xcounter
Calendar Icon

Війна на Донбасі: чим країни Заходу можуть допомогти Україні.

16.12.2021 09:54 (Оновлено 16.12.2021 в 09:54)

Варто зауважити, що заяви Путіна про те, що Росія не планує розгортати масштабну військову агресію проти України - не відповідають дійсності. Російська агресія триває з 2014 року.

Днями заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков заявив, що, якщо НАТО та Сполучені Штати Америка не дадуть гарантій щодо нерозміщення нових озброєнь в Європі, то Росія готова дати на це відповідь за допомогою зброї чи технічних засобів.

Варто зауважити, що якщо говорити про військові бази країн НАТО на території України, то їх розміщення заборонено Конституцією. Нагадаю, згідно статті 17 Конституції України на території України не допускається розташування іноземних військових баз. Таким чином, питання перебування на території України іноземних військових баз вітчизняним законодавцем віднесено до таких, що регулюються виключно Конституцією та законами України.

Для того щоби військові бази НАТО могли легітимно перебувати на території України могли легітимно перебувати на території України, необхідно внести зміни до ст. 17 Конституції. Утім, відповідно до розд. 1 Конституції, це можливо лише за результатами всеукраїнського референдуму.

Проте нормами національного законодавства України дозволяється тимчасове перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України. Але схвалення такого рішення пунктом 23 статті 85 Конституції України віднесено до виключних повноважень Верховної Ради України.

По-друге, Україна не є членом НАТО і на нашу державу не розповсюджується принцип колективної оборони, який закріплено у Статті 5 Вашингтонського договору. Саме тому Президент США Джо Байден заявив, що питання про введення американських військ в Україну ніколи не було на порядку денному. Разом з тим Байден заявив, що він ясно дав зрозуміти Путіну, що якщо він рушить в Україну, економічні наслідки для його економіки будуть руйнівними.

Тому дивно, коли опозиція наголошує на тому, що заяви Байдена є ледь не елементом політичної зради. І це на тлі того, що США не відмовляються від військової підтримки України.

Власне, саме за часів попередньої влади, коли два американські контрбатарейні радари малої дальності потрапили до рук росіян в ході боїв за Дебальцеве, питання отримання оборонної летальної зброї для України було фактично поставлено на паузу. З того моменту американські радари, як і ПТРК «Джавеліни», знаходилися на складі.

Є ще один важливий момент: у радарах, які США передали Україні, від самого початку була відключена функція наведення своєї артилерії. «Адміністрація Обами внесла таке недолуге обмеження. Ця функція фактично перетворює артилерійські радари на моніторингове обладнання. Це не зброя. Ми за допомогою цього можемо бачити, звідки летить. Звідки по українських військах б’ють російські батареї, але, наприклад, корегувати вогонь туди, куди ми хочемо, визначати цілі – ми не можемо», – бідкався тоді Юрій Бутусов.

Натомість після розмови Байдена із Зеленським командувач Операції Об’єднаних сил Олександр Павлюк заявив що підрозділ озброєний протитанковими ракетними комплексами «Javelin» є в складі сил Операції Об’єднаних сил (ООС). Більше того, американському журналістові, який перебував у зоні ООС, продемонстрували підрозділ ЗСУ, який знаходиться на лінії розмежування і оснащений американськими ПТРК Javelin. Передову у зоні Операції об’єднаних сил відвідали журналісти американського телеканалу ABC News. «Це частина допомоги, про яку Путін сигналізує, що вона неприйнятна для Росії. Нам сказали, що їх використовували лише кілька разів», – розповів журналіст ABC News Патрік Рівелл.

Це і є прямий сигнал Росії щодо того, як США змінили тактику і, головне, стратегію військово - технічної допомоги Україні. Це свідчить про довіру ЗСУ та політичному керівництву країни з боку нашого стратегічного партнера.

Другим показовим моментом є те, що США збільшили обсяг військово-технічної допомоги. Мовиться про 300 млн доларів, які передбачені для потреб ЗСУ.

Нагадаю, що за допомогою нашого стратегічного партнера - Великої Британії, відбулася реалізація амбітного проєкту щодо будівництва двох військово-морських баз у Бердянську та Очакові.

Міністр оборони Олексій Резніков під час візиту у Бердянськ наголосив на тому, що треба прискорити будівництво бази ВМС, адже є високі ризики для судноплавства зі сторони Росії.

Декілька слів з приводу того, що варто очікувати Україні від західних партнерів у моменті військово-технічної допомоги.

Окрім бюджетних видатків на оборону, ми отримаємо міжнародну допомогу від урядів Франції (12,6 млрд грн), Великої Британії (6,7 млрд грн) та США (1,7 млрд грн).

Наразі лунають заяви з боку опозиції, що саме ці гроші передбачені на переозброєння ЗСУ. Але це не відповідає дійсності. Ці гроші йдуть додатковою сумою. 2 грудня Верховна Рада підтримала в другому читанні закон про державний бюджет на 2022 рік. За статтями, пов’язаними з обороною, передбачені витрати на суму 323,13 млрд грн, що дорівнює 6% ВВП. На грошове забезпечення і зарплати військовим підуть 71,2 млрд грн. На розвиток стратегічної промисловості надається 7,5 млрд грн.

До речі, нещодавно У Франції було спущено на воду перший катер FPB98MKI, збудований для охорони морських кордонів України. Патрульні катери FPB 98 MKI отримають вітчизняне озброєння. Всього в 2022 році буде отримано 9 патрульних катерів.Примітно, що одним із здобутків цього контракту є те, що 5 із 20 катерів, які планується побудувати, будуть вироблені в Україні з допомогою французьких спеціалістів на українських потужностях у Миколаєві.

Це ще раз говорить, про довіру до нашої країни. Країни Заходу розуміють те, які зовнішні виклики йдуть з боку Росії.

Варто зауважити, що заяви Путіна про те, що Росія не планує розгортати масштабну військову агресію проти України - не відповідають дійсності. Російська агресія триває з 2014 року. Точиться війна між РФ і Україною, а не так званими «республіками ЛНР та ДНР».

Щодо прогнозів на 2022 рік, на мою думку, варто очікувати на ескалацію військової напруги на лінії фронту. Росія це буде демонструвати, як активізацію з боку так званих армійських корпусів «ЛДНР».

Зазначу,що інформація аналітичного відділу ГІ «Права Справа» про місця базування важкої бронетехніки на окупованих територіях Луганської і Донецької областей підтверджена СММ ОБСЄ. Більше того, підтверджена інформація про накопичення важкої бронетехніки поза зоною розведення, обумовленими Мінськими домовленостями. Загалом – це приблизно 240 одиниць важкої бронетехніки.

Нагадаю, 11 грудня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу «1+1» допустив проведення референдуму про припинення війни.

«Це може бути загалом щодо припинення війни. Так може бути, що хтось, якась країна, нам пропонуватиме ті чи інші умови. Так може бути. Сьогодні цього немає точно. Тут немає жодних секретів у мене від суспільства, я такими речами не жартував би й точно секретів не мав би, тому що це дуже важливі речі, які стосуються нашого статусу,... наших територій. Але якщо буде якийсь такий складний виклик, я точно радитимуся з нашим суспільством», - наголосив глава держави.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини