xcounter
Calendar Icon

Мідь для організму: які функції виконує та де її знайти

17.11.2021 15:30 (Оновлено 17.11.2021 в 15:30)
Светлана Фус, «Facebook»

Дефіцит міді може викликати анемію - зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів.

Мідь в раціоні виконує безліч важливих функцій. Де її можна знайти?

Мінерали і вітаміни не мають енергетичної цінності, такої як білки, жири і вуглеводи, проте їх нестача або надлишок порушує нормальний перебіг багатьох біохімічних процесів. Наш організм мінерали сам не виробляє, тому забезпечити їх можна тільки з їжею.

Одним з таких життєво важливих мікроелементів є мідь. Незважаючи на те, що наша потреба в міді невелика, в середньому близько 2 мг, вона виконує дуже важливі функції в організмі:

- входить до складу ферментів, що регулюють енергетичний обмін,

- бере участь в процесі дихання тканин,

- здійснює важливу роль в синтез колагену і еластину, тобто формує сполучну і кісткову тканини,

- сприяє утворенню гемоглобіну. Тому його нестача, так само як і заліза, може привести до анемії,

- покращує роботу імунної системи,

- необхідна для нормального функціонування нервової системи – в складі мієлінових оболонок нервів є мідь. Благотворно впливає на роботу мозку - покращує концентрацію та пам'ять,

- впливає на функціонування залоз внутрішньої секреції. Сприяє підвищенню активності інсуліну і більш повної утилізації вуглеводів. Вміст міді знижується при цукровому діабеті, тому тут вона вкрай необхідна.

- має вплив на пігментацію волосся, шкіри та очей - входить до складу пігменту меланіну.

- володіє протизапальними та антисептичними властивостями.

Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини, часткове облисіння або остеопороз. Дефіцит міді може викликати анемію - зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, появу шкірних змін, втрату апетиту і, відповідно, зниження ваги.

Однак існують захворювання, при яких мідь накопичується в організмі в надлишку. Тоді виникає необхідність навпаки обмежити споживання цього мікроелемента в харчуванні. Це генетично обумовлена хвороба Вільсона, яка призводить до надмірного відкладення міді - в основному в печінці, мозку, кістках, нирках і очному яблуці.

У яких продуктах ми знайдемо мідь? На щастя, вона входить до складу багатьох продуктів, які ми їмо щодня:

у цільнозерновий хліб, вівсяну і гречану крупу, бобові, насіння та горіхи. Є вона і в грибах, какао, зелені, сухофруктах, броколі, кольрабі, картоплі, редисці, буряку, спаржі, томатах, гарбузі, морській капусті і багатьох інших продуктах.

Але найбільше міді в продуктах тваринного походження, їх яких вона найкраще засвоюється. Ось чому одна порція печінки може забезпечити до 200 відсотків щоденної потреби в цьому елементі! Багаті міддю також лосось, креветки, устриці. Найкраще комбінувати продукти тваринного і рослинного походження і підтримувати баланс між ними.

Як бачите, мідь міститься в багатьох продуктах, які ми регулярно можемо використовувати в раціоні, та забезпечувати надходження цього незамінного мінералу в необхідній кількості.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини