомогою КСУ парламентських виборів.

Персоналії Євграфової і Погорецького, яких пхає в крісла суддів КСУ Татаров, теж дуже яскраві.

Але про все це пізніше. Бо загроза делегітимації всього сладу КСУ набагато більша.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини